BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

66 gün sonra imkansız başarıldı

Şili'de 5 Ağustostan beri yerin yaklaşık 700 metre altında mahsur kalan madencilere ulaşıldı.

Abone ol

Şili'de 5 Ağustostan beri yerin 624 metre altında mahsur kalan madencileri kurtarmak için açılan ilk kurtarma kuyusu madencilerin bulunduğu yere ulaştı.

KLAKSON SESLERİ VE SEVİNÇ ÇIĞLIKLARI

Delme işleminin tamamlanmasıyla klakson sesleri ve ailelerinin sevinç çığlıklarının duyulduğu belirtildi.

66 gün yerin altında kalan madencilerin açılan kuyudan çıkarılması işleminde dikkat edilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Maden Bakanı Laurence Golborne, ''33 madencinin bulunduğu yere ulaşmak 33 gün aldı. Kuyu, yerin altındaki madencilerle temas sağladı'' dedi. Golborne, madene ulaşmanın büyük başarı olduğunu, ancak henüz hiçkimseyi kurtarmadıklarını belirterek, yerin altındaki son kişi de çıkarılana kadar kurtarma operasyonunun devam edeceğini kaydetti.

ÇIKARILMASI DA RİSKLİ

Madene ulaşılmasıyla birlikte kurtarma ekiplerinin, madencileri yukarı çıkarmak için hangi yöntemin daha az riskli olduğuna karar vermesi gerekiyor. Madenciler ya takviye edilmemiş kayaların arasından yukarı çekilecek ya da işçileri yukarı çıkarırken korumak için madene ağır çelik kapsüller gönderilecek.

6 AYRI DELİKTEN YİYECEK ULAŞTIRILIYORDU

Madenciler, oksijen, gıda gibi ihtiyaçların karşılanması için hazırlanan sığınağa ulaştıkları için bu süre içinde hayatta kalmayı başarabildiler. Madencilere o tarihten bu yana açılan 6 ayrı 15 cm’lik delikten yiyecek, içecek ve oksijen gönderiliyor