BIST 9.769
DOLAR 32,57
EURO 35,02
ALTIN 2.435,50
HABER /  DÜNYA

AB, Tunus’tan memnun

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Tunus’un devrimin ardından demokratikleşme sürecinde kat ettiği ilerlemeden duyduğu memnuniyet...

Abone ol

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Tunus’un devrimin ardından demokratikleşme sürecinde kat ettiği ilerlemeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Barroso, bununla birlikte eski rejimin demokratik olmayan bazı uygulamalarının halen devam ettiğine işaret etti.
Barroso, Brüksel’e çalışma ziyareti gerçekleştiren Tunus Başbakanı Ali Larayedh ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
"Tunuslu siyasiler, vatandaşlar, çoğunluk ve muhalefetin", ülkenin önde gelen solcu muhalif liderlerinden Şükrü Belayid’in Şubat ayında öldürülmesinin ardından ortaya çıkan krizin üstesinden geldiğini belirten Barroso, "Tunus’ta ulusal diyaloga yönelik olarak siyasi partiler ve diğer gruplar arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi, yeni anayasanın kabul edilmesi ve seçimlerin düzenlenmesiyle birlikte devam etmesi ve güçlendirilmesi gereken köklü bir adımdır" ifadesini kullandı.
Seçimler sayesinde tüm vatandaş ve seçmenlerin siyasi sürece kapsamlı bir şekilde dahil olacaklarını söyleyen Barroso, AB’nin seçimler için teknik destek sağlamaya ve ülkeye Seçim Gözlem Misyonu göndermeye hazır olduğunu söyledi.
Barroso, "Avrupa Birliği, Tunus’ta kadın ve erkeklerin ifade özgürlüğünün tam olarak garanti altına alınması için, Ceza Yasası dahil önceki rejimin bıraktığı mirasın revize edilmesi çağrısında bulunmaktadır. Ayrıca demokrasinin güçlendirilmesi için yargı bağımsızlığı ve yargının tarafsızlığı da bir diğer ihtiyaçtır" dedi.
Tunus Başbakanı Larayedh ise, Avrupa Birliği’nin Tunus’ta demokratik geçiş sürecinin başarıya ulaşması için yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür etti.
"İster mali, teknik, ister ekonomik ve güvenlik alanlarında olsun işbirliği ve yardımlarından dolayı AB’ye teşekkür ettim" diyen Larayedh, "Tunus, AB’nin imtiyazlı partneri konumundadır. Taraflar arasında ticaret, güvenlik, vatandaşların karşılıklı seyahatları konularında müzakereler sürüyor. Bu görüşmelerde ilerlemeler sağlanmakta, çok yakında bir anlaşmaya varılacaktır" dedi.
(İHA)