BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.492,17
HABER /  DÜNYA

AB Türkiye’yi kaldıramaz

Eski Büyükelçi Popov Veniamin, "Türkiye’yi AB’ye kabul edeceklerini sanmıyorum. Bu kadar büyük bir ülkeyi AB kaldıramaz" dedi.<br/>Uluslar...

Abone ol

Eski Büyükelçi Popov Veniamin, "Türkiye’yi AB’ye kabul edeceklerini sanmıyorum. Bu kadar büyük bir ülkeyi AB kaldıramaz" dedi.
Uluslararası Antalya Üniversitesi Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen 2.Türk ve Rus Entelektüeller Buluşması’nın ikinci oturumunda Rusya Federasyonu eski Büyükelçisi Popov Veniamin ve İslam Dünyası ve Kafkasya Uzmanı Prof. Dr. Malashenko Alexey, Avrupa Birliği ve Avrasya Birliği inisiyatifi konularını ele aldı.
Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu belirten Rusya Federasyonu’nun eski Büyükelçisi Popov Veniamin, "Türkiye’yi AB’ye kabul edeceklerini sanmıyorum. Bu kadar büyük bir ülkeyi AB kaldıramaz. Bu onların medeni özlerini kaybettirecektir" dedi. Veniamin, Avrasyacılık anlayışının Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in fikri olduğunu söyledi. Putin’in Avrasyacılık anlayışını Nazarbayev’den alarak kullandığını belirten Veniamin, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi kabul etmeyeceğini ve Türkiye’nin kalabalık büyük bir ülke olduğu için AB’nin Türkiye’yi kaldıramayacağını söyledi.

"ANTALYA RUSYA’NIN DİNLENME TESİSİ"
Antalya’nın Rusya’nın bir dinlenme tesisi haline geldiğini belirten Veniamin, şöyle konuştu: "Avrasyacılık Nazarbayev’in fikridir. Putin bunu alarak kullanmıştır. Sadece bugünün bakış açısıyla bakmamak lazım olaylara. Biraz daha ufuk ötesine bakmalıyız. Ben Türkiye’yi AB’ye kabul edeceklerini sanmıyorum. Bu kadar büyük bir ülkeyi AB kaldıramaz. Bu onların medeni özlerini kaybettirecektir. Ama Rusya Türkiye ile birleşmeyi kaldırabilir. Mesela Antalya’da bile Rus zenginler çok sayıda arsa almışlardır. Antalya, Rusya’nın dinlenme tesisi haline gelmiştir."

"RUSYA HÂLA GEÇMİŞİYLE UĞRAŞIYOR"
İslam Dünyası ve Kafkasya Uzmanı Prof. Dr. Malashenko Alexey ise, Rusya’nın hâla hangi medeniyete ait olduğunu çözemediğini belirterek Rusya’nın Sovyetler’in yıkılışından bu yana hâla geçmişiyle uğraştığını kaydetti. Osmanlı Devleti’nin yıkılmasından bu yana Türkiye’nin bakış açısının değiştiğini de belirten Alexy, şöyle konuştu: "Türkiye’de Osmanlı’nın yıkılışından sonra Türkiye bunu atlattı ve geleceğe bakmayı öğrendi. Rusya ise Sovyetlerin yıkılışından bu yana hâla geçmişiyle uğraşıyor. Avrasya Birliği gerçekleşmedi. Rusya hangi medeniyete ait olduğunu hâla çözemedi. Avrasyacılık terimi ortaya çıktı. Çok spekülatif bir kavram. Bir Rus çocuğa bir soru sorduğunuzda Avrupalı olduğunu söyleyecektir."
Rusya’nın büyük devlet olma arzusunu tatmin etmek için Avrasyacılık düşüncesini ortaya koyduğunu belirten Alexy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Rusya hâla kim olduğunu ve ne olduğunu çözmeye çalışmaktadır. Rusya’nın büyük devlet olma arzusu Avrasyacılık anlayışıyla tatmin etmektedir. Dünyanın iki ucuna sahip olmak imkansız gibi bir şeydir. Diğer ülkelerde Avrasyacılık anlayışını kavramını seviyorlar mı? Mesela Çin’de seviliyor mu? Sormak lazımdır."
(İHA)