BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.465,56
HABER /  DÜNYA

AB İran ile müzakerelerde ısrarlı

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Afganistan'da İran Dışişleri Bakanı Manuçher Mutteki ile görüştü.

Abone ol

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın, İran Dışişleri Bakanı Manuçher Mutteki ile Afganistan'da yaptığı görüşmede, Tahran ile tartışmalı nükleer programı konusundaki müzakerelere yeniden başlanması konusunda ısrar etti.

İran'ın Isna ajansının bildirdiğine göre, Kabil'de ülkenin geleceğini görüşmek üzere 70'den fazla ülke ve uluslararası örgütün temsilcilerinin biraraya geldiği Afganistan konferansı çerçevesinde yapılan görüşmede Ashton, nükleer konulu müzakerelerin başlamasının gerekliliğinde ısrar etti ve görüşmelerin yeniden başlaması için AB'nin hazır olduğunu tekrarladı.

Isna'ya göre, Ashton, "İran İslam Cumhuriyeti ile temas halindeyiz ve her iki taraf için kabul edilebilir bir çözüm bulunmasında kararlıyız" dedi.

Görüşmenin Ashton'ın isteği üzerine yapıldığını belirten Isna ajansının bildirdiğine göre, Mutteki de İran'ın nükleer konudaki tutumu ve İran ulusunun meşru haklarıyla ilgili görüşlerini tekrar dile getirdi.

Öte yandan, Brüksel'deki bir diplomatik kaynak da Tahran'a karşı yeni yaptırımları Pazartesi görüşecek AB'nin müzakerelerin yeniden başlatılması için bir tarih belirlenmesi konusunda İran'a baskı yaptığını belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, geçen hafta yaptığı açıklamada, İran ile nükleer görüşmelerin yeniden başlatılması için koşulların oluştuğunu bildirmişti.

P5 1'in (BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya) temsilcisi durumundaki AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili'ye gönderdiği mektupta, Celili'nin diyaloğu yeniden başlatma isteğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, görüşmenin yeri ve zamanının karşılıklı belirlenmesi önerisinde bulunmuştu.

Müzakerelerin mümkün olan en kısa sürede başlatılması dileğini belirten Ashton, mektubunda, görüşmelerin güzün başlatılabileceği yönündeki ümidini dile getirmişti.