BIST 8.974
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.282,09
HABER /  DÜNYA

44 Sünni milletvekili istifa etti

Maliki karşıtı Sünni protestonun Ramadi'deki en önemli kampının ortadan kaldırılması ülkede gerilimi arttırdı.

Abone ol

Irak'ta Sünni temsilcilerden milletvekili Ahmed el-Alvani'nin evine yapılan kanlı baskınla gözaltına alınması ve Şii Başbakan Maliki karşıtı Sünni protestonun Ramadi'deki en önemli kampının ortadan kaldırılması ülkede gerilimi arttırdı.


Şii ve Sünni çatışmaları ülkenin bir çok kentine yayılırken Ulusal Meclis'te 44 Sünni milletvekili istifasını sundu. İdam cezasına çarptırıldığı için yaklaşık bir yıldır Türkiye'de bulunan Irak'ın sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi de, görevinden istifa etti. Irak Parlamento Başkanı Usame Nuceyfi ise bölgede güvenliğin sağlanabilmesi ve barış ortamının oluşması için Toplumsal Barış Sözleşmesi'nden çekildiğini açıkladı.

Başbakan Nuri El Maliki'nin talimatıyla Sünni hareket liderlerine yönelik ülke genelinde başlatılan operasyonlar sonrası bir anda ülkeye yayılan şiddet olayları 2008 yılındaki mezhep çatışması düzeyine ulaştı. Şii hükümet, operasyonların El Kaide'ye yönelik olduğunu açıklasa da ülkede şiddet dalgası Şii-Sünni savaşına dönüşüyor. Hükümet karşıtı protestoları örgütlemek ve El Kaide'ye destek vermekle suçlanan Sünni milletvekili Ahmet El Alvani'nin evine 28 Aralık günü düzenlenen baskında Alvani gözaltına alındı, çıkan çatışmada kardeşi ve 5 koruması ise öldü. El Kaide militanları barındığı gerekçesiyle de Ramadi yakınlarında kurulan çadır kamplar ise güvenlik güçlerin tarafından söküldü. Çadırların sökülmesi sırasında yaşanan çatışmada sünni eylemcilerden 10'nun öldüğü 30 kişinin ise yaralandığı belirtildi.

Ülkede Şiilerden sonra gelen Sünni toplumun tepkisi operasyonlarla birlikte arttı. Ülkenin Anbar ve Ramadi bölgelerindeki Sünni aşiretler Şii Başbakan Maliki'ye karşı kısa sürede örgütlendi. Camilerde "cihat" çağrısı yapılırken, bazı güvenlik noktaları eylemcilerin denetimine geçti. Aşiretler tarafından yapılan açıklamada, Ambar ve Ramadi bölglerinde birçok bir çok stratejik nokta ve yolun ele geçirildiği, Maliki'ye bağlı "Swat" birlikleri ve güvenlik güçlerine giden yardım yollarının kapatıldığını belirttiler. Bölgede yer yer çatışmaların sürdüğü ve çok sayıda ölü ve yaralı olduğu, çok sayıda askerin ise sünni grupları tarafından esir alındığı bildirildi. Çatışmalar Ramadi ile Bağdat arasında yer alan Felluce kentine de sıçradığı ve kentte yer yer çatışmaların yaşandığı haber veriliyor.

Ülkede yaşanan çatışma ortamı Irak Ulusal Meclisi'ne de yansıdı Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi'nin liderliğini yaptığı "Muttehidun Bloku" üyesi milletvekillerinin, güvenlik güçlerinin Ramadi'deki eylemcilere müdahaleye istifa ile karşılık verdi. Blok Sözcüsü Zafir el-Ani, düzenlediği basın toplantısında, güvenlik güçlerinin gösterilere müdahalesini protesto amacıyla 44 milletvekilinin istifalarını Meclis Başkanı Nuceyfi'ye sunduklarını belirtti.

Irak Parlamento Başkanı Usame Nuceyfi ise, bölgede güvenliğin sağlanabilmesi ve barış ortamının oluşması için Toplumsal Barış Sözleşmesi'nden çekildiğini açıkladı. Nuceyfi yaptığı basın açıklamasında, "Başbakan Nuri Maliki başından beri sözleşmeye hiç saygı duymadı ve sözleşmeyi desteklemedi. Ben de bu yüzden bu sözleşmeden çekiliyorum. Çünkü ordumuz kendi halkıyla savaşıyor. Sorunun daha fazla büyümemesi ve Irak Ordusu'nun şehirlerden çekilmesi için çaba sarf ediyoruz. Bunun için ulusal ve uluslararası güçlerle görüşmeler yapıyorum. Umarım kısa zamanda bu sorun çözülür" dedi.