BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,68
ALTIN 2.394,60
HABER /  GÜNCEL

350 YTLden aşağısı olmaz

Kurban satıcılarını işi zor. Soğuk, hırsız ve müşteri yokluğu bellerini büküyor.

Abone ol

Genellikle Doğu Anadolu'dan getirdikleri kurbanlıkları büyükşehirlerde satmaya çalışan satıcılar, soğuk hava şartlarının yanı sıra hırsızlarla da mücadele ediyor.

Hırsızlara karşı hayvanlarla aynı çadırlarda kalan, ısınmak için de topladıkları kağıtları yakan satıcılar, düşük fiyatına rağmen alıcı bulamamaktan şikayet ediyor. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Mardin, Bitlis, Van gibi hayvancılık yapılan illerden kente gelen çok sayıda satıcı, buldukları boş arazilerde veya belediye ekiplerinin gösterdiği yerlerde müşteri bekliyor.

Hırsızlar yüzünden kurbanlıkların yanına kurdukları yataklarda sağlıksız koşullarda kalan satıcılar, yemeklerini de yine aynı mekanda yiyor. Muş'un Malazgirt ilçesinde hayvancılık yaptığını ve ilk defa Adana'ya kurbanlık getirdiğini belirten Murat Tekin, Belediye Evleri Mahallesi civarında kurduğu çadırında, 30 kurbanlıktan ancak 4'ünü satabildiğini söyledi.

Satışların durgun olduğunu, kötü hava şartları yüzünden perişan olduklarını belirten Tekin, ''Çadırda hayvanlarla birlikte kalıyorum. Geç saatlerde hava çok soğuk oluyor. Çadırda elektrik olmadığı için elektrikli soba kullanamıyorum. Civarda yakacak bir şeyler bulabilirsem, onları yakarak ısınıyorum'' dedi.

Her Kurban Bayramı olduğu gibi bu bayram da hayvan hırsızlarının en büyük sorunları olduğunu ifade eden Tekin, hırsızlar nedeniyle geceyi ayakta geçirmek zorunda kaldıklarını söyledi. Bitlis'ten getirdiği 72 kurbanlığı satmaya çalışan Medeni Günay ise ilçe belediyelerinin satıcılara, ücret karşılığı su, elektrik, tuvalet gibi hizmet getirmelerini istedi.

''VATANDAŞ ALDANIYOR-''

Gürselpaşa Mahallesi'nde besi çiftliği bulunan Ferit Aslan, bayram nedeniyle 250 kurbanlığı satışa çıkardığını, ancak henüz satış yapamadığını söyledi. Kurban fiyatlarının geçen yıl olduğu gibi 200-400 YTL arasında değiştiğini bildiren Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ancak pazara gelen bazı vatandaşlar piyasada kilosu 5 YTL'den satılan dişi hayvan etleri nedeniyle fiyatları pahalı buluyor.

Erkek koyun etinin kilosu 10 YTL'den aşağı olmaz. Vatandaşlar bu ayrımı iyi yapmalı. Biz de hayvanlarımızı satmak istiyoruz. Ancak bir koç, 350 YTL'den aşağı kendisini kurtarmaz, vatandaşlarımız ucuz ete aldanmamalı.'' Aslan, kurbanlık fiyatlarının değişmemesine rağmen arpanın fiyatının 60 YKr'ye, samanın da 40 YKr'ye yükseldiğini ifade etti.