BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

4 Bakan var bir gören yok

Kırmızı Bülten’le aranan YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar'ı 4 bakan görmedi

Abone ol

Alman Interpolü Şubat 2005’ten bu yana Kırmızı Bülten’le arıyor, YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar, Meclis’e gidebiliyor, AKP’li milletvekilinin Yozgat’taki cenazesine bile katılıyor. Safta 3 başbakan yardımcısı ve İçişleri Bakanı var. Ama nedense kimse görmüyor. Ortalık polis kaynıyor, üstelik kentin valisi de orada.

YİMPAŞ’ın Alman Interpolü’nce çıkarılan kırmızı bültenle Şubat 2005’ten bu yana aranan yönetim kurulu başkanı Dursun Uyar, bir türlü yakalanamıyor. Üstelik, bu süre içinde TBMM’ye gidiyor, elini kolunu sallayarak içeri giriyor, Meclis Araştırma Komisyonu’na ifade veriyor. Bu da yetmiyor, önceki gün Yozgat’a gidiyor ve AKP Yozgat Milletvekili İlyas Arslan’ın cenazesine katılıyor. İlginç yanı ise cenaze namazında en ön safta yer alırken, hemen yanında Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış ve AKP Grup Başkan Vekili Eyüp Fatsa bulunuyor.

POLİS KAYNIYOR

Ve ortalık bakanlar nedeniyle polis kaynamasına karşın, kimse ne görüyor, ne de yakalıyor. Uyar’ın TBMM’ye gelip SPK hakkında rüşvet iddiasında bulunması ve aranmasına rağmen polis tarafından yakalanmadığı iddiası sonunda adliyeye de taşınmış durumda.

Almanya’daki YİMPAŞ’zedelerin avukatlığını üstlenen Acun Papakçı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda, YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar hakkında Almanya’nın Mannheim Savcılığı tarafından 20 ay önce uluslararası tutuklama emri çıkarıldığını ve talebin Karlsruhe Başkonsolosluğu’nca Türk Dışişleri Bakanlığı’na iletildiğini, ancak buna rağmen Uyar’ın, 14 Ekim 2005 günü TBMM İslami Holdingleri Araştırma Komisyonu’na gelerek bilgi verdiğini ve elini kolunu sallayarak Meclis’ten çıktığını hatırlattı. Türk Dışişleri’nin ise Alman savcının talebini Meclis Komisyonu’na 22 Kasım 2005’te bildirdiğini söyledi.

Uyar’ın Türkiye’de aranıp aranmadığı sorusuna Emniyet Genel Müdürlüğü’nden ’özel hayatın gizliliği’ gerekçe gösterilerek yanıt alamayan Papakçı, Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri aleyhine suç duyurusunda bulundu. Papakçı 50 YİMPAŞ’zede adına verdiği dilekçede, "Uzan’ı Ürdün’de arayan Emniyet, Uyar’ı Yozgat’taki koltuğunda bulamıyor. TBMM’ye girişte kontrolünü yapan polis Uyar’ı yakalamıyor" dedi. Emniyet Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü İbrahim Kulular ile diğer yetkililerin görevi kötüye kullanma ve bilgi edinme yasasına muhalefetten cezalandırılmaları istenen dilekçede şöyle denildi:

KOLLUYORLAR

"Emniyet Genel Müdürlüğü 1.5 yıldır uluslararası tutuklama emri ile aranan, ve hukuki durumu Kemal Uzan’dan, Sabancı cinayeti sanığı Fehriye Erdal’dan farklı olmayan şahsın yakalanması için hiçbir çaba göstermemektedir. Aranan şahıslar arasında ’Bizden olan, olmayan’ ayrımı yapılmakta, çifte standart uygulanmaktadır. Dursun Uyar’ı yakalamayan, yargılanmasını engelleyen ve bu amaçla aranıp aranmadığını bile saklayan emniyet teşkilatının doğan ve doğacak zarardan hukuki sorumluluğu olacaktır."

Papakçı, TBMM’de ilgili komisyona elini kolunu sallayarak gelip bazı SPK yetkililerine rüşvet verdiğini öne sürdüğü Uyar ile SPK’yı da ikinci bir dilekçeyle savcılığa şikayet etti. Papakçı, Dursun Uyar’ın, TBMM Komisyonu’na verdiği ifadesinde, problemli konuları SPK çalışanlarına rüşvet vererek çözdüğünü ve hatta SPK çalışanlarının bunun karşılığında hastane hisselerini satın aldığını itiraf ettiğini söyledi.

Kırmızı Bülten’le aranıyor ama 4 bakandan gören olmuyor

AKP Yozgat Milletvekili İlyas Arslan’ın Sorgun Belediye Meydanı’nda kılınan cenaze namazına, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı ve Başbakan Yarımcısı Mehmet Ali Şahin, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış ve AKP Grup Başkan Vekili Eyüp Fatsa katıldı. Meydandaki cenaze namazını AKP Yozgat milletvekili Mehmet Çiçek kıldırdı. Ön safta yer alanlar arasında, YİMPAŞ’ın, Alman Interpolü tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan yönetim kurulu başkanı Dursun Uyar da vardı (İmamın hemen arkasında gözüken).

Kentin valisi de cenazeye katılmıştı

İlyas Arslan’ın Yozgat’taki cenaze törenine YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar elini kolunu sallayarak katılırken, Yozgat Valisi Amir Çiçek tabutun başında konuşma yapan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün hemen arkasında duruyordu.

YİMPAŞ Holding’in Interpol tarafından aranan yönetim kurulu başkanı Dursun Uyar, 14 Ekim 2005’te, gurbetçileri mağdur eden "Yeşil Sermaye" olarak adlandırılan holdinglerle ilgili kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’na ifade verdi.

Bu ifadenin verilmesinden 41 gün sonra, 22 Kasım 2005’te, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Daire Başkanlığı’ndan Meclis Başkanlığı’na bir yazı gönderildi. Yazıda, Uyar hakkında 8 Şubat 2005 tarihli uluslararası tutuklama kararı olduğuna vurgu yapılarak, "Tahkikatlar sonucunda Uyar’ın kaçma tehlikesi bulunduğu bu nedenle serbest kalmaması gerektiği vurgulanmıştır" denildi.

Kaynak : www.hurriyet.com.tr