BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

7 köylüyü kör etmenin bedeli bu mu?

Katarakt ameliyatı sonucu 7 köylünün kör olmasına neden olan sağlık kuruluşunun cezası belli oldu

Abone ol

Afyon'da özel bir sağlık kuruluşunun yaptığı gezici sağlık hizmeti kapsamında gerçekleştirilen ameliyat sonucu kör olan 7 köylüyle ilgili Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı soruşturma sonuçlandı.

Olaydan sonra özel sağlık kuruluşunu on gün süreyle kapatan, gezici sağlık tarama sistemini uygunluk belgesi alana kadar durduran Bakanlık gerekli denetimi yapmayan kendi yetkililerine ise sadece kınama cezası verdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre yapılan inceleme sonrasında verilen ceza şöyle:
"Özel Tıp merkezinin acil vakalar dışında hasta kabulü on gün süreyle durdurularak gezici sağlık tarama uygunluk belgesinin iptaline, Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Yönetmelik'in "12/A-f" maddesine uygunluk sağlanıncaya kadar cerrahi branşlarda hasta kabul ve tedavisinin durdurulmasına karar verilmişti.

Ayrıca Özel Tanı-Tedavi ve Tıp Meslekleri Şube Müdürü, ilgili sağlık müdür yardımcısı ve İl sağlık müdürüne denetim eksikliğinin nedenlerini belirleyerek bu eksikliği giderecek işlemleri yapmamaları nedeniyle, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu (Md.125/B-a) kapsamında 'Kınama' cezası teklif edilmiştir. Teklif edilen cezaların uygulanması ve mevzuat çerçevesinde işlemlerin sürdürülmesi için Sayın Bakanımızın talimatları ilgili mercilere iletilmiştir.

Özel Tıp Merkezi Mesul müdürleri hakkında TCK'nın 89 uncu maddesi gereği 20/11 sayılı Suç Duyurusu Raporu düzenlenerek Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilmiştir. Ayrıca 20/12 sayılı rapor ile sorumlu hekimler hakkında işlem yapılmak üzere Türk Tabipler Birliğine bildirimde bulunulmuştur."

KEMO EZİYETTE BAŞHEKİME UYARI CEZASI

İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kemoterapi Kliniğinde yaşanan ve medyada "Kemo eziyet" başlığıyla yer alan olayla ilgili ise uyarı cezası çıktı.

Bakanlık açıklaması şöyle:
"Kanser gibi ağır bir hasta grubunun mağduriyetine sebebiyet verilmemesini gerekliliği yönünde, öğle saatlerinde de kemoterapinin sürekliliğinin sağlanması için, Kemoterapi bölümünün ek fiziki şartlarının iyileştirilerek gerekli olan merkezi havalandırma sisteminin kurulması ve yeterli personel takviyesi yapılması yönünde kusurlu bulunduğundan Kemoterapi Bölüm Sorumlusu'na 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125/B-a hükmü gereği "Kınama" cezası, gereken tedbirleri zamanında almamak suretiyle hastaların mağduriyetine neden olması dolayısıyla hatalı davrandığından Hastane Başhekimine de 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125/A-f hükmü gereği "Uyarma" cezası teklif edilmiştir.