BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.398,45
HABER /  DÜNYA

ABD'den orduya gaz veren rapor!

Amerika'da hazırlanan rapora göre önümüzdeki günlerde Türkiye'de bu 3 senaryodan biri olacak.

Abone ol

ABD’de hazırlanan bir raporda, iktidarın laikliği terk etme yönünde ciddi işaretler vermesi halinde, ordunun müdahalesinin kesin olduğu öne sürüldü.

ABD düşünce kuruluşu RAND tarafından, ABD Hava Kuvvetleri için hazırlanan, “Sıkıntılı Bir Ortaklık. Bir Küresel Jeopolitik Değişim Döneminde Türk-ABD İlişkileri” başlıklı rapor, TBMM’deki bazı milletvekillerine de gönderildi.

’Türk İslam’ı, Orta Doğu’nun başka hiçbir yerinde olmadığı kadar ılımlı ve çoğulcudur” denilen raporun son bölümünde, Morton Abromowitz, Egemen Bağış, Ahmet Davutoğlu, Edip Başer, Richard Holbrooke, Mett Bryza, Cengiz Çandar, Soli Özel, Mehmet Ali Birand, İlter Turan, Nabi Şensoy, Gönül Tol, Yaşar Yakış, Suat Kınıklıoğlu gibi isimlere de “Teşekkür” edilmesi dikkat çekti.

ÜÇLÜ SENARYO VE DARBE

Gazeteport'un haberine göre, “Türkiye için Alternatif Gelecek Senaryoları” adı altında üçlü senaryo çizilen raporda, Fransa, Almanya ve Avusturya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıktığı vurgulandı. Üçlü senaryo ise şöyle aktarıldı:

İSLAMCI TÜRKİYE: Bu senaryoda Türkiye Müslüman kimliğini gittikçe daha fazla vurgulayacaktır. Şeriatı benimsemeyecek; ama laikliğe ve Batı değerlerine bağlılığı zayıflatacaktır. Bu durum eğer (1) ılımlı İslamcılardan oluşan Erdoğan liderliğinin yerini daha radikal bir Müslüman liderlik alırsa, (2) AB Türkiye’nin üyelik yolunu tıkamaya devam ederse ve (3) ABD Türkiye’nin PKK ile mücadelesinde desteğini sürdürmezse gerçekleşebilir.

LAİKLİK GİDERSE DARBE KESİN

Bu durumda Birleşik devletler İncirlik Hava Üssünü kaybedebilir. Türk hükümeti laikliği terk etme yönünde ciddi işaretler verirse, ordunun müdahalesi neredeyse kesindir.

Bu senaryo, ABD Türkiye’nin PKK ile kuvvet kullanarak mücadelesini yeterince desteklemezse ve AB Türkiye’nin üyeliği önünde yeni engeller çıkarırsa gerçekleşebilir.

MİLLİYETÇİ TÜRKİYE: Bu senaryoda, AB’nin engellemelerinden ve yeni engel eğiliminden hüsrana uğramış, bıkmış olan Türkiye, AB üyeliği talebinden vazgeçer, ama Avrupa ile olan güçlü ekonomik ve ticari ilişkilerini sürdürür. Bu senaryo, Türkiye’yi Amerika için daha zor bir partner haline getirecektir.

YUMUŞAK DARBE: AKP, ordunun kırmızı çizgileri aşması olarak yorumlayacağı adımlar atarsa, bir konformantasyon meydana gelebilir. Müdahale senaryosunun iki varyasyonu vardır. Birincisi ordunun AKP hükümetine karşı toplumsal baskıyı harekete geçirdiği ve istifaya zorladığı “yumuşak darbe”dir. İkincisi ise, AKP hükümetinin zorla çekilmesine ve partinin yasaklanmasına yol açan doğrudan askeri müdahaledir. Ordu bu yola, ancak bütün diğer seçenekleri denedikten sonra son çare olarak başvuracaktır.