BIST 10.139
DOLAR 32,30
EURO 34,86
ALTIN 2.382,47
HABER /  GÜNCEL

7 beladan 2'si Türkiye'de...

Amerikan siyasi danışmanlık kuruluşu Eurasia Group, 2006 yılı risk raporunda 7 'bela' saydı. Bunlardan ikisi Türkiye ile ilgili.

Abone ol

Bu 'bela'lardan ikisi Türkiye ile direkt ilgili: Kuş gribi ve Irak Kürtleri'nin bağımsızlık niyeti. Diğer risk alanları ise, İran, Çin, Latin Amerika'da solun yükselişi, Nijerya, terör.

Dünyanın başının 7 belası

Amerikan Eurasia danışmanlık şirketi bu yıl dünyada gerginlik yaratacak 7 maddeyi açıkladı... Maddeler arasında Türkiye'yi tehdit eden kuş gribi ve Irak'taki Kürtler'in ayrılık istemelerini gösterdi ve "Türkiye müdahale eder" yorumunu yaptı....

Amerika'da siyasi danışmanlık hizmeti veren Eurasia isimli düşünce kuruluşu bu yıl dünya barışının geleceği için en tehlikeli gördüğü 7 olayı bir rapor halinde yayımladı. Merkezi Amerika'nın New York kentinde bulunan Eurasia raporunda yılın en riskli siyasi gelişmelerinden birini de Irak'taki Kürtler olarak gösterdi. Kuruluş raporunda şu ifadeye yer verildi: Kürtler'in Irak içerisinde güç kazanması ve bağımsız bir Kürt devleti kurmak isteklerinin artması bu yıl içerisinde siyasi dengeler açısından sorun yaratabilir...

'TÜRKİYE İZİN VERMEZ'
Raporu hazırlayan yetkililer bu riskin "Türkiye'nin bağımsız bir Kürdistan'ın kurulması durumunda, Avrupa Birliği'yle müzakereler ne boyutta olursa olsun, buna izin vermeyeceğinden kaynaklandığını" söylüyor. 2006 Kasım'ında eyalet valilik seçimlerinin sonuçlarından Kürtler'in memnun kalmaması durumunda bağımsız bir Kürdistan kurulması isteğinin artacağı tahmin ediliyor.

NÜKLEER GERGİNLİK
Raporda İran'ın nükleer programı konusunda artan gerginlik listede ilk sırayı alırken, Rusya uluslararası terörizmin öncelikli hedefi olarak gösterildi. Risk listesinde ikinci sırada bulunan Çin'in ekonomik büyümesinin ticari ilişkilerin gerginleşmesi için bir tehlike olarak gösteriliyor. Latin Amerika'da solun güçlenmesi, kuş gribi, petrol ihracatcısı Nijerya'da devlet başkanlığı seçimleri öncesi yaşanması muhtemel şiddet olayları ve global terörizm rapordaki diğer başlıklar...

Latin Amerika
Yıllarca ABD'nin arka bahçesi olarak baktığı kıta ülkelerinde Amerikan karşıtı sol iktidarların birer birer iktidara gelmesi bu yılın en büyük siyasi risklerinden bir diğeri.

Nijerya
'Kara kıta' Afrika uluslararası siyaset arenasında fazla gündeme gelmese de kıtanın en büyük ülkelerinden Nijerya'da 2007 yılında yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesi karşıklık artacak. Silahlı direnişçiler bu karışıklığı şiddete dönüştürebilir. Dünya'nın petrol ihracatçısı devlerinden Nijerya'daki şiddet tüm kıtada domino etkisi yapabilir.

İran
ABD, İran'ın nükleer programını sürdürme konusundaki inadını kırmak için baskı yapmaya devam edecek. En büyük felaket senaryosu ABD-İsrail işbirliği ile yapılacak bir askeri müdahaleye İran'ın nükleer bomba ile karşılık vermesi. Anlaşmazlık durumunda savaşın 2007 yılının ilk çeyreğinde patlak verme riski % 60.

Irak
Türkiye'yi en çok etkileyecek siyasi risk ülkenin kuzeyindeki Kürtler'in bağımsız bir devlet kurma isteğinin artacak olması. Uzmanlar böyle bir durumda Türkiye'nin AB üyeliğini riske atmayı bile göze alarak askeri müdahalede bulunabileceğini söylüyor.

Çin
Son yıllarda ekonomik büyüme açısından dev adımlar atan Çin'in bu yükselişi devam edecek. Bölgede bu büyümeden en çok rahatsızlık duyacak ülke ise Japonya. Siyasi ve ekonomik arenada iki ülke arasında yaşanacak çekişmelere askeri alanda Amerika ve Japonya arasındaki yakın ilişkilerde eklenince Uzakdoğu'da felaket çanlarının çalması muhtemel.

Kuş Gribi
Dünya'yı saran kuş gribi korkusu daha yeni yıla girdiğimiz ilk günlerde Türkiye'de de patlak vererek hem bu yılın hem de önümüzdeki on yılın en riskli vakalarından biri olduğunu gösterdi. Hiç bir ülke tam olarak nasıl önlem alınacağını dahi bilmiyor. Kuş gribinin insanlara geçtiği konusunda yeni kanıtlar, dünyanın en büyük nüfusuna sahip Çin'de hastalığa yakalanan insanların ölümleri... En büyük risk bölgesi ise önlem için kılını kıpırdatmayan hijyenik koşulları satandartların çok altında olan Endonezya ve hastalığı politik ve ekonomik istikrarına bir tehtit olarak gördüğü için önemsememeye çalışan Çin... Dünya gıda ticareti de krizin eşiğine gelebilir.

Terör
ABD'nin 'terörle savaş' adı altında 2001 yılında başlattığı silahlı mücadelenin tetiklediği terör örgütü El Kaide saldırılarını tüm dünyaya yaydı. Artık tek bir ülkeye veya noktaya yapılan askeri müdahale ile başa çıkılamaz hale gelen örgüt kendisine bağlı birçok küçük örgütle geniş bir ağa sahip. Bu yılı terör yine dünyayı bekleyen en büyük risklerden. Bir diğer terör unsuru Rusya'ya karşı mücadele veren Çeçen militanlar. Militanlar hem komşularını hem de tüm dünyayı etkiliyor. Rusya'da bu yıl da terör riski yine en üst düzeyde olacak. Irak ise Sünni ve Şii dini liderlere düzenlenecek olası bir suikast saldırısı sonrası her an iç savaş tehlikesi ile adeta patlamaya hazır bir bomba gibi.

Kaynak: