BIST 10.160
DOLAR 32,27
EURO 35,05
ALTIN 2.452,17
HABER /  GÜNCEL

50'nci general de tutuklandı

İnternet Andıcı Davası kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan askerlerden biri daha teslim oldu.

Abone ol

''Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri'' davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkarılan 14 sanık arasında bulunan Korgeneral Mehmet Eröz, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ne gelerek, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne çıkarıldı.

Mahkeme, Korgeneral Mehmet Eröz hakkında tutuklama kararı verdi. Tüm davalardan tutuklu olarak cezaevinde bulunan general sayısı 50'yi bulmuş oldu.

İnternet Andıcı Davası'nda tutuklananların sayısı ise 11'e yükseldi.

Mehmet Eröz, hakkında tutuklama kararı veren mahkemedeki ifadesinde, ''Andıç bir emir değil, komutandan alınan bir onaydır. Onay verilen faaliyetin nasıl uygulamaya geçeceği, emirle olur'' dedi. Eröz, ifadesinde şunları söyledi:

''Ancak şimdi silahlı bir terör örgütü üyesi, hatta ara yöneticisi olmakla suçlanıyorum. Şahsım ve ailem adına çok ağır, onur kırıcı olan bu suçlamayı asla kabul etmiyorum. Hiçbir zaman hukuka uygun olmayan ve konusu suç teşkil eden bir emir vermedim. Hiç kimseden de böyle bir emir almadım. Hiç kimseye bir suçun delillerini gizlenmesine yönelik bir emir vermedim, hiç kimseden de böyle bir emir almadım. Hiçbir zaman hukuksuz bir yapılanmanın içinde yer almadım. TSK gibi yaptığı ve yapacağı her şey sıkı sıkıya hukuk kuralları ile düzenlenmiş, teamülleri de aslında hukuktan doğmuş TSK yapısı içinde teğmenlikten, korgeneralliğe kadar hiçbir hukuka aykırı işlemim olmamıştır.''

''BİLGİ KARARTMASI EMRİ VERMEDİM''

İddianamenin hiçbir yerinde, kendisinin örgütlü bir yapının içinde yer aldığını gösteren somut bir delil olmadığını dile getiren Eröz, ''Korgeneral olarak TSK içinde görev yapmaktan başka hiçbir örgüt içinde de olmadığını" söyledi. İnternet bilgisayarlarında ise tüm bilgilerin dijital ortamında saklandığını ve hiçbir yazışma yapılmadığını anlatan Eröz, bu durumun çok sıkı denetlendiğini vurguladı. ''İnternet bilgisayarındaki tüm bilgilerin internet sunucusu firmaların ana serverlerinde olduğu, arşiv çıktılarının her zaman alınabileceği ve bu çıktılarda savcılığınızın elinde olduğuna göre burada da bilgi karartmam söz konusu değildir'' diyen Eröz, ıslak imza şeklinde adlandırılan belgenin 12 Haziran'da çıktığını, kendisinin ise bilgisayarların iadesi ve güvenlik temizliğinin yapılması emrini, askeri savcılığın incelemesini tamamladıktan sonra 20 Haziran tarihinde verdiğini belirtti. Korgeneral Eröz, evrakların imhası konusunda da emir vermediğini, bu işlemin her yıl TSK arşiv yönergesine göre yapılan rutin bir işlem olduğunu ifade etti.

ANDIÇ'A İLİŞKİN BEYAN

Bu dairede her gün imha edilmesi gereken bu resmi olmayan kağıtların ihmal sonucu bir ay imha edilmemesinin büyük kağıt birikmesine neden olduğunu ve çok kağıt kırpılmasının nedeninin bu olduğunu ifade eden Eröz, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Taraf Gazetesinin 4 Şubat 2009 tarihli haberiyle siteler gündeme geldiğinde, söz konusu sitelerin başbakanlığın ilgili plan ve direktifleri çerçevesinde kurulduğu ifade edilmiştir. Ancak komuta katı, o anda olayların geldiği aşama ve bazı yasa değişiklikleri yapılmış olması nedeniyle mevcut internet sitelerinin yayınlarının durdurulması ve bunların mevcut yasa ve direktifler çerçevesinde incelenerek yeniden yapılandırılması emri verdi. Biz de Harekat Başkanlığı olarak çalışmaya başladık. Genelkurmay'ın ilgili başkanlıkları ve Genelkurmay Adli Müşavirliği ile koordineli olarak bir andıç hazırlayıp, 14 Nisan 2009 tarihinde komuta katının onayını aldık. Andıçta tanıtım ve bilgilendirme maksatlı (terör örgütleri, laiklik karşıtı eylemler, kurumu tanıtıcı, iç ve dış kamuoyunu bilgilendirme) 4 ayrı konuda internet siteleri kurulması öngörülmekteydi.''

KAPATILAN SİTELERLE İLGİSİ YOK

Eröz, işletilmesi planlanan 4 ayrı konudaki internet sitelerini daha önce kapatılan internet siteleriyle bir bağlantısı veya bağının olmadığını ifade etti:

''Andıçta bu yönüyle eski sitelere atıf yoktur. İrtica ile mücadele eylem konusunun basında yer aldığı 12 Haziran 2009 tarihinde biz daha, kurulacak sitelerin isim ve içerikleriyle şube müdürlerinin kendi adlarına site almaları üzerinde çalışıyorduk ve sonuçları henüz bana getirilmemişti. Bu çalışma yapıldıktan sonra sitelerin faaliyete geçmesi için bir uygulama emri yayımlamamız gerekiyordu. Çünkü andıç bir emir değil, komutandan alınan bir onaydır. Onay verilen faaliyetin nasıl uygulamaya geçeceği, emirle olur''