BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

4. Yargı Paketi yasalaştı

TBMM Genel Kurulu'nda, "4. Yargı Paketi" olarak bilinen, İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

Abone ol

4. Yargı Paketi 'ndeki düzenlemelere göre, bildiri basmak ve yaymak, örgütün propagandasını yapmak ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçlarını işleyenler, sadece işledikleri suçtan ceza alacaklar, üyesi olmadıkları örgütten dolayı ise ceza almayacaklar.

Yetkililer, terör örgütlerinin bir kurucusu ve üyesi olanların, bir de üyesi olmamakla birlikte bu örgütlerin çağrısı üzerine suç işleyenlerin olduğunu kaydetti.

ÖRNEKLE AÇIKLADILAR

Yapılan değişiklik için örnek veren yetkililer, şöyle konuştu:

"Örgüt kişiye 'şuradaki toplantıya katıl' diyor, kişi de bunun üzerine o toplantıya katılıyor ve slogan atıyor. Önceki sistemde kişi propagandadan da ceza alıyordu, örgüt üyeliğinde de ceza alıyordu. Ancak şimdi yapılan değişikliğe göre, kişi kanunsuz bir gösteri yürüyüşüne katıldıysa, sadece o suçtan dolayı ceza alacak, ilave olarak örgüt üyeliğinden cezalandırılmayacak. Kişi örgüt üyesi değil ama propaganda yaptı. Eğer yeni tanıma göre propaganda suçu oluşuyorsa, propagandadan ceza alacak ama ilave olarak örgüt üyeliğinden ceza almayacak. Getirilen sistem bu. Bildiri basmak ve yaymak, örgütün propagandasını yapmak, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçlarını işleyenler, sadece işledikleri suçtan ceza alacaklar, üyesi olmadıkları örgütten dolayı ceza almayacak."

SİLAHSIZSA CEZA YOK

Biri terör örgütü, diğeri de suç işlemek amacıyla kurulan örgütler olmak üzere iki tip örgüt olduğunu belirten yetkililer, bu örgütlerin de silahlı ve silahsız olmak üzere ikiye ayrıldığını kaydetti.

Silahlı örgütlerin mafyavari örgütler olduğunu belirten yetkililer, "(Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenler örgüt üyesi gibi cezalandırılır) hükmü, mevcut uygulamada tüm örgütler bakımından uygulanıyor. Ama önergeyle yapılan değişikliğe göre, bu, silahsız örgütler bakımından uygulanmayacak. Silahsız unsurlarda örgüt üyesi olmamasına rağmen, örgüt üyesi gibi cezalandırılma olmayacak" diye konuştu.

Örgüt üyesi olanların zaten örgüt üyeliğinden ceza alacağını, kabul edilen iki önergenin onları hiç etkilemeyeceğini bildiren yetkililer, Ergenekon örgütünün, mahkeme kararlarına göre silahlı örgüt ise yararlanamayacağını söyledi.

Yetkililer, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten 1,5 yıl ceza veriyorsun, örgüt üyeliğinden 7,5 yıl ceza veriyorsun. Ceza adaleti açısından böyle bir şey ne kadar doğrudur?" diye konuştu.