BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

9 Temmuz İngiltere basın özeti

Bugün İngiltere basınından sizin için seçtiklerimiz arasında Financial Times'ta yer alan bir İsrail - Gazze gerilimi yorumu ve Independent'ın manşetinde yer alan Afrika kökenli bir İngiliz vatandaşına uygulanan işkence iddiaları var.

Abone ol

Financial Times'in İsrail ve Gazze arasında yaşanan gerilimin yeni bir intifada tehlikesi yaratmasına dair yorumu, Independent gazetesinde yer alan Afrika kökenli bir İngiliz vatandaşına işkence iddiaları ve Harry Potter'ın yazarı JK Rowling'in yeni bir Potter öyküsü ile okuyucusunun karşısına çıkması okuyucularımız için İngiltere basınından seçtiklerimiz arasında.

Financial Times gazetesinin bugünkü nüshasında öne çıkan İsrail ile Gazze Şeridi arasında giderek şiddetlenen hava saldırıları hakkında bir yorum yazısı. "Yeni bir intifadanın yaratacağı tehlikeler" başlıklı yazı, her iki tarafı da itidale davet ederek başlıyor.

Şu anda devam eden çatışmaların 1987 ve 2000 yılındaki gibi bir intifadaya dönüşüp dönüşmeyeceğini söylemek için henüz erken diyen yazı, yine de son yaşanan gerilimin sükünetin nasıl sağlanacağının konuşulmasına ve mümkünse iki devletli bir çözüm için tarafları tekrar masaya oturtmaya evrilmesi gerektiğini söylüyor.

Independent gazetesinin manşetinde ise İngiltere'nin kendi vatandaşlarından birinin ülke dışında bir hapishanede işkenceye uğramasında suça iştirak ettiği iddiası yer alıyor.

Ali Adorus isimli İngiliz vatandaşının Etiyopya'da bir hapishanede 18 ay boyunca gizlice tutulduğunu ve bu süre boyunca elektrik akımı verilerek, dövülerek ve başına kukuleta geçirilerek işkenceye maruz kaldığını yazan gazete, ülkenin istihbarat ve güvenlik teşkilatlarının ise buna suç ortaklığı ettiğini iddia ediyor. 2012 yılında Etiyopya'daki ailesini ziyaret etmek üzere ülkeden ayrılmadan önce radikal İslamcılarla irtibatta olmak suçlaması ile polisin ve MI5'in hedefi olduğu konusunda bir şikayette bulunan Adorus'un avukatları şimdi de müvekkilerinden işkence yolu ile bir itiraf alındığını bunun da ancak İngiliz istihbaratınca yapılabileceğini iddia ediyor. Şikayet Birleşmiş Milletler'e iletilmiş durumda.

Times ve Telegraph gazetelerinde yer alan bir haberde de dünyaca ünlü Harry Potter serisinin yazarı JK Rowling'in kendi internet sitesidne bir magazin haberi formatında yayınladığı son Potter hikayesi yer alıyor. Hikayenin ayrıntılarına yer veren Times gazetesi, 34 yaşına gelen Potter'in artık saçlarında beyazların olduğunu, iki çocuk sahibi olduğunu ve Sihir Bakanlığı'nda başarılı bir dedektif olarak çalıştığını yazıyor. Gazete, Potter'ın yanağında yer alan yeni yara izinin, okuyucuların yeni maceralarla buluşup buluşmayacağı sorusunu ortaya attığını yazıyor.

Guardian gazetesi Dünya Kupası'nda Almanya karşısında 7-1 mağlup olan Brezilya için spor ekinin manşetinde "Yedinci cehennem" başlığını kullanmış. Gazete, Brezilya'nın Dünya Kupası hayalinin "gözkamaştıran Almanya karşısında yerle bir olduğunu" yazıyor.