BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

33 yıldır kendi gazını üretiyor

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Süleymanbeyler köyünde yaşayan Recep Günaydın, 33 yıldır hayvan gübresinden ürettiği gaz ile evinin gaz i...

Abone ol

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Süleymanbeyler köyünde yaşayan Recep Günaydın, 33 yıldır hayvan gübresinden ürettiği gaz ile evinin gaz ihtiyacını karşılıyor. Günaydın, tek bir inek gübresi ile 33 yılda 60 bin TL tasarruf sağladığını söyledi.
Süleymanbeyler köyünde minibüs şoförlüğü yapan evli ve iki çocuk babası Recep Günaydın (53), 1980 yılında kurduğu tesisle mutfakta kullanılan gaz ihtiyacını kendisi karşılıyor. 33 yılda 850 mutfak tüpü tasarrufu sağladığını bununda ekonomik değerinin 60 bin TL olduğunu belirten Günaydın, isteyen herkesin sıfır maliyetle bu tesisi kolaylıkla kurabileceğini söyledi.
Tarım Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de 70 milyon büyükbaş hayvan bulunduğunu ve bu hayvanların 30 milyon ton gübre ürettiğini tespit ettiğini söyleyen Recep Günaydın, "Bunun değeri 32 milyar kilovat saat elektrik eder. Dört Keban Barajına eşdeğer şekilde gübre çöpe gidiyor. Bunun değerlendirilmesini istiyorum.”
Kendisinin bilime ilgi duyduğunu ve merakla başladığı gaz üretim testlerinin başarıya ulaştığını gördüğünü ifade eden ilkokul mezunu Günaydın, 33 yıldır evinin gaz ihtiyacını bir inekten karşıladıklarını anlattı.
Çürük odun, kokmuş hamsi ve çürük patatesten gaz üretilebileceğini belirten Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “1980 yılında her yere kar yağdığını gördüm. Ahırdan dışarı atılan gübrenin üzerinde kar yoktu. Gübrede ki sıcaklıktan yola çıkarak hayvan gübresi ile suyu karıştırdım. Biyolojik ortam oluşturdum. O biyolojik ortamın içerisinde metan gazını açığa çıkardım. Baktım oluyor, buraya bu tesisi kurdum. 1980’den bu yana evimin altında bir tek inek olmasına rağmen mutfaktaki gaz ihtiyacımı karşılıyorum.”
İki tonluk depoyu bir tek inek gübresinden elde ettiği gazla dolduran Günaydın, şöyle konuştu: “Bu depo bir taraftan doluyor, bir taraftan da gaz ocağı yanıyor. Fizyon enerjisi gibi bitmiyor. Tesisin en büyük zorluğu ahırdan çıkan gübreyi dışarı atmak yerine görmüş olduğunuz varilin içerisine atmak. Bu varili ben huni gibi kullanıyorum. Gübreyi bunun içerisine attım gaz üretiyorum. Slogan olarak ‘At gübreyi al gazı’ diyorum.”
Durgun suyu aldatma yöntemi ile dalgaya dönüştürme projesi üzerinde çalıştığını söyleyen Günaydın, bu konuda Başbakanlık ve Enerji Bakanlığı’ndan yardım beklediğini dile getirdi.
Günaydın, ayrıca, gaz üretiminin dışında normal şartlarda soğutma görevi gören atıl durumdaki eski buzdolabının kapağına cam takarak ısıdan tasarruf etmek için arı kovanlarındaki eski petekleri eriterek geri dönüştürdüğünü belirtti.
(İHA)