BIST 10.175
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.405,45
HABER /  DÜNYA

55 bin imama yasak geldi!

Sisi, şimdi de 'ülke güvenliğine zarar veriyor' dediği 55 bin imamın vaaz vermesini yasakladı

Abone ol

Mısır'da cuma namazları sonrası bir araya gelen darbe karşıtlarını yıldırmak için ülkedeki 2 bin 200 camiyi kapatmaya hazırlanan Genelkurmay Başkanı Abdulfettah el-Sisi, şimdi de 55 bin imamın vaaz vermesini yasakladı. Mısır Din İşleri Bakanı Muhammed Muhtar Gomaa tarafından 55 bin imamın cami ve mescidlerde vaaz etmesi yasaklandı. 'Egypt Online' internet gazetesinde verilen haberde Gomaa, bu imamların 'devletten izinli olmadıklarını' ve 'görüşleriyle ülke güvenliği için tehlike oluşturduklarını', bu yüzden vaaz vermelerinin yasaklandığını belirtti. Online gazetesinde daha çok küçük yerleşim yerlerindeki imamlara yasak getirildiği bildirildi.

'GERİLİMİ ÖNLEME' BAHANESİ

İmamlara vaaz yasağı askeri darbeden sonra başa getirilen geçici hükümetin, ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarlarına karşı aldığı önlemlerden en yenisi. 3 Temmuz'daki darbeden bu yana Müslüman Kardeşler'den 2 bin kişi, 'şiddete kışkırttıkları ya da şiddet eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle' tutuklandı. Mısır Vakıflar Bakanlığı Genel Müdürü Cemal Ali Younis, cuma namazından sonra yapılan gösterilere işaret ederek, 2 bin 200 caminin kapatılmasına karar verdiklerini ve imamların ise başka görevlere naklediklerini bildirmişti. Cuntanın demokrasiye darbe indiren kararları bunlarla sınırlı değil.

Geçtiğimiz haftalarda Mısır İdare Mahkemesi, aralarında 'El-Cezire Mısır'ın da bulunduğu 4 televizyon kanalının yayınlarını durdurma kararı almıştı. Öte yandan Ezher Üniversitesi'nden bir grup alim, camilerin kapatılmasını ve imamların tutuklanmasını protesto etmek için gösteri düzenledi.