BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

CHP'yi çıldırtan maden düzenlemesi!

Hükümet maden ocaklarında yeni düzenlemeye gitti. Resmi Gazete&de yayımlanan karar CHP'li Özgür Özel'i adeta çıldırttı.

Abone ol
Kömür madenleriyle ilgili alınan karar CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'i kızdırdı! Patlamayı önleyici sistemlerin, standartlara uygun hale getirilmesi için verilen sürenin 2019'a uzatıldığını söyleyen Özel, düzenlenin maden ocaklarını 9 yıl geriye götürdüğünü iddia ederek, "Bu kararı imzalayanların yüreği kurusun" diye konuştu.
 
Resmi Gazete'de önceki gün  (4 Ağustos) yayımlanan  karara göre, patlama olasılığı yüksek ocaklardaki teçhizat ve koruyucu sistemler  31 Aralık 2019’a kadar “Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmelik’e uygun hale getirilecek. Sistemini yenilemek istemeyen madenler, sorumluluğun işverende olması kaydıyla eskimiş sistemleri kullanmaya devam edebilecek.  CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Soma Faciası Araştırma Komisyonu Üyesi Özgür Özel karara tepki gösterdi. Özel, “Bu kararı imzalayanların elleri tutulsun diyeceğim ama… Hadi eliniz tutuldu yüreğiniz de mi tutuldu? Yüreği kurusun bu kararı imzalayanların” dedi.
 
"9 YIL GERİYE GÖTÜRDÜ"
 
Özel yeni düzenlemeyi gördüğünde gözlerine inanamadığını da kaydederek düzenlemeyle maden ocaklarında güvenlikte 9 yıl geriye gidildiğini iddia etti. Soma faciası sonrası kamuoyunun bu konudaki farkındalığının arttığını anlatan Özel, halen kapalı olan maden ocaklarının bu kararla birlikte açılacağını ve ocakların Çin malı kalitesiz ve kötü malzemelerle dolacağını söyledi. İşte Özel'in o sözleri;
 
"Faciadan 1 yıl 3 aydan sonra Bakanlar Kurulu bunu zaten zorunlu bir standart olmaktan da çıkardı.’ Bunu deseler ne diyeceğiz? Gelinen noktada bu değişikliği herhangi bir bakanın Bakanlar Kurulu’na bunu teklif etmesini dahi kabul edemeyiz. Ama hükümeti olmayan bir Bakanlar Kurulu… . Normal şartlarda hiçbir bakan böyle bir şeyi gelip de teklif dahi edemez. Şu anda 9 yıl geriye götürüyor. Bu akıl alır bir şey değil.
 
"BİR FACİADAN BU BAKANLAR SORUMLUDUR"

Elleri yürekleri tutulsun ki bir daha böyle bir kararı imzalamasınlar. Eliniz tutuldu hadi de yüreğiniz de mi tutuldu? Yürekleri kurusun bu imzayı atanların. Bu Soma faciasından ders alıp iş güvenliği en üst seviyeye getireceğiz diye verilen sözlerin tutulmak bir yana geriye götürülmesi demek.  Maden ve enerji lobisinin ne kadar güçlü ve acımasız olabildiğini gösteriyor. Bundan sonra yine bir madende bu standardı sağlamayan bir faciadan direk bu bakanlar kurulu sorumludur.”