BIST 10.899
DOLAR 32,22
EURO 34,97
ALTIN 2.480,12
HABER /  DÜNYA

51 ülkeden İrana teşvik paketi

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, 51 ülkelerinin İran'ın nükleer programına ilişkin ''teşvik paketini'' sunmak üzere Tahran'a geldi.

Abone ol

AB Yüksek Temsilcisi Solana, İranlı yetkililerle görüşecek ve AB üçlüsüyle ABD, Rusya ve Çin tarafından hazırlanan ''kapsamlı öneriyi'' Tahran yönetimine iletecek.

Solana'nın, İranlı yetkililerle görüşmelerinde, Batılı ülkelerle krize neden olan nükleer sorunun çözümüne ilişkin önerileri gündeme getirmesi de bekleniyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi; ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in yanı sıra Almanya'nın, İran'a sunacakları ''teşvik paketinde'', İran'a, uranyum zenginleştirmeyi askıya alması karşılığında ''cömert önerilerin'' yer aldığı belirtiliyor.

Tahran yönetimi, 5 1 ülkelerinin uranyum zenginleştirmenin askıya alınması talebini defalarca reddetmişti.

AB ülkeleri ve ABD, uranyum zenginleştirmeyi durdurmadığı takdirde İran'a daha ağır yaptırımlar uygulama uyarısında bulunmuştu.

AB üçlüsüyle ABD, Rusya ve Çin adına İran'la nükleer müzakereleri yürüten Solana, İran ziyareti konusunda ''iyimser'' olduğunu ve ziyaretin İran'ın nükleer meselesinde ''yeni bir süreç'' başlatacağını söylemişti.

İran'a sunulacak yeni paketin, 2006'da önerilen ve Tahran yönetiminin reddettiği teşvik paketinin revize edilmiş hali olduğu ve başta nükleer teknoloji olmak üzere, uçak sanayi, enerji, yüksek teknoloji ve tarımda ticari işbirliğini kapsadığı ifade ediliyor.