BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,70
ALTIN 2.401,42
HABER /  GÜNCEL

40 yaş üstü 4 kadından 1'i bebeğini düşürüyor

Hamileliğin en korkutucu yönü, anne adaylarının kâbusu olarak kabul edilen düşük riski. Peki düşüğe neden olan faktörler neler?

Abone ol

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, konuyla ilgili bilgiler verdi.

Düşüklerin meydana gelmesinde anne adayının fiziki aktivitesi, yorgunluk ve travma gibi unsurlar, sanılanın aksine düşük nedeni olarak görülmüyor. Sigara, alkol ve kafein kullanımı ise düşük riskini artıran önemli faktörler arasında yer alıyor.

İLK 12 HAFTA

Düşüklerin yüzde 80’inin gebeliğin ilk 12 haftasında meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Faruk Buyru, bunların büyük çoğunluğunun, fetustaki kromozom bozukluğunun sonucu olduğunu ifade ediyor. Prof. Buyru, düşük sıklığının annenin yaşı ile doğrudan ilişkisi olduğuna da dikkat çekiyor.

Hamilelikte ortalama düşük oranı yüzde 15 civarındayken, bu oran 20 yaş altı ve 40 yaş üstü gebelerde artıyor ve 40 yaşından sonra gebe kalan her 4 kadından biri düşük yapıyor. Bir kez düşük yapmak, sonraki gebelikte düşük riskini artıran bir faktör olarak görülüyor. Genel düşüncenin aksine, enfeksiyonlar düşük nedenleri arasında son sıralarda yer alıyor. Prof. Dr. Faruk Buyru, düşüğün en önemli belirtisinin kanama olduğunu, özellikle ağrıyla birlikte meydana gelen kanamanın düşük olasılığını artırdığını belirtiyor.

BELİRTİ VERMEYEBİLİR

Buna karşın düşük bazen hiç belirti vermeyebiliyor. Önceden hissedilen bulantı ve göğüslerde gerginlik belirtilerinin gerilemesi de akla düşük olasılığını getiriyor. Bu durumda hastanın doktoruna başvurarak bebeğinin kalp atışlarını kontrol ettirmesi gerekiyor. Tek düşük yapanlarda sorunun nedenini bulma olasılığı oldukça düşük. İki veya daha fazla düşük yapan kadınlarda ise bu neden, yüzde 50-60 oranında ortaya çıkıyor. Nedene bağlı tedavi sonrası gebe kalınması halinde sağlıklı bir çocuğa sahip olma olasılığı artıyor. Prof. Dr. Buyru, “tekrarlayan düşük” olarak adlandırılan gebelik kayıplarına bazı hastalıkların da neden olabileceğini söylüyor.

Çoğul gebelikte risk fazla

Şeker hastalığı, tiroid problemleri veya süt hormonunun fazlalığı da düşük nedenleri arasında bulunuyor.
“Bunların çoğunu düzeltmek mümkündür” diyen Prof. Buyru, tüp bebek yöntemi ve çoğul gebeliklerde düşük riskinin diğer gebeliklere göre daha fazla olduğunu söylüyor. Tüp bebek yöntemi uygulanarak, gelişen embriyolara transfer öncesi genetik inceleme yapılması düşük riskini en aza indiriyor.