BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.436,36
HABER /  GÜNCEL

6 Ağustos İngiltere basın özeti

Obama'nın İran anlaşmasına karşı çıkanlara sert eleştirileri, Tunus Başbakanı: İngiltere de Libya'daki kaostan sorumlu, Hiroşima'ya atılan atom bombasının 70.yıldönümü ve Dubai'de yapılan dev kayak tesisi.

Abone ol

Financial Times Amerikan Başkanı Barack Obama'nın İran'la varılan nükleer anlaşmaya karşı çıkanlara yönelik sert eleştirilerini taşıyor sayfalarına.

Haberde Obama'nın uzlaşmaya karşı çıkanları Irak'ın işgalindekine benzer bir söylemi kullanmakla suçladığı belirtiliyor.

ABD Başkanı "İran'la uzlaşmaya karşı çıkanların birçoğu Irak savaşına destek verenlerle aynı" diyor. Obama Kongre'nin uzlaşmayı reddetmesinin sonucunun "Ortadoğu'da bir savaş daha" olacağını söylüyor ve "Karşı karşıya bulunduğumuz seçim diplomasi ve bir tür savaş arasında" şeklinde konuşuyor.

Obama ayrıca "şimdiye dek imzalanmış en güçlü silahsızlanma anlaşması" diye tanımladığı uzlaşmaya destek verenlerin aynı Irak savaşı tartışmalarında olduğu gibi "zayıf" olmakla suçlandığını vurguluyor.

"Demokratları ikna çabası"

Financial Times Obama'nın Irak'ın işgaline göndermeler yaparak İran'la anlaşma konusunda henüz karar vermemiş olan Demokrat Partili Kongre üyelerini ikna etmeye çalıştığını belirtiyor.

Haberde Kongre'nin Eylül ortasına kadar uzlaşma konusunda bir karar vermesi gerektiği ve çoğunluktaki Cumhuriyetçi Partililerin büyük olasılıkla uzlaşmayı reddedeceği vurgulanıyor.

Ancak Obama'nın çok sayıda Demokrat Partili Kongre üyesinin anlaşmayı desteklemesini sağlayarak başkanlık vetosu için gereken üçte bir oya ulaşmaya çalıştığı belirtiliyor.

Daily Telegraph ise aynı konuşmadaki bir başka unsuru ne çıkartıyor. Gazete Obama'nın İran'a ambargoların kalkmasıyla birlikte serbest bırakılacak nakit paranın "terör grupları için daha fazla finansman anlamına geldiğini kabul ettiği" vurgulanıyor.

Gazete buna karşın Obama'nın anlaşmayı ABD'yi Ortadoğu'daki bir başka savaştan uzak tutmak için gerekli olduğunu söylediğini aktarıyor.

Tunus Başbakanı: İngiltere de kısmen sorumlu

Geçen ay Tunus'un Sousse kentindeki bir plajda 30'u İngiltere vatandaşı 38 kişi ölmüştü. IŞİD'in üstlendiği saldırıyı düzenleyen Seyfeddin Rezgui'nin Libya'da eğitim gördüğü ortayı çıkmıştı.

Independent'ın birinci sayfasında Tunus Başbakanı Habib Essid'le yapılan bir söyleşi var.

Essid Libya'da Muammer Kaddafi yönetiminin devrilmesinden sonra oluşan kaostan kısmen İngiltere'nin de suçlu olduğunu söylüyor ve İngiltere'nin Libya'dan ülkesine IŞİD militanlarının sızmasını durdurma sorumluluğu olduğunu vurguluyor.

Essid Kaddafi yönetimine karşı girişilen hava saldırılarında başı çeken İngiltere'nin tek suçlular olmadıklarını söylemekle birlikte "sorunun bir parçası olduklarını" kaydediyor.

"Sousse ve Bardot Müzesi saldırıları bağlantılı"

Essid bunun Fransa ve İngiltere'nin Tunus'un Libya sınırını denetleme sorumluluğu olduğu anlamına gelip gelmediği sorusuna "Evet bir sorumlulukları var. Terör sınır tanımıyor" karşılığını veriyor.

Times ise İngiliz polisinin Tunus'un Sousse kentindeki saldırıyla, daha önce Bardo Müzesi'ne yapılan 22 kişinin öldüğü saldırı arasında bağlantı kurduğunu yazıyor.

Tunus polisine yardım için bu ülkeye görevliler yollayan Londra Emniyet Müdürlüğü Scotland Yard'dan Richard Walton'ın iki saldırı arasında kurulan bağın güçlü kanıtlara dayandığını söylediği ancak başka ayrıntı vermediği kaydediliyor.

Tunuslu yetkililerinse Sousse saldırısını düzenleyen Rezgui'nin Bardo Müzesi'ne saldıranlarla aynı dönemde Libya'da eğitim gördüğünü söylediği aktarılıyor.

Hiroşima'nın 70.yıldönümü

Bugün Japonya'nın Hiroşima kentine atılan atom bombasının 70. yıldönümü. İngiltere basını da bu konuya geniş yer veriyor. Guardian Hiroşima'yı başyazılarından birine taşımış. Gazete nükleer bombaların dünyayı her zamanki kadar çok korkuttuğunu söylüyor. Dikkat çeken satırlar şöyle;

"Çelişki şu ki, nükleer silahlar başka bir döneme aitmiş gibi görünse de, uluslararası siyasette olup bitenler bu silahların merkezi konumunu koruduğunu gösteriyor. Çoğu stratejist, herhangi bir devletin soğuk savaş dönemi liderlerini uykusuz bırakan türde büyük bir nükleer saldırı düzenleyeceğinden şüpheli. Ancak yeni kaygı bir bölgesel bir çatışmada bir tarafın konvansiyonel anlamdaki askeri güçsüzlüğünü dengelemek için nükleer silah kullanması olasılığı. Nükleer silahlar en temel insani değerlerin anti tezi. Hiroşima'nın korkunç mirası asla unutulmamalı. Ama dev halı bombardımanları ya da varil bombaları daha insani değil."

Dubai'de dev kayak tesisi

Guardian'da dikkat çeken bir başka haber de Dubai'de açılması planlanan dünyanın en büyük kapalı kayak tesisi.

Habere göre sıcaklıkların gölgede 45 dereceyi bulabildiği Dubai'deki kayak tesisin pist uzunluğu da 1,2 kilometreyle dünyanın en uzunu olacak.

Haberde 400 metreyle şu anda dünyanın en uzunu olan kapalı kayak tesisi pistinin de 2005'te Dubai'de yapıldığı söyleniyor.

Guardian'a göre yeni kapalı kayak tesisi Meydan bir adlı daha büyük bir projenin parçası.

Projede 711 metre uzunluğunda dünyanın en yüksek konut binası, 420 metreye su fırlatacak bir süs havuzu, büyük bir alışveriş merkezi, 350 odalı bir otel ve marina da yapılması planlanıyor. Projenin maliyetininse 4,4 milyar dolar olacağı belirtiliyor. Projenin ilk aşamasının da önümüzdeki beş yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.