BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,90
ALTIN 2.430,90
HABER /  GÜNCEL

70 bin çek mağduru çile çekiyor

Hükümetin değiştirdiği çek yasası can yakıyor, ocak yıkıyor. 700 bin çek mağduru, hükümetin çıkardığı bu yeni yasa, bakın haklıyı nasıl haksız duruma düşürüyor.

Abone ol

Ayhan Bostan, bir dönem ticaretle uğraşan bir isim olarak biliniyormuş. Yeni Çek Yasası ile mağdur olmuş. Şimdi her şeyi bir kenara bırakıp derdini anlatmanın yolunu arıyor.Bostan, çek konsunda yaşadığı acı deneyimlerden sonra, bunu devletin bütün kademeleri ile paylaşmış. Ancak, mağduriyetini giderecek hiçbir çözüme ulaşamamış.

Kendisine çek verip ödemeyi yapmayanlar, onun bütün mal varlığının gitmesine neden olmuş. Ama hukuki yollara rağmen bir sonuç yok.

Ayhan Bostan, internette site kurmuş ve mağduriyetini kamuoyu ile paylaşmaya karar vermiş. Çek mağdurlarını www.cekyasasi.com  ortamında birlikte hareket etmeye çağırıyor.

Ayhan Bostan, sitesinde yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

Bu siteyi kurma nedenim, buraya yazmış olduğum mağduriyetimden dolayıdır.

2001 yılının ocak ve şubat aylarına ait
1- 1.895 YTL (temyizde)
2-10.693 YTL (temyizde)
3-40.000 YTL (yargılaması maalesef hala devam ediyor)
4-15.796 YTL (karar kesinleşti,çek bedeli kadar ağır para cezası)
çeklerim var.

Ben bu çekleri aldığım zaman, yürürlükte olan 3167 sayılı yasa vardı.
Bu yasaya göre de ödenmediği zaman hapis cezası veriliyordu ve borçlular hapis cezası korkusundan borçlarını ödüyorlardı. Ben de bu 3167 sayılı yasaya güvenerek bu çekleri almıştım.

Oysa 2003 yılının şubat ayında çıkartılan 4814 sayılı yasanın geçici maddesindeki kanununa göre; bu kanun çıkmadan önce devam eden yargılamalardaki uygulama şekli ben ve benim durumumda olan binlerce mağdur oluşturmuştur. Kimse parasını alamamıştır.

Kanunda çek bedeli kadar ağır para cezası öngörülüyor. Tekrarında da
hapis cezası yok. Alacaklı sadece icra takibi yapabiliyor. Tabi ne bulacaksa, Türkiye'de hangi borçlu üzerine kayıtlı menkul bulundurur ki.

DEVLET, ÖDENMEYEN ÇEKİMDEN PARA KAZANIYOR

Örnek olarak; 4.sırada yazdığım çek için çek bedeli kadar para cezası verildi. Oysa benim almam gereken para yasal faiz ve tazminatları ile beraber 59.00 YTL idi. Borçlu kişi bana ödeme yapacağına devlete 3 taksit halinde 15.796 YTL ödeme yaptı. Ben 2001 yılından beri uğraşıyorum mahkeme kapılarında paramı alamıyorum ama devlet baba benim sırtımdan bu parayı borçludan alıp onu hapse girmekten kurtarıyor.

Şimdi sizce bu adalet mi? Böyle eşitsizlik üzerine kurulmuş kanun olur mu? Hiçbir caydırıcılığı yok.

Bu yasa anayasamızın eşitlik ve eşit yargılanma hakkına aykırıdır. Aynı şekilde insan haklarına da aykırıdır bence.

Bu yasanın asıl çıkarılma amacı bence, mahkemelerde biriken yüzbinlerce çek davalarını, mahkemelerin iş yükünü azaltmak ve devletimizin bozuk olan ekonomik durumuna para sağlamak için çıkartılmıştır.

Yasa çıkartılırken mağdur durumdakiler hiç düşünülmemiştir.
Bende bu durum karşısında hakkımı almak ve aramak için böyle bir yola başvurdum.

KİMSE  İLGİLENMEDİ

Önce sayın adalet bakanımıza, danışmanlarına, tbmm deki millet vekillerine, meclis adalet komisyonu başkanı ve üyelerine, meclis anayasa komisyonu başkanı ve üyelerine, cumhurbaşkanlığımıza fax ve e-mailler çektim. Nemi oldu sizce? Komik sadece komik iki yerden cevap geldi yazılarıma, birincisi cumhurbaşkanlığı genel sekreterliğinden di açıklaması ise şöyle, gerekli yerlere müracaat etmişsiniz diyor. ikincisi ise akp sakarya milletvekili sayın Ayhan sefer üstün bey telefonla arayarak konu hakkında mağduriyetimin detaylarını aldı ve ilgileneceğini söyledi.

Daha sonra yaptığımız telefon görüşmelerinde bu konudan akp kastomonu milletvekili sayın Hakkı Köylü beye bahsettiğini söyledi. Ve haklı olduğumu bu kanunun caydırıcılık unsurunun kanun üzerinde çalışırken gözden kaçmış olabileceğini ve de öyle olduğunu söylediler. Caydırıcı olması için ve de sanığın ödeme yaparken devlete ödeme yapacağına, gerçek hak sahibi olan alacaklıya ödeme yapmayı tercih etmesi için, çek bedeli kadar olan ağır para cezasının, çek bedelinin beş altı katı miktar kadar ağır para cezası verilebileceğini söylediler.

Görüşmeden sonra sayın adalet bakanımızla görüşmeye gittim ama nedense bir türlü görüşemedim ayrıca çektiğim faxlara ve maillere cevap dahi alamadım. Bundan dolayıda bu siteyi kurmaya karar verdim.

Bu yasa karşısında uğradığım haksızlığımı telafi edene kadar ve paramı alana kadar elimden ne geliyorsa yapıp, bu kanunu çıkartan yasa kuruculara ve temsilcilerine, çıkardıkları yasanın anayasamıza aykırı olduğunu ispatlayana kadar uğraşacağım. Ama burada tek kalmak ta istemiyorum bir kişinin tepkisi ile benim durumumda olan yüzbinlerce kişinin tepkisi çok farklı olur. Bu durumda olan kişilerin tümünü sesimizi duyurmak için siteme bekliyorum. İleri tarihte siteye gelen kişilerle gerekirse ankaraya gidip adalet bakanlığına durumu bizzat canlı olarak aktarmak için toplantılar yapmayı düşünüyorum. Hatta gerekirse sesimi duyurmak için boğazköprüsünü bile kullanmayı düşünüyorum.

ÇEK MAĞDURLARINI BİRLİKTE HAREKET ETMEYE ÇAĞRI

Bu kanunun neden uygulama şeklinin böyle olduğunu çok iyi anladım.
Bütün bunlardan sonra düşündüm ve yüce adalete güvenmeye devam etme kararı aldım.

Çünki biliyordum adalet er yada geç yerini bulur.Ama şunuda lütfen yüce adalet sisteminin temsilcileri bilsin

GEÇ GELEN ADALET ADALET DEĞİLDİR.
Şimdi bu yazıyı okuyan benim gibi mağdurların hepsini www.cekyasasi.com adlı siteme üye olmaya çağırıyorum. Hep birlikte hareket edip sesimizi ve mağduriyetimizi yüce adaletimizin temsilcilerine duyurmak için.

Benim durumumda olan herkesin desteğini bekliyorum.