BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Gözlemci kurul doğruladı

Kuzey İrlanda'daki silahsızlanma çabalarına öncülük etmek üzere oluşturulan kurulun başkanı John de Chastelain, IRA'nın bütün silahlarını bıraktığını açıkladı.

Abone ol

İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (IRA) silahsızlanma sürecini izlemekle görevli Uluslararası Bağımsız Silahsızlanma Gözlemci Kurulu, IRA'nın silahları bıraktığını doğruladı.


Chastelain hazırladığı raporda, IRA'nın bıraktığı silahlar arasında çeşitli kalibrede tabanca ve otomatik silahın yanı sıra bomba, bomba yapımında kullanılan malzeme, roket ve benzeri patlayıcının bulunduğunu bildirdi.

Chastelain tarafından düzenlenen basın toplantısına katılan İrlanda Katolik Kilisesi ve Londra'ya bağlı İngiliz Protestan Metodist din adamları da, silahsızlanma çabalarına bizzat tanıklık ettiklerini bildirdi.

Din adamları, kendilerine IRA'nın silahsızlanma çabalarına tanıklık edip etmeyeceklerinin sorulduğunu, bunu memnuniyetle kabul ettiklerini hatırlattı.

Başlangıçtan sonuca kadar silahsızlanmanın gerçekleştiğini gördüklerini ve bunu raporlarına yansıttıklarını belirten gözlemciler, ''yaptığımız her şeyden, tanıklığımızın her noktasından biz sorumluyuz'' dediler.

Raporun doğruluğu da onaylandı

Din adamları, ''IRA'nın silahsızlandığına dair hazırlanan raporun doğruluğuna tanıklık ediyoruz. General de Chastelain'in yaptığı zor çalışmayı izledik. Büyük miktarda patlayıcı silah ve cephane kuşkuya yer bırakmayacak şekilde devre dışı bırakılmıştır'' şeklinde konuştular.

İngiltere yanlısı Demokratik Birlik Partisi'nden Jeffrey Donaldson, IRA'nın sözünde durmasının tarihi önemini kendilerinin de vurguladığını hatırlatarak, ''ancak zaman içinde bunun doğrulanması için tam şeffaflık gerek'' dedi.

Silah bırakma kararını iki ay önce açıklamış olan IRA, silahsızlanmasının fotoğrafla, kamerayla tespitine karşı çıkmıştı.

kaynak: