BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.463,75
HABER /  GÜNCEL

50 yıllık gazetecilerden anılar

Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri önceki gece dağıtıldı. Hürriyet yazarı Doğan Hızlan ödül gecesinde yaşanan ilginç olayları ve 70'in aşmış gazetecilerin anılarını yazdı

Abone ol Gazeteciler Cemiyeti’nde bir ödül töreni gecesi


TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri pazartesi akşamı Cağaloğlu’ndaki Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Salonu’nda verildi.

Cemiyet’in 1983 yılından beri verdiği ödülün en önemli şartı, ‘basında 50 yıldan fazla çalışmış ve 70 yaşını aşmış olmak’.

Adına ödül düzenlenen Burhan Felek, 1889’da İstanbul’da dünyaya geldi, 4 Kasım 1982’de öldü.

26 yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin başkanlığını yaptı.

Bu tür ödüllerin önemli bir işlevi vardır. Unutulmamak, hatırlanmak, genç kuşak gazetecileri de ustalara gösterilen bu saygıyla mesleğe özendirmek.

Kimler aldı ödülleri?

Kayhan Küreman, Etem Çalışkan, Veli Sezai Balcı, Faruk Geç, Erdoğan Arıpınar, Oktay Ekşi, Hasan Pulur, Abdülkadir Yücelman, Eser Tutel, Erdoğan Tokmakçıoğlu.

Elbet aynı meslekten olanlar, hele gazetecilik gibi renkli, meşakkatli bir uğraşın temsilcilerinin birbirine anlatacakları çok şey vardır. O gece küçük gruplardan yükselen kahkahalar, anıların yılların ötesinden gelen sesiydi.

Ödül alanların çoğu bugün hálá görevlerinin başında, gazeteci olarak çalışıyorlar.

* * *

ORHAN AYHAN’ın sunduğu gecede, anılar ağırlıktaydı.

Hasan Pulur, cemiyete girmek için müracaat ettiklerinde, balotaj heyetinin iki kez onları reddettiğini söyledi.

Sonunda Rakım Çalapala, ‘Burası akademidir, herkes giremez,’ demiş.

Hasan Pulur’un da cevabı şu:

‘O zaman hemen siz de ayrılın.’

Kayhan Küreman (1926), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin yayınladığı günlük Bizim Gazete’nin yazı işleri müdürlüğünü yapıyor. Etem Çalışkan (1928), el yazması albümleriyle modern hat sanatının başarılı örneklerini veriyor. Veli Sezai Balcı (1931), 24 yıldır Yenidevir gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü yürütüyor. Faruk Geç (1931) yazıp resimlediği Gerçek Yaşam Öyküleri ile bir türün klasiği oldu. Erdoğan Arıpınar (1932), gazetecilik dünyasında sporun önemli bir kalemi. Oktay Ekşi (1932), Hürriyet Gazetesi’nde her gün başyazısını yazıyor, Dünya Basın Konseyleri Birliği Başkanlığı’nı yürütüyor. Hasan Pulur, renkli kalemiyle her gün Milliyet Gazetesi’nde okurlarının ilgisini aynı yüksek düzeyde tutuyor. Abdülkadir Yücelman, 50 yıldır Cumhuriyet Gazetesi’nde spor denince akla ilk gelen ad. Eser Tutel (1933), İstanbul’a dair kitaplarıyla doğduğu, yaşadığı şehri anlatıyor. Erdoğan Tokmakçıoğlu, edebiyatçılık ile gazetecilik arasındaki denge unsurunu ömür boyu ustalıkla kullanmış bir yazar.

* * *

ÖDÜL alanlara nice yıllar diliyorum. İşlerinin başında.

Doğan HIZLAN
www.hurriyet.com.tr
ani