BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

AB Mısır kararından vazgeçti

Avrupa Birliği, Mısır'da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimini Kahire'den izleme kararından vazgeçti.

Abone ol

Mısır yönetimi tarafından çıkarılan idari zorluklar nedeniyle 26-27 Mayıs’ta düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerini ülke çapında izleme kararını iptal eden Avrupa Birliği (AB), Mısır Dışişleri Bakanlığı’nın devreye girmesinin ardından sorunların aşılmasıyla seçimleri sadece Kahire yerine mümkün olduğu kadar geniş bir alanda izleme kararı aldı.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Michael Mann, Mısır’daki seçimlere gözlemci heyeti gönderilmesine yönelik davetin bu ülkeden geldiğini hatırlatarak, AB’nin Mısır’daki seçimlere gözlemci heyeti gönderme konusundaki taahhüdüne ve seçim sürecine yönelik angajmanlarına bağlı olduğunu belirtti.

İdari zorlukların gözlemci heyetinin çalışmalarını geciktirdiğini ancak Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın devreye girmesiyle sorunların aşıldığını kaydeden Mann, “Kahire dışında mümkün olan en geniş alana ekip gönderme ve yeterli görevli bulundurma çabası içinde olduklarını” vurguladı.

AB’nin Mısır’daki seçim izleme heyetine Avrupa Parlamentosu’nun Portekizli üyelerinden Mario David başkanlık ediyor. Heyet seçimler boyunca oylama, oy sayımı, özgürlüklere saygı, seçimin adil ve özgür olup olmadığı, şikayet ve itirazlara nasıl karşılık verildiği gibi unsurları dikkate alarak, uluslararası standartlara uygunluğu denetleyecek.

David’in seçimlerden iki gün sonra ilk bulgulara dayanan raporunu bir basın toplantısıyla açıklaması, nihai raporun ise ileri bir tarihte yayımlanması öngörülüyor.

AB, Mısır’dan gelen davetin kabul edilmesinin ardından nisan ayının ortasından bu yana bölgeye ekip göndermeye başlamıştı. AB kaynakları, şu an Kahire’de seçim gözlem heyeti kapsamında 45 civarında yetkili bulunduğunu ve bunlardan bazılarının kısa süre içinde ülkenin diğer şehirlerine kaydırılacağını belirtiyor.