BIST 10.890
DOLAR 32,18
EURO 34,89
ALTIN 2.470,67
HABER /  GÜNCEL

Euro Bölgesi Kıbrıs için toplanıyor

Euro Bölgesi Maliye Bakanları Kıbrıs'a verilecek kurtarma paketini sonuçlandırmak için bugün İrlanda'nın başkenti Dublin'de biraraya gelecek. Toplantı, ülkenin başta düşünülenden çok daha fazla paraya ihtiyacı olduğu haberleri eşliğinde gerçekleşecek.

Abone ol

Euro Bölgesi Maliye Bakanları Kıbrıs'a verilecek kurtarma paketini sonuçlandırmak için bugün İrlanda'nın başkenti Dublin'de biraraya gelecek.

Toplantı, ülkenin başta düşünülenden çok daha fazla paraya ihtiyacı olduğu haberleri eşliğinde gerçekleşecek.

Kıbrıs'ın borç verenlerine göre ülkenin ihtiyaç duyduğu para 17,5 milyar Euro'dan 23 milyar Euro'ya yükseldi.

Bu arada, Kıbrıs'ta geçen ay bankalara konulan sıkı sermaye kontrolleri gevşetildi.

Kıbrıs'ın AB ve IMF'nin vereceği 10 milyar Euro krediyi alabilmesi için, kalan 13 milyar Euro'yu kendisinin bulması gerekiyor.

Hükümet Sözcüsü Hristos Stilianides, parayı bulabilmek için ülkenin altın rezervlerini satmanın değerlendirilen seçeneklerden biri olduğunu doğruladı.

Stilianides, baştaki 17 milyar Euro'yla şimdi ortaya çıkan 23 milyar Euroluk tutarın arasındaki 6 milyarlık fark nedeniyle bir önceki hükümeti suçladı ve kurtarma kredisi müzakerelerinde geçen zamanın, banka sermayelerinin yeniden yapılandırılmasını çok daha pahalı bir hale getirdiğini vurguladı.

Stilianides, eski Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas'ın "tam bir kararsızlık içinde davrandığını ve hızla bir kurtarma kredisi anlaşmasını müzakere etmediğini söyledi.

Uzmanlar, kurtarma maliyetindeki artışın ülkeyi yeni büyük sorunlarla karşı karşıya bırakabileceğini belirtiyor.

Avrupa ekonomisi Uzmanı Jonathan Loynes, "maliyetteki artışta en büyük yük mevduat ve banka tahvili sahiplerinin üzerine düşecek. Şimdi katkıda bulunmaları gereken miktan 5,8 milyardan 10,6 milyar Euro'ya çıktı" dedi.

Slovenya da gündemde

Geçen ay üzerinde uzlaşılan kurtarma kredisi anlaşmasına göre, bankalarda 100 bin Euro'dan fazla mevduatı bulunanlardan, bir defaya mahsus vergi alınacak.

Maliye Bakanları toplantısında Slovenya'nın durumunun da ele alınması bekleniyor.

Slovenya resmi toplantı gündeminde yok. Ülkenin resmen kurtarma kredisi başvurusu yapması da beklenmiyor.

Ancak Slovenya Maliye Bakanı Uros Cufer'in AB ve Avrupa Merkez Bankası yetkililerine ülkesinin mali durumunu nasıl düzelteceğine dair bir sunum yapacağı belirtiliyor.

2007'de Euro Bölgesine giren Slovenya başlıca bankalarının sermayelerini yeniden yapılandırmak zorunda kaldı ve ekonomisi de durgunluk yaşıyor.