BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

AB Rusyayı uyarmaya hazırlanıyor

Kafkasya’daki çatışmaları yakından izleyen ve ateşkes sağlanmasında rol oynamak isteyen AB, Rusya’yı uyaran mesajlar veriyor.

Abone ol AB dönem başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, bugün Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanı Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Alexander Stubb ile bölgeye giderek Gürcistan ve Rusya’da temaslarda bulunacak.

Kouchner, konuya ilişkin açıklamalarında, "çatışmaların durdurulmasını, tarafların uluslararası topluluk tarafından belirlenmiş olan sınırlara geri çekilmesini önereceklerini" bildirdi ve "Etkili olacağımızı düşünüyorum" dedi.
"AB’nin Rusya’ya karşı ses tonunu yükselteceğini" ifade eden diplomatik kaynaklar, "itibarlı bir arabulucu" olmak için doğu Avrupa ülkelerinin Rusya konusunda hassasiyetlerinin de göz önünde bulundurulacağını ifade ediyor.
"Askeri eylemlerin devamının AB ile Rusya arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyeceğini" açıklayan AB, Kouchner’in temaslarının ardından Çarşamba günü dışişleri bakanları düzeyinde, Brüksel’de olağanüstü bir toplantı düzenlemeyi ve "tek sesli konuşmak için uzlaşma aramayı" planlıyor.
Uzmanlar, AB’de Rusya’ya karşı bir tavır değişikliği gözlemlendiğini, ancak bunun somutlaşması için 27 üye ülke arasında uzlaşma sağlanması gerekeceğini belirtiyor.