BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

6 milyar dolarlık mutabakat

Türkiye gözünü Hindistan pazarına dikti. 3 milyar dolarlık ticaret hacmini iki katına çıkması için mutabakat imzalandı.

Abone ol Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan ile Türkiye arasında bu yıl sonu itibariyle 3 milyar doları aşması beklenen toplam ticaret hacminin 2010 yılında 6 milyar dolara çıkarılması yönünde mutabakata varıldığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, "Türkiye ile Hindistan arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin en kısa sürede başlatılması konusunda siyasi bir karar aldık'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ve Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı yaptı. Erdoğan, basın toplantısında, Hindistan'ın düşünce dünyalarında özel bir yeri bulunduğunu belirterek ''Benim de etkilendiğim büyük fikir adamlarımızdan Cemil Meriç, Hindistan'ı hayatın her türlü rengini içinde barındıran bir dünya olarak tasvir eder, 'Ganj Nehri sadece Doğu bilgeliğinin değil Batı düşünürlerinin de kana kana içtiği bereketli bir pınardır' der. Cemil Meriç'in tabiriyle böyle bir dünyanın merkezinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum'' dedi.

Başbakan Erdoğan, görüşmelerde ikili ilişkilerde sağlanan genel memnuniyeti belirttiklerini ifade ederek, ''Bu yıl sonu itibariyle 3 milyar doları aşması beklenen toplam ticaret hacmimiz 2010 yılı sonu itibariyle 6 milyar dolara çıkarılması yönünde mutabakata vardık. Türkiye ile Hindistan arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin en kısa sürede başlatılması konusunda siyasi bir karar aldık'' diye konuştu.

Hindistan Başbakanı Singh de sekiz yıl sonra Hindistan'da bir Türk başbakanını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin bölgesinde önemli bir güç olduğunu söyledi.