BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kudüs'te saldırı sirenleri çalıyor!

Kudüs Belediyesinin halka yaptığı duyuruda, siren sonrasında girdikleri sığınakları 10 dakika süreyle terk etmemeleri istendi

Abone ol

Saldırı öncesi tüm sığınakları halka açma kararı alan Kudüs Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, alarm sirenlerinin çalması ya da bir patlama durumunda "tüm vatandaşların en yakın sığınağa 1,5 dakika içinde girmeleri" istendi.

Kudüs'te iftardan kısa bir süre sonra çalmaya başlayan ve 1,5 dakika süren sirenlerin ardından arka arkaya düşen ve şehri sallayan 3 patlama sesi duyuldu. Olay sonrasında polis herhangi bir ölü ve yaralının olduğunu rapor etmedi. Tel Aviv'e düşen roketlerin ise İsrail'in "Demir Kubbe" savunma sistemi tarafından havada imha edildiği açıklandı. 

Olayın ardından Kudüs ve Tel Aviv Belediyesi peş peşe birer açıklama yayımlayarak vatandaşları roket saldırıları sırasında neler yapacakları konusunda uyardı. Kudüs Belediyesinin açıklamasında, sirenler duyulur duyulmaz 1,5 dakika içinde vatandaşlardan hızla sığınaklara girmeleri istendi. Sirenler sonrasında ise 10 dakika boyunca aksi bir bir uyarı gelmedikçe sığınakları terk etmemeleri istendi.

Açıklamada, sirenlerin duyulduğu sırada evlerinde olan vatandaşlara ise sadece saldırı durumunda evlerde kullanılan "korunaklı odalara" girerek 10 dakika süre odanın kapı ve pencerelerini kapalı tutarak odadan dışarı çıkmamaları gerektiği belirtildi.

Evde oda içinde, pencere altında oturmaları ve korunağa giden merdivenlerin önünün hızla ulaşabilecek şekilde her daim açık tutulması gerektiği hatırlatılan açıklamada, sığınağa ulaşamayanlara ise yere uzanarak oldukları yerde başlarını koruyacak şekilde pozisyon almaları tavsiyesinde bulunuldu.

Ayrıca açıklamada, uyulması gereken ek tedbirler ise şöyle sıralandı:

"Roket düşmesi sonucu enkaz ve şarapnel yaralanmalarına neden olabilecek plaza girişlerinden uzak durun. Yere düşmüş ne olduğu bilinmeyen obje ve roketlerden uzak durun. Şüpheli objelerden mutlaka polisi haberdar edin. Medya organlarından verilecek talimatları takip edin."

Tel Aviv Belediyesinin açıklamasında ise vatandaşlara, son birkaç yılda şehir içinde milyonlarca şekel harcanarak yapılan 241 sığınağın olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, 800 bin kişiyi barındıracak sığınak ağının 850 bin metre kare olduğu bilgisi verilerek olay anında dışarıda olan kişilerin hızla sığınaklara hareket etmeleri istendi.