BIST 10.046
DOLAR 32,50
EURO 34,74
ALTIN 2.408,00
HABER /  GÜNCEL

9 Kasım 2012 Basın Özeti

İngiltere'de gazeteler bugün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Rusya televizyonuna verdiği mülakatı, İran savaş uçaklarının ABD'ye ait insansız hava aracına ateş açmasını, Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimini kaybeden Cumhuriyetçilerin kendile

Abone ol

İngiltere'de gazeteler bugün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Rusya televizyonuna verdiği mülakatı, İran savaş uçaklarının ABD'ye ait insansız hava aracına ateş açmasını, Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimini kaybeden Cumhuriyetçilerin kendilerini değerlendirmesini ve Wikileaks davasını sayfalarına taşıyor.

Esad'ın yemini

Financial Times gazetesi "Esad memleketinde yaşayıp ölmeye yemin etti" başlığının altında Suriye devlet başkanı Beşar Esad'ın bir Rus televizyon kanalına verdiği mülakatta, İngiliz Başbakanı David Cameron'ın kendisine ülkeyi güven içinde terk etmesi konusunda teminat verilmesini destekleyeceğine cevaben bunu kabul etmeyeceğini söylediğini aktarıyor. Gazete, Esad'ın, "Ben bir kukla değilim. Batı tarafından yaratılmadım ki, Batı'ya veya başka bir ülkeye gideyim. Ben Suriyeliyim. Suriye'de doğdum, Suriye'de öleceğim." dediğini belirtiyor. Gazete, Esad'ın ayrıca batılı güçlerin ülkesine girmesi durumunda bunun pahalıya mâl olacağını belirttiğini okuyucularıyla paylaşıyor.

Suriye'deki olaylar Ürdün'ü etkileyecek mi?

Guardian gazetesinde yazan David Hirst, Suriye'de olanların komşularına sıçrayacağı iddiasının sıklıkla duyulur olduğunu; bunun da Lübnan'da Wissam Hassan'ın ölüdürlmesi ve Türkiye'de Beşar Esad'ın daha da destek vermesiyle PKK'nın saldırılarını arttırmış olmasıyla görünmeye başladığını yazıyor. Hirst, "Peki Ürdün ne yöne doğru gidiyor?" diye soruyor ve makalesine şöyle devam ediyor: "Ürdün, Arap Baharı'nda zorluk çekmeyen bir ülkeydi. Burada Kral Abdullah'ın, halkın gözünde meşruiyeti devam ediyor. İnsanlar sokağa döküldüklerinde rejimin değişmesini değil, özgürlük istedi. (…) Kral Abdullah, egemenliği Saray'ından halka transfer etme adına çok ufak, kozmetik değişiklikler yaptı. Kral Abdullah gerçek reformları durdurmaya çalıştığı sürece Suriye'deki hengâmenin kendi topraklarına bulaşmasını engellemesi zorlaşacak."

İran Amerikalıların uçağına ateş açtı

Telegraph gazetesi, Amerika Birleşik Devletleri savunma bakanlığının, İran'a ait iki savaş uçağının bir insansız hava araçlarına ateş açtığını açıkladığını dış haberler bölümünde okuyucularına aktarıyor. Gazete, savunma bakanlığının bölgedeki kuvvetlerini korumaya hazır olduğunu söylediğini de yazıyor. Telegraph, bu olayın Tahran ve Washington arasında hali hazırda çok kötü olan ilişkileri daha da kötüleştirebileceğini söylüyor.

Romney'nin yenilgisinden kim sorumlu?

Guardian gazetesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde seçimi kaybeden Mitt Romney'nin, seçim kampanyası ofislerinin boşaltıldığı ve seçilmesi durumunda atılacak havai fişekler alındıkları şirkete iade edildiği sırada adayın kendisine en çok mali destek veren bağışçılarla toplandığını yazıyor. Gazete, bu toplantıda seçimin neden kaybedildiğinin masaya yatırıldığını; bazı bağışçıların adayın mesajının açık olmadığını düşündüğünü; bazılarının Sandy kasırgasını suçladığını, bazılarının Obama'nın seçmenlerle daha iyi iletişim kurduğunu hissettiğini okuyucularıyla paylaşıyor.

Obama Birmanya yolcusu

Guardian gazetesi Amerika'yla ilgili başka bir haberinde, Barack Obama'nın Birmanya'yı ziyaret edecek ilk ABD Başkanı olacağını ve büyük ihtimalle tartışmalara yol açacağını yazıyor. Gazetenin haberi şöyle: "Uzak Asya ülkesinde kısa sürecek bu ziyaret sırasında Obama, ülkenin başkanı Thein Sein, ve duayen demokrasi savunucusu Aung San Suu Kyi'le görüşecek. Obama'nın ziyareti Birmanyalılar tarafından büyük ihtimalle heyecan, endişe veya sinirle karşılanacaktır. Kendisinin ziyareti, Birmanya'nın reformları ve hükümetine küresel toplum tarafından verilen desteğin en önemli örneği olacak."

HSBC'nin soru işaretleri uyandıran işlemleri

Telegraph gazetesi İngiliz bankası HSBC'de çalışan birinin gizlice vergi müfettişlerine bankanın İngiltere'de yaşayan suçlular için Jersey adasında açtığı off-shore hesapların bilgilerini verdiğini yazıyor. Verilen hesap listesinde uyuşturucu kaçakçıları, silah tüccarları ve yolsuzluk suçlamaları yöneltilen bankacıların olduğunu yazan Telegraph, bu gelişmeyle Amerika'da hali hazırda kara para aklama kurallarını çiğnemesinden dolayı ceza ödeyen HSBC bankasının Jersey adasında ne yaptığına dair soru işaretlerinin doğduğunu okuyucularına aktarıyor.

Wikileaks sanığı suçlamaları kabul etmeye hazırlanıyor mu?

Guardian gazetesi, dış haberler bölümünde, Wikileaks internet sitesinde yayınlanan gizli evrakları vermekle suçlanan Amerikalı asker Bradley Manning'in askeri mahkemede suçlamaların bazılarını ilk defa kabul etmeye hazırlandığını yazıyor. Amerikan yasal sistemine göre bu durumda askerin suçlamaları tümden kabul etmemiş olacağını belirten gazete, onun yerine Manning'in ön duruşma ortamında hakime, davanın başlaması durumunda suçlamaları kabul etmesinin makul sayılıp sayılmayacağını sormuş olacağını yazıyor. Gazete, davanın başlaması durumunda Manning'in her şeye rağmen müebbet hapis cezası taşıyan düşmana yardım etme suçundan yargılanabileceğini aktarıyor.