BIST 10.541
DOLAR 32,28
EURO 35,01
ALTIN 2.476,10
HABER /  GÜNCEL

9 Şubat 2012 Basın Özeti

Suriye'de durulmayan şiddet, ABD'nin tehdidine 'boyun eğmeyen' Mısır, Yunanistan'da 'anlaşma bugün', Airbus'ın gözde uçağında 'çatlak krizi' ve Güney Kutbu'ndaki gölün sakladığı sırlar neler?

Abone ol

Şiddet devam ediyor

Guardian'ın manşetinde ''Humus'un üzerine yağan roketler'' bildiriliyor. Gazete, Esad rejiminin kentte isyancıların elindeki bölgelere tank ve ağır silahlarla saldırdığını yazıyor.

İsyancıların kontrolündeki Baba Amr mahallesinin sakinleri, Guardian'ın aktardığına göre, üç saat içerisinde üzerlerine 200'ü aşkın roket yağdığını söylüyor, bugüne değinki en büyük saldırıya maruz kaldıklarını belirtiyorlar.

Saldırılar, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la yaptığı görüşmede şiddeti sona erdirip diyalog başlatma taahhüdünü izliyor.

Rusya ve Çin geçen hafta Suriye'yi kınayan ve Arap Birliği'nin yeni barış planına destek veren Birleşmiş Milletler karar tasarısını veto etmişti. Plan, Esad'ın istifa ederek yetkilerini yardımcısına devretmesini ve muhalefetle geçiş hükümeti konusunda görüşmeler yapılmasını öngörüyordu.

Rus silahları

Guardian, bu karar tasarısını Suriye'de rejim değişikliği dayattığı gerekçesiyle reddeden Rusya'nın Dışişleri Bakanı Lavrov'un, Esad güçlerinin Humus'ta ağır silahlar kullandığının bağımsız kaynaklarca doğrulanmadığını vurguladığını aktarıyor.

Gazete, İngiliz yetkililerin Rus muhataplarıyla temasa geçerek Birleşmiş Milletler'deki vetoyu yeniden düşünmelerini ve Beşar Esad hükümetine satılan Rus silahlarının engellenmesini istediklerini bildiriyor.

Fakat Guardian, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Rusya'nın Suriye'ye yaptığı silah satışının yasal olduğu yanıtını verdiğini aktarıyor.

'Boyun eğmeyen' Mısır

Financial Times gazetesi, Mısır'ın Amerikan hükümetinin yardımları kesme tehdidine boyun eğmediğini bildiriyor.

Amerika'nın tehdidi, Mısır'da sivil toplum örgütlerinde çalışan ve aralarında 19 Amerikan vatandaşının da yer aldığı bir grup yabancı uyruklunun ülkede izinsiz bulundukları gerekçesiyle tutuklanmasını izliyor.

Mısır, ABD'nin yardımları kesme tehdidine rağmen, yabancı ülkelerce finanse edilen sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili soruşturmaya devam edeceğini açıkladı.

Soruşturmayı yürüten hâkim, sivil toplum örgütü adı altında çalışma yapan bu kuruluşların üyelerinin "tümüyle siyasi faaliyetler" yürüttüklerini söyledi.

Suçlu bulunurlarsa beş yıla kadar hapisle cezalandırılabileceklerini aktaran Financial Times, önde gelen üç Amerikalı senatörün Salı günü yaptıkları açıklamada, Mısır-Amerikan ilişkilerinin ''feci bir kopuş riskine daha önce hiç bu kadar yaklaşmadığı'' uyarısını yaptıklarını ve Amerika'nın 1 buçuk milyar dolarlık mali yardımının kesilebileceğini söylediklerini bildiriyor.

Bundan önce Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Mısır'daki sorunun çözülememesi durumunda çoğu askeri olan Amerikan yardımlarının kesileceği mesajını vermişti.

