BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,09
ALTIN 2.507,50
HABER /  GÜNCEL

PKKlılar dağdan iniyor

İkna timi PKK'lıları dağdan indirmek için iş başında. Nasıl ikna ediyorlar?

Abone ol

Hükümet, “Eve Dönüş Yasası” çıkartmaya hazırlanırken, İçişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda Diyarbakır, Van, Mardin, Siirt, Bingöl, Bitlis, Muş, Ağrı, Iğdır, Hakkari, Tunceli, Şırnak, Batman, Şanlıurfa ve Elazığ'da 'ikna' çalışmaları sonuç verdi. Aileler ile kurulan diyalog sonucu 155 terörist dağdan indi, pişmanlık duyan 38 terörist ise kendiliğinden güvenlik güçlerine teslim oldu.

AİLELERE ULAŞILDI

Terörle mücadele birimlerinde görevli amir ve komutanlar, oğlu ya da kızı dağda olan anne ve babalarla temasa geçti. Yapılan görüşmelerde çocuklarının teslim olması için ailelerinden "aracı" olmaları istendi. Anne ve babalar çeşitli yollarla ulaştıkları çocuklarına "teslim olun, devlete sığının" mesajı iletti. Anne ve babalar üzerinden yapılan ikna harekatına dağdaki teröristlerden olumlu yanıt geldi. 2007'de 155 terörist silahlarını bırakıp dağdan inerek güvenlik güçlerine teslim oldular. Büyük bölümü Kandil Dağı'ndaki kamplarda faaliyet gösteren 38 terörist ise pişmanlık duyup kendiliklerinden güvenlik güçlerine teslim oldu.

BABAM VE DEDEM BENİ DÜŞMAN YETİŞTİRDİ

Çalışmalar salt ailelere yönelik yapılmadı. 15 il emniyet müdürlüğü birinci ya da ikinci derece akrabaları örgüt içinde faaliyet gösteren ya da aileleri örgüte sempati duyan 2 bin lise son sınıf öğrencisini geziye götürdü.

Öğrenciler Çanakkale, Afyonkarahisar ve Ankara'ya "tarih" gezileri yaptı. Otobüs ve uçaklarla gerçekleştirilen seyahatlerde öğrenciler Anıtkabir ile Ankara Kalesi'ne de götürüldü.

Çanakkale'yi gezdirilen bir lise öğrencisinin gezi sonrası Emniyet Müdürü'ne yazdığı mektup bu tarz gezilerin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdi.

İsmi açıklanmayan öğrenci mektubunda, "Babam ve dedem beni çocukluğumdan itibaren devlete düşman olarak yetiştirdi. Geziden sonra gerçekleri gördüm" diye yazdı. PKK'nın lise ve üniversite öğrencilerine "kanca" atmasını engellemek için seminer, konferans ve panel gibi eğitimlere ağırlık verildi. 15 ilde bu yıl içerisinde lise son sınıf ile üniversite birinci sınıf öğrencilerini kapsayan 200 bin seminer ve konferans düzenlendi.