BIST 10.173
DOLAR 32,31
EURO 34,99
ALTIN 2.449,79
HABER /  EKONOMİ

90 yeni AVM geliyor

BCG Türkiye Ofisi'nin perakende sektörü ile ilgili raporu yayınlandı.

Abone ol

Yönetim danışmanlığı firmalarından The Boston Consulting Group (BCG) Türkiye Ofisi tarafından gerçekleştirilen araştırmalara göre Türkiye'de 2016 yılına kadar 90 yeni alışveriş merkezi (AVM) daha açılacak.

BCG Türkiye Ofisi'nin perakende sektörü ile ilgili raporuna göre Türkiye’de perakende sektörü son yıllarda yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi odağı olarak öne çıkıyor. Son 3 yılda, Türkiye’nin en büyük 5 perakende zinciri yaklaşık 1300 yeni mağaza açarken, en büyük 5 yabancı perakende zinciri de yaklaşık 200 yeni mağaza açarak ağlarını genişletti.

Uluslararası yatırımcılar ve girişim sermayeleri ise perakendenin çeşitli kategorilerinde bu dönem içinde toplam 47 anlaşmaya/stratejik ortaklığa imza attı.

YENİ AVM'LER GELİYOR

Rapora göre yükselen şehirleşme oranı ile birlikte perakendecilerin yeni mağaza açmalarına olanak veren kiralanabilir alanlar sürekli artış gösteriyor. Mevcut durumda, bin kişi başına düşen kiralanabilir m2 değerlerine bakıldığında, Türkiye yaklaşık 100 m2 ile gelişmiş Avrupa ülkeleri ortalamasının (230m2) bir hayli gerisinde.

Türkiye'de yaklaşık 310 adet AVM bulunduğunu ifade eden rapora göre 2016 yılına kadar 90'a yakın yeni AVM'nin daha açılması planlanıyor. Son 3 yılda açılan 80'den fazla AVM'nin yüzde 63'ü 3 büyük şehirde yer alırken, açılması planlanan AVM'lerin ancak yüzde 40'ının bu şehirlerde konumlanacağı tahmin ediliyor.

BCG Türkiye'nin raporundan dikkat çeken bazı başlıklar şöyle:

• Türkiye ekonomisi son 5 yılda yıllık yüzde 3.5 oranında bir reel büyüme sergiledi. Bu büyüme hızıyla BRIC ülkelerinden sonra en hızlı büyüyen 10 ekonomiden biri oldu.

• 2010-2011 yılında Çin'den sonra 2. en yüksek büyüme oranına sahipti. Son 5 yılda kişi başına düşen GSYİH ise yıllık yüzde 2.5lik bir büyüme kaydetti.

• Tüketici harcamalarında yaşanan reel büyüme ise yıllık yüzde 2.8 ile gelişmiş ülkelerin yüzde 0.01 olan tüketici harcamaları büyüme ortalamasının yaklaşık 200 kat üzerine çıktı.

• Gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında Türkiye'de kişi başına düşen perakende harcaması tüm kategorilerde bir hayli geride kalıyor. Elektronik kategorisinde kişi başı harcama tutarı Türkiye'de gelişmiş ülkelerin yüzde 98'i iken, bu oran giyimde yüzde 45, gıdada yüzde 30, ev dışı yemek tüketiminde ise yüzde 24 oranında.

• Orta ve uzun vadede tüm perakende kategorilerinin gelişmiş ülkeler ile arayı kapatma yolunda büyüyeceği tahmin ediliyor. 2015 yılına kadar yıllık geliri 10 bin dolar ve üstü olan 11 milyon haneye, 3 milyon yeni hanenin ekleneceği öngörülüyor.

BCG, perakende sektöründe bazı önemli değişiklikler yaşandığına dikkat çekiyor:

REKABET KIZIŞIYOR

Rekabet içinde ileriye dönük sürdürülebilir bir pozisyon elde etmek için perakendecilerin marka olarak farklılaşmaya, satış, pazarlama, operasyon ve mağaza verimliliklerini en üst seviyeye çıkartmaya odaklanması gerekiyor.

BİLİNÇLİ ALIŞVERİŞ

BCG'ye göre sektörde yaşanan en önemli gelişmelerden birisi de fiyat avantajlı segmentlerin yükselişi. Bu eğilim gıdadan giyime, hatta ev dışı yemek harcamalarına kadar her kategori için geçerli.

DİJİTAL KANALLAR ARTIYOR

Tüm dünyada perakendecilik sektörü büyük bir değişim geçiriyor. Mobil cihazları kullanmaya başlayan 1 milyardan fazla internet abonesi, alışverişe yepyeni bir boyut getirirken evde, işte hatta hareket halindeyken bile internet erişimine sahip tam zamanlı tüketiciler sayesinde, yapılan harcamaların pek çoğunun online bir öğesi olması ise günümüzün kaçınılmazları arasında.