BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

31 Ocak 2012 Basın Özeti

Independent gazetesi AB liderlerinin malî anlaşmasını inandırıcı bulmazken Times 'Yunanistan Euro'dan çıkmadan krizin çözülemeyeceğini savunuyor. BM Güvenlik Konseyi'nde görüşülecek Suriye konusundaysa gazeteler Rusya'nın itirazlarını değerlendiriyor.

Abone ol

Avrupa Birliği liderlerinin Brüksel'deki toplantısı ardından kabul edilen, ulusal bütçelere sıkı kontrol mekanizmaları öngören yeni malî anlaşma tüm İngiliz gazetelerinde yorum ve köşe yazılarına konu olmuş.

Independent gazetesinin ekonomi editörü Ben Chu yazısına "Bu, kriz zirvesi değildi. Daha kötüsü gelecek" başlığını atmış.

'Sopa çok, havuç yok'

Chu, "Gerçek şu. Avrupa genelini kapsayan bu yeni mimari, piyasaların görmek istediği malî birlikten çok uzak" diye yazıyor ve gerekçesini şöyle açıklıyor. "Anlaşma, yeni malî kurallar getiriyor ancak sorunlu ülkelere, yükümlülüklerini yerine getirmelerini sağlayacak maddî kaynak garantisi vermiyor. Yani sopa çok, havuç yok. İşte bu yüzden de inandırıcı görünmüyor."

Ben Chu, "Yetkililer bu toplantıyı krizin çözüm zirvesi olarak adlandırmamakla akıllıca davrandılar" diyor ve yazısını "Bu zirvelerden daha çok göreceğiz" sözleriyle bitiriyor.

Times gazetesi "Çıkış stratejisi" başlıklı yazısında, "Avrupa'nın borç krizi, Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyeceği ve Euro'dan ayrılması gerektiği kabul edilmeden çözülemez" yorumunu yapıyor.

Gazete, "Avrupa'nın sorunu açık ama çözümü kolay değil" diyor ve ekliyor "Liderler, önlerindeki küçük bayraklarıyla gece geç saatlere kadar yuvarlak masa etrafında ne kadar konuşurlarsa konuşsunlar, Yunanistan sorununu halletmeden krizden çıkamayacaklar."

Guardian gazetesi, Yunanistan'ın içinde bulunduğu durumu devletin bütçesiyle değil, halka doğrudan yansıyan rakamlarla aktarıyor. Gazete, Noel döneminde bir önceki yıla göre satışlarda yüzde 30 düşüş olduğunu belirtiyor. 2009 yılının ortalarıyla 2011 yılının Eylül ayı arasında yaklaşık 65 bin işyerinin kapandığını belirten Guardian, 50 bin işyerinin de kapanmak üzere olduğunu aktarıyor.

Özel sektördeki istihdamın yüzde 85'ini oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmelerde işlerini kaybedenlerin sayısının 55 bin olduğunu yazan Guardian Yunanistan'da işsizlik oranının yüzde 18,5'le rekor seviyeye ulaştığını belirtiyor.

Brüksel'de varılan malî anlaşmayı Çek Cumhuriyeti'yle birlikte reddeden ikinci ülke olan İngiltere'nin başbakanı David Cameron ise, Aralık ayındaki vetosunu 'sulandırmakla' suçlanıyor.

Independent gazetesi, Cameron'un Avrupa Birliği'ne şüpheyle yaklaşan Muhafazakâr Parti milletvekillerinin saldırılarına maruz kalacağını belirtiyor ve şu satırlara yer veriyor.

"Geçen ay Euro'yu kurtarmak için gündeme getirilen anlaşmayı veto eden Cameron, milletvekilleri tarafından kahraman ilan edilmişti. Ancak şimdi, geri adım attığını düşünen milletvekillerinin öfkesiyle karşı karşıya. Başbakan Cameron kendisini "Krizden çıkması için Euro Bölgesi'nin önünde engel olmak istemedik" sözleriyle savunsa da bugün Parlamento'da yapacağı konuşmada eleştiri yağmuruna tutulacak."

Daily Telegraph gazetesi, dünkü liderler zirvesinin aile fotoğrafına yer veriyor sayfalarında. Üye ülkeler ve Avrupa Birliği yetkililerinden oluşan 32 kişinin yer aldığı fotoğrafta, İngiltere Başbakanı David Cameron, en uzak köşede arka sırada duruyor... Gazete fotoğrafı, "İşte İngiltere'nin Avrupa'daki yeri" başlığıyla yayınlıyor.

'Rusya'nın bahanesi kalmadı'

Bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin gündeminde olan Suriye'yle ilgili gelişmeler de gazetelerde geniş yer buluyor bu sabah.

Financial Times, "Arap barış planına destek artıyor" başlıklı yazısında, "İngiltere, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri, Güvenlik Konseyi'nde Arap Birliği planına güçlü destek vererek Rusya'nın itirazlarını ortadan kaldırmaya çalışacak" diyor. Gazete, Paris ve Londra'daki yetkililerin, kararın Güvenlik Konseyi'nde oylanması için gereken 10 ülkenin desteğini aldıklarını belirtiyor.

Guardian gazetesi "Rusya'nın karar taslağına karşı çıkmasının başlıca nedeni, bunu askerî operasyonun yolunu açacak girişim olarak görmesi" diye yazıyor.

Daily Telegraph ise, "Rusya'nın Suriye barış planını engellemek için bahanesi kalmadı" diyor ve Rusya'nın son dönemlerde hiç bu kadar büyük bir diplomatik baskıyla karşılaşmadığını belirtiyor. Yazı şöyle sürüyor:

"David Cameron'un sözcüsü 'Rusya'nın Birleşmiş Milletler girişimini neden engellediğini açıklaması artık mümkün değil' derken Hillary Clinton "Güvenlik Konseyi artık harekete geçmeli" dedi. Diğer üyeler tasarıyı oylamaya götürürse Rusya ve muhtemelen Çin, yüz kızartıcı şekilde veto kullanmak zorunda kalabilir."

Facebook gerçekten 'halka açılıