BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,12
ALTIN 2.468,54
HABER /  DÜNYA

ABDden ABye tavsiyeler

ABD, Kıbrıs Rum Kesimide dahil bazı AB ülkeleriyle görüştü. Kıbrıs konusunda telkinde bulundu.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Türkiye'nin AB üyeliği için ''önemli dönemlerde'', Kıbrıs Cumhuriyeti'nin de (Kıbrıs Rum Kesimi) aralarında bulunduğu bazı AB ülkelerine, ''olabildiğince yapıcı'' davranmaları yönünde telkinde bulunduklarını söyledi.

McCormack, düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD'nin Avrupa ve Avrasya ilişkilerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried'in, ABD'nin Kıbrıs Adası'nda sadece ''Kıbrıs Cumhuriyeti'ni'' tek bir hükümet olarak tanıyacağı yönündeki açıklamasının hemen ardından Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bir mektup yazarak, Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki tutumunu protesto ettiği ve bu durumun Amerikan politikasında bir çelişki yaratıp yaratmadığı soruldu.

Yunanlı bir gazetecinin sorusu üzerine McCormack, ABD'nin Kıbrıs politikasında hiçbir değişiklik olmadığını söyledi. McCormack, ''Türkiye'nin AB üyeliğini, son kararların Türkiye ve AB tarafından verilmesi gerektiği anlayışı çerçevesinde destekliyoruz. Belli zamanlarda, özellikle önemli dönemlerde AB üyeleriyle temasa geçerek onları Türkiye ile görüşmelerde olabildiğince yapıcı olmaya, AB'nin Türkiye ile görüşmelerinde bir çeşit anlaşmaya varmasına ve bu görüşmelerde esnekliğe çağırıyoruz. Bu temaslarımız bundan ibarettir'' dedi.

McCormack, ABD'nin bu temasları AB üyesi bir dizi ülkeyle gerçekleştirdiğini ve bunlar arasında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin de bulunduğunu kaydetti.