Yunanistan'da 'anlaşma günü'

Gene Financial Times'dan devam edecek olursak, Yunanistan'daki birlik hükümetinin siyasi liderlerinin Avrupa Birliği'nin talep ettiği yeni kemer sıkma önlemleri üzerinde anlaşmak üzere olduklarını bildiren gazete, teknokrat Başbakan Lukas Papadimos liderliğindeki kabinenin anlaşmayı bugün onaylamasının beklendiğini aktarıyor.

Yunanistan'ın 130 milyar euro'luk ikinci dış yardım dilimini alabilmesi için, kamu harcamalarında ek kesintilere gitmesi şartı koşulmuştu.

Guardian, Yunanistan'dan beklenen yeni kemer sıkma önlemlerini ''vahşice'' diye nitelediği haberinde, Avrupa'nın istatistik kurumu Eurostat'ın açıkladığı verilere dikkat çekiyor.

Gazete, artırılan vergiler, işten çıkarmalar, ve maaş kesintileri ardından her üç Yunanlıdan birinin yoksulluk sınırının altına düştüğünü bildiriyor.

Kanatlarda çatlak

Independent, Airbus şirketinin güvenlik kaygıları nedeniyle A380 tipi uçakların tümünü kontrolden geçireceğini bildiriyor. Sorun, kanatlarda görülen çok küçük boyuttaki çatlaklarla ilgili.

Gazete, süperjumbo olarak bilinen 525 koltuklu A380'nin dünyanın en büyük yolcu uçağı olduğuna ve kanatlarının İngiltere'de üretildiğine dikkat çekiyor.

Avrupa Havacılık Emniyet Dairesi'nin aldığı karar çerçevesinde, farklı havayollarına ait 68 adet A380'nin hepsinin kanatıları incelemeye alınırken, Airbus şirketi çatlakların kısa vadede bir güvenlik tehdidi oluşturmadığını, tespit edilmesi halinde tamir edilebileceğini söylüyor.

Karar, Avustralya'nın en büyük havayolu şirketi Qantas'ın kanatlarda çatlak tespit etmesi üzerine filosundaki A380'lerden birini bir hafta kadar sefere çıkarmayacağını duyurmasını izliyor.

Independent'a göre Airbus, kanatları gövdeye bağlayan bölgede yer alan 2 santimetrelik çatlağın uçağın uçuş güvenliğini engellemediğini ısrarla belirtiyor.

Gazete Avrupa'nın havacılık yetkililerinin de kontrolden geçirilen 68 uçağın seferlerinin iptal edilmesinin gerekli olmadığını vurguladıklarını aktarıyor.

Buz altında göl

Daily Telegraph, Rus bir ekibin Güney Kutbu'ndaki keşfi hakkında, ''hayatın sırrına ışık tutabilir'' diyor.

Rus bilim adamlarının Güney Kutbu'nda buz tabakasını dört kilometre delerek altta gömülü bir göle ulaştıklarını bildiren Daily Telegraph, Vostok adlı gölün tahminen 20 milyon yıldır dünyanın atmosferiyle temasa geçmediğine dikkat çekiyor.

Bu derinlikte suyun sıvı halde bulunması, daha derindeki kaya yatağının sıcaklığına ve üstteki buz tabakasının uyguladığı muazzam büyüklükteki basınca bağlanıyor.

Gazeteye göre, aşağı yukarı Kanada'nın Ontario Gölü büyüklüğündeki su kütlesinden alınan numunelerin Güney Kutbu'nun geçmişteki yapısı ve iklimi hakkında vereceği ipuçlar bir yana, daha önce hiç karşılaşılmamış mikroorganizmaları barındırabileceği de düşünülüyor.

Daily Telegraph, şayet Vostok Gölü'nde canlı varlıklar bulunursa, Jüpiter'in buzla kaplı uydusu Europa'da ya da Satürn'ün yörüngesindeki Enceladus uydusunda da hayatın varolabileceği ihtimalinin güç kazanacağı görüşüne yer veriyor.