BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.472,97
HABER /  GÜNCEL

AB raporu baskıyla yazılmış iddiası

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu AB İlerleme Raporu için öyle bir değerlendirme yaptı ki...

Abone ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, AB Komisyonu'nun 2009 Türkiye ilerleme Raporu ile Türkiye'nin AB katılım sürecinin devam ettiğinin teyit edildiğini belirtti.

TOBB Başkanı, raporun kaleme alınış biçiminde üye devletlerin baskı ve yönlendirmesinin açıkça görüldüğünü kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, AB Komisyonu'nun 2009 Türkiye İlerleme Raporu'nu değerlendirdi.

RAPOR OBJEKTİF Mİ?

Raporu değerlendirirken iki hususa dikkat etmek gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''Rapor, AB katılım sürecini etkileyen alanlarda Türkiye'deki gelişmelerin tamamını kapsıyor mu? Yani, Türkiye'de geçen yıldan bugüne yaşanan gelişmeler raporda yer alıyor mu? Raporun kaleme alınış biçimi objektif mi?'' diyerek raporu sorguladı.

''Raporla Türkiye'nin AB katılım sürecinin devam ettiğinin teyit edildiğini'' vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''Ulusal Programın kabul edilmesi ile geçen yıl 31 Aralık'ta başlayan pozitif gelişmeler süreci, raporda ayrıntılı biçimde yer almaktadır. Bu açıdan rapor, sadece Türkiye;deki yatırımcılar için değil, aynı zamanda Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar için iyi bir referans dokümanıdır'' diye konuştu.

''BU YAKLAŞIMLA, KISA SÜRE SONRA MÜZAKEREYE AÇILACAK FASIL KALMAYACAK''

Hisarcıklıoğlu, ''raporun kaleme alınış biçimine'' ilişkin şunları kaydetti:

''Raporun kaleme alınış biçiminde, üye devletlerin baskı ve yönlendirmesi açıkça görülmektedir. Türkiye'nin yapamadıkları konusunda üye devletlerin tutumlarına atıf yoktur. Yani, bazı üye devletlerin engellemeleri nedeniyle atılamayan adımlar, müzakereye açılamayan fasıllarda objektif bir yaklaşım sergilenemedi. Bu yaklaşımla, korkarım kısa bir süre sonra müzakereye açılacak fasıl kalmayacaktır.''

''Raporda, Gümrük Birliğinin işleyişi ile ilgili ana problemler olan vize, serbest ticaret anlaşmaları ve taşıma kotalarının olmaması üzücüdür'' diyen Hisarcıklıoğlu, raporda kendilerine göre eksik olan hususlara ilişkin görüşlerini Avrupa Komisyonu'na bildireceklerini ifade etti.