BIST 10.320
DOLAR 32,21
EURO 35,11
ALTIN 2.460,40
HABER /  DÜNYA

35 yıl sonra itiraf

İngiliz Eski Savunma Bakanı 70'li yıllarda silah satışı çin rüşvet verdiklerini itiraf etti.

Abone ol

İngiltere eski Savunma Bakanı Ian Gilmour, Suudi Arabistan'a silah satmak için bu ülkeye rüşvet verdiklerini itiraf etti.

İngiliz Yayın Kuruluşu BBC'ye demeç veren İngiltere eski Savunma Bakanı Ian Gilmour, 1970'li yıllarda Suudi Arabistan'ı İngiliz silahlarını almaya teşvik için bu ülkeye rüşvet verildiğini söyledi. Ian Gilmour, "Rüşvet verdiniz mi işi alırdınız, rüşvet vermeden iş alınmazdı" dedi.

Gilmour'un açıklamaları, İngiltere'nin Suudi Arabistan'a 74 milyar dolarlık yeni silah satışında son noktaya gelindiği bir döneme denk geliyor.
Edward Heath başkanlığındaki Muhafazakar Parti iktidarında Ocak- Mart 1974 döneminde Savunma Bakanlığı yapan Ian Gilmour, "O dönemde Suudilerin istekleri doğrultusunda hareket etmeliydik, yoksa ABD ve Fransa işi alacaktı. Yok, kalsın bizim rüşvet ve cazip tekliflerle işimiz olmaz demek, bizim için aşırı derecede sofu olmak olurdu. Bu, paraları başka ülkelerin kapmasına müsaade etmek anlamına gelirdi. Rüşvet vermek özellikle gurur duyulacak ve kutlanacak bir şey değil, bu sadece ticaret sırasında olan bir şeydir" dedi.

Gilmour, rüşvet vermenin yasallığı ile ilgili bir soruya da şu cevabı verdi: "Eğer Suudi Arabistan hükümetinde üst düzey yetkililere rüşvet veriyorsanız, aslında bu yasal değil, Suudi kanunları çok anlam ifade etmiyor." Suudi Arabistan ile güçlü ekonomik bağları olan İngiltere, bu ülkeye silah sağlayan en önemli ülkelerin başında geliyor.

The Guardian gazetesi geçtiğimiz Eylül'deki haberinde, İngiltere'nin Suudi Arabistan'a 74 milyar dolarlık yeni silah satmak için gizli görüşmelerde bulunduğunu yazmıştı. Gizli görüşmelerde bulunduğunu yalanlayan Suudi Arabistan, İngiltere'nin yeni nesil savaş uçaklarını satmak istediği haberini ise doğruladı.

Geçtiğimiz Nisan'da İngiltere'yi ziyaret eden Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Sultan Bin Abdul Aziz, yeni nesil Typhoons savaş uçaklarının alımında sona gelindiğini söylemişti.

Suudi Arabistan ve İngiltere on milyarlarca dolarlık silah satışını öngören El- Yamamah anlaşmasını 1985'te imzalamıştı. El- Yamamah, İngiltere tarihindeki en büyük silah satışı anlaşması olarak kabul ediliyor.