BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

6 Derece

Dünya'nın sonu beklenilenden de yakın bir zamanda mı gelecek?

Abone ol

İnsan türü de büyük bir felaketin sonucunda dinazorlar gibi yok mu olacak? Bilimadamları 2100 yılına gelindiğinde, Dünya'mızın ortalama sıcaklığının 6°C artacağını düşünüyor. Etkilerini çoktan hissettirmeye başlayan küresel ısınma sonucunda, kutup buzulları çözülüyor, yüzyıllardır akan nehirler kuruyor, mercan resifleri ölüyor, iklimler değişiyor. Dünya'nın tükenmek bilmeyen enerji açlığı, bizleri hiç bilmediğimiz bir sona doğru sürüklüyor.
 
Her sene artan sera gazı miktarına bağlı olarak bilim adamları ortalama küresel sıcaklığın önümüzdeki yüzyılda yaklaşık 6 derece artacağı ve bunun da dünyamızda köklü değişikliklere yol açacağı konusunda uyarıyor. İngiliz yazar Mark Lynas ve iklim uzmanlarının birlikte çalıştığı bu kitapta her bir 1°C'lik artışın dünya üzerinde bırakacağı olası etkiler değerlendiriliyor.

Sera gazı emisyonları bir gecede dursa bile, atmosferde küresel sıcaklığı 0,5 ila 1°C arasında değiştirecek kadar sera gazı konsantrasyonu bulunuyor.

Peki küresel sıcaklıklar bir derece daha artarsa ne olur?

kitabının yazarı Mark Lynas'a göre değişiklikler kademeli bir şekilde yaşanmayacak. Grönland'da bulunan buzullar ve alçakta bulunan bazı adalar kaybolmaya başlayacak.

Ortalama sıcaklıklar 3°C daha artarsa, Kutuplarda bütün bir yaz hiç buz olmayacak, Amazon yağmur ormanları kurumaya başlayacak ve ekstrem hava koşulları artık normal kabul edilmeye başlanacak.

4°C'lik bir artış olması durumunda okyanusların su seviyesinde ciddi yükselmeler yaşanacak. Küresel sıcaklıkların tek bir derece daha artması halinde ise iklim değişikliklerinin alacakaranlık kuşağı başlayacak. Bir zamanlar ılıman bir iklime sahip olan alanlarda yaşamak artık mümkün olmayacak ve insanlar geride kalan kaynaklar için birbirleriyle mücadele etmeye başlayacak.

6 derecelik artış ise kıyamet günü olarak ifade ediliyor ki bu durumda okyanuslar atık alanları haline gelecek, çöller genişleyecek ve afetler artacak.

Bu tehdide bir dur demezsek, küresel ısınmayı durdurmamızın imkansız olduğu noktaya ne zaman geleceğiz?

+ 1 Derece
Küresel marketlerde buğday kalmadı. Böcekler yeni ve tuhaf yerlere göç ediyorlar.

+2 Derece
Mercan resifleri öldü. Kuzey Kutbu bütün yaz buzsuz kalıyor.

+3 Derece
Amazon Yağmur Ormanları kuruyor. Paris’te kum fırtınaları başladı.

+4 Derece
Buzulların erimesi okyanusları yükseltti. New York tamamen sular altında kaldı. Bangledeş... Sular altında.Mısır... Sele boğulmuş.Venedik... Tamamen batmış.Buzulların ortadan kalkmasıyla milyarlarca insanın tatlı su kaynağı kuruyor.

+5 Derece
İklim mültecileri az bulunur kaynaklar için savaşıyor. İklim mültecilerinin sayısı yüzlerce milyonla ölçülüyor.

+6 Derece
Çöller, kıtalar boyunca işgalci ordular gibi ilerledi. Dünya mezozoik dönemdeki haline benziyor.

Mark Lynas, bu irkiltici kitapta, her bir derecelik artışın nelere yol açacağını altı bölümde resmediyor. Kentlerimizin, kıyılarımızın, dağlarımızın, nehirlerimizin, ormanlarımızın, ekili topraklarımızın, kısacası, hayat sürdüğümüz ortamın küresel ısınmadan nasıl etkileneceğini inceliyor. Kendi kıyametimizi hazırladığımızı söylüyor ve uyarıyor:
Ya hemen harekete geç ya da toplu yokolma riskini göze al.