BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,60
ALTIN 2.386,83
HABER /  GÜNCEL

9 Şubat İngiltere basın özeti

Guardian, dünyanın ikinci en büyük bankası HSBC'nin İsviçre kolunun, farklı ülkelerden binlerce varlıklı müşterisinin vergiden kaçmasına ve paralarını gizlemesine yardımcı olduğunu yazıyor.

Abone ol

Guardian, dünyanın ikinci en büyük bankası HSBC'nin İsviçre kolunun, farklı ülkelerden binlerce varlıklı müşterisinin vergiden kaçmasına ve paralarını gizlemesine yardımcı olduğunu yazıyor.

Gazete, bu belgelerin Guardian, BBC, Le Monde ve merkezi Washington'da bulunan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun ortak çabasıyla ele geçirildiğini belirtiyor.

Guardian, 2005-2007 yıllarını kapsayan dosyaların, toplam hacmi 120 milyar dolara yaklaşan 30 binden fazla hesaba ışık tuttuğunu, bankanın bu dönemde, müşterilerinin düzenli olarak çoğunlukla döviz olmak üzere yüksek miktarlarda nakit çekmesine izin verdiğini, varlıklı müşterilerine Avrupa'daki vergilerden kurtulmasına sağlayacak hesaplar açtığını kaydediyor.

Gazete ayrıca, bankanın bazı beyan edilmemiş "kara hesapların" yerel vergi makamlarından gizlenmesine yardımcı olduğunu, uluslararası suçlulara, yolsuzluğa karışmış iş insanlarına ve yüksek risk grubundaki bireylere kapı açtığını yazıyor.

Guardian'a göre, merkezi Londra'da bulunan HSBC, sızdırılan belgelerle ilgili olarak "geçmişteki mevzuata uyum ve denetim hatalarını" kabul etti ve o dönemde bankada kararların daha çok ülke bazında alındığını, 2011'den sonra İsviçre'deki uyum standartlarının yükseltildiğini duyurdu.

Açıklamada, 2007'den sonra İsviçre'de HSBC'nin standartlarına uymayan birçok kişinin hesabının kapatıldığı, bu süre içinde müşteri tabanının yüzde 70 oranında küçültüldüğü belirtildi.

Financial Times gazetesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Yunanistan ile Avrupa Birliği arasındaki mali krizin, küresel ekonomiye zarar vermesinden endişe ettiğini ve Brüksel'i Atina ile orta yolda buluşmaya çağırdığını aktarıyor.

'ABD'den orta yol çağrısı'

Gazete, Washington'un endişesinin özellikle Almanya olmak üzere bazı ülkelerin 25 Ocak seçimlerinde, kemer sıkma önlemlerini kaldıracağı vaadiyle iktidara gelen radikal sol Syriza partisine karşı katı tutumundan kaynaklandığını vurguluyor.

Financial Times söz konusu ülkelerin, Yunanistan'ın 172 milyar euroluk kurtarma paketi karşılığında taahhüt ettiği bütçe kesintisi programına devam etmesini istediğini hatırlatıyor.

Gazete krizin bugün ABD Başkanı Barack Obama ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında Washington'da yapılacak görüşmede de ele alınmasının beklendiğini kaydediyor.

Haberde Obama'nın son beş yıl içinde Euro bölgesindeki borç krizine birkaç kez müdahale ettiği, Mayıs 2010'da ABD Başkanı'nın Merkel'i son dakikada Yunanistan'a ilk kurtarma paketine destek vermeye ikna ettiği belirtiliyor.

Financial Times bununla birlikte Merkel'in ABD'nin müdahalesinden hoşnut olmadığını 2011 ve 2012'de Washington'ın telkinlerine kulak asmadığını aktarıyor.

Aynı gazetenin manşetinde yer alan bir başka bir haberde, Merkel'in de Ukrayna krizinde Obama'ya telkinde bulunacağı kaydediliyor.

Merkel-Obama görüşmesi

Gazeteye göre, ABD Kongresi'nde Ukrayna'ya silah gönderilmesi çağrıları yoğunlaşırken, Almanya Başbakanı'nın Obama'ya diplomasiye bir kez daha şans tanınması çağrısında bulunacak.

Gazete, Fransa, Almanya, Ukrayna ve Rusya arasında hafta sonunda yapılan görüşmelerden sonuç alınamadığını hatırlatarak, Ukrayna'ya silah gönderilmesine şiddetle karşı çıkan Merkel'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i müzakere masasına getirmeye çalıştığını yazıyor.