BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

75 camide hatimli teravih

İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla yapılacak faaliyetlere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Yaran, “7...

Abone ol

İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla yapılacak faaliyetlere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Yaran, “75 camimizde teravih namazı hatimle kıldırılacaktır” dedi.
İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, Ensar Vakfı Konferans Salonu’nda “Ramazan Ayı ve İstanbul’da Ramazan” konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi. Yaran, “Ramazan rahmet, merhamet, af ve günahlardan arınma, kurtulma ayıdır. Bu ayda Allah’ın rahmeti, diğer aylara göre daha bol olur. Cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapatılır ve şeytanlar zincire vurulur. Ramazan, Müslümanların ibadete yoğunlaştıkları, hayatlarını gözden geçirdikleri bir aydır. Müslüman, hayatının her anını Allah’ın rızasına uygun olarak yaşamayı ilke edinen ve bunu taahhüt eden insandır. İslam, insanı kötüden iyiye, yanlıştan doğruya yönlendirir. Onu bu istikamette değiştirir, dönüştürür ve âdeta yeniden inşa eder. Ramazan bu değişim ve dönüşüm için Allah’ın sunduğu bir fırsattır” diye konuştu.
Ramazan’ın toplumsal yardımlaşma, dayanışma ve kaynaşma ayı olduğunu vurgulayan Yaran, “Bu ayda muhtaçlar daha çok hatırlanır. Sadaka ve zekât yükümlülükleri gözden geçirilir. Eksikler tamamlanır. Dostluklar gelişir, iftar sofraları şenlenir. İftar sofralarında dostlar yanında muhtaç insanlara da yer verilir. Onların halleri ile hallenilir. Ziyaretlerle toplumsal kaynaşma ve bütünleşme pekiştirilir. Bir taraftan da oruçluya iftar ettirmenin sevabından yararlanılır” dedi.

“HELAL KAZANÇ-HELAL LOKMA”
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın her sene Ramazan ayı için özel konu başlığı tespit ettiğini ifade eden Yaran, bu seneki Ramazan için tespit edilen konu başlığının “Helal Kazanç-Helal Lokma” olduğunu ifade etti. Yaran, “Müslüman haramdan uzak bir hayat yaşar. Hayatının tamamı helal dairesinde cereyan eder. Bu genel ilkenin gereği olarak o, helalden kazanır ve helal yollarda harcar. Alış verişinde hile olmaz, iş hayatı doğruluk ve dürüstlük üzerine kurulu olur, kimsenin hakkını çiğnemez. Helal lokma yer ve yedirir. Kendisi helalden beslendiği gibi ailesinin de helal lokma yemesine özen gösterir” şeklinde konuştu.
İstanbul Müftülüğünün Ramazan ayı boyunca yapacağı faaliyetler hakkında bilgiler veren Yaran, “75 camimizde teravih namazı hatimle kıldırılacaktır. Yani namazı kıldıran hafız hocamız her rekatta Fatiha’dan sonra bir sayfa okumak suretiyle Kur’an’ın tamamını Teravih namazı esnasında okumuş ve cemaatimiz de dinlemiş olacaktır. Fatih İlçesi Şehzade Camiindeki Hatimle teravih İl ve İlçe ortak programı olarak İstanbul’un seçkin hafızları tarafından kıldırılacaktır” dedi.
Yaran, “Mukâbele, Ramazan ayının güzelliklerinden biridir. Çok azı hariç hemen hemen bütün camilerimizde mukâbele okunacak hatta bazı camilerimizde günde birden fazla mukabele okunacaktır. Müslüman kardeşlerimiz bu mukabeleleri takip ederek Kur’an’ın tamamını dinleme imkânına sahip olacaktır. Kur’an’ı okuma ve dinleme yanında anlama da ihmal edilmemelidir. Bu maksatla ilçe müftülükleri ile koordineli olarak yedi camimizde açıklamalı mukabele okunacaktır. Bunlardan ikisi hanım cemaatimiz tarafından takip edilecek ve hem okuyanlar hem de açıklama yapanlar hanım hocalarımız olacaktır. Umuma açık olan iki tanesinde mukabele, genç veya çocuk hafızlar tarafından okunacaktır. Açıklama/vaaz uygulamasında müftü ve vaizlerimiz yanında İlahiyat Fakültelerimizin saygı değer öğretim üyeleri de katkıda bulunacaktır” diye konuştu.
Yaran, “Alo 190 Fetva Hattı”nın Ramazan ayı boyunca her gün 08.30-23.00 saatleri arasında dini soruları cevaplandırma hattı olarak açık olacağını ifade etti.
İstanbul’da 28 camiye mahya asılacağını belirten Yaran, Kadir Gecesi’nde ise İstanbul’da 206 camiinin sabaha kadar ibadete açık kalacağını belirtti.
(İHA)