BIST 9.447
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.497,92
HABER /  GÜNCEL

AB sürecindeki engellerin çoğu siyasi”

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) müzakere sürecinde son 4 yıldır durağanlık olduğunu belirten Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Ç...

Abone ol

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) müzakere sürecinde son 4 yıldır durağanlık olduğunu belirten Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, “AB sürecindeki engellerin çoğu siyasidir” dedi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Mayıs ayı Meclis Toplantısı, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla ‘Türkiye’nin Avrupa Birliğine Katılım Süreci, Bütünsel Kalkınma Perspektifi ve Sanayimizin Geleceği” konulu gündem maddesi ile gerçekleştirildi. Odakule’deki İSO’da düzenlenen toplantıya Bakan Çavuşoğlu’nun yanı sıra Almanya’nın AB’den sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı.
Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşı Michael Roth ile öğle yemeğinde bir araya geldiğini ve kendisiyle AB’nin geleceği, Türkiye-Almanya ilişkileri gibi konuları ele aldıklarını söyledi. Türkiye’nin AB süreci hakkında bilgeler veren Bakan Çavuşoğlu, süreçte Türkiye’nin yaşadığı sorunlardan bahsederek şöyle konuştu:
“Müzakere sürecinin bugünlerde tam da seyrinde gittiğini söylememiz gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Maalesef son 4 yıldır müzakerelerde bir durağanlık var. Herkesin birleştiği bir nokta var, o da müzakerelere hız vermek. Nasıl hız verebiliriz. Bunun için 2000’li yılların başına geri dönmek lazım. Somut adımlar sonuç odaklı ve neticeye odaklı bir takvime bağlı bir sonuç yapmamız lazım. AB bize çok açık olmalı. Biz de AB’ye çok açık olmalıyız. Biz ödevimizi, reform yapmalıyız. AB’de siyasi engelleri kaldırmalı. Bugün AB’nin Türkiye’nin müzakere sürecine koyduğu engellerin çok büyük bir bölümü, hatta hemen hemen tamamı siyasidir. Bugün 2005’ten bu yana sadece 14 fasıl açabilmişiz. Ancak hiçbir faslı siyasi nedenlerden dolayı kapatamıyoruz. Kapanış kriterlerini tamamıyla yerine getirsek bile kapatmamız mümkün değil. 17 faslımız da siyasi nedenlerden dolayı engelleniyor. Bu fasıllardan 14 tanesi de sadece Kıbrıs konusudur. Türkiye’nin yapıcı ve olumlu tutumuna rağmen hala Kıbrıs sorunu Türkiye’nin AB müzakere süreci kapsamında sürekli masaya konuluyor.”
AB’nin en çok tartıştığı Kırım, Ukrayna sorunundan sonra Rusya’ya yönelik enerji bağımlığını nasıl azaltabiliriz sorunu olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Bütün yollar da Türkiye’ye çıkıyor. Bu konuda Türkiye’nin çok önemli rol oynayacağı konusunda hem fikir. Buna rağmen Güney Kıbrıs Rum yönetimi engelliyor diye 15. enerji faslını açmamız mümkün değil. Bunun iki sebebi vardır. Bizim de tanımadığımız küçücük bir üyeyi ikna etmekte AB’nin gücü yetmiyor ya da AB esas itibariyle bunun arkasına sığınıyor. Bunu da Kıbrıs sorunu çözüldükten sonra göreceğiz. Samimiyet testini de AB ülkeleri vermiş olacak” diye konuştu.

“KARARLI OLDUĞUMUZ GÖSTERMEK İÇİN MEVKİDAŞIMLA ÇALIŞMA YAPTIK”
Çavuşoğlu, Türkiye-AB sürecinde yaşanan sorunların başında da yargı konusunun olduğunu söyleyerek, Almanya ve Türkiye olarak kararlılıklarını göstermek için Eylül ayında Berlin’de Almanya’nın AB’den sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth ile birlikte çalışma yaptıklarını dile getirdi. Sorunlara rağmen AB’nin Türkiye’ye müzakere sürecinde katkı sağladığını savunan AB Bakanı Çavuşoğlu, bütün bunlara rağmen Türkiye’nin hiçbir zaman karşılaşmadığı önyargılarla da mücadele ettiğini dile getirdi.
Avrupa haklarının karamsarlık içinde olduğunu da sözlerine ekleyen Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB’yi hak ettiğini yenileyerek, müzakere sürecinin uzun sürmesi nedeniyle de AB ile Gümrük Birliği anlaşmasını gözden geçireceklerini söyledi.
(İHA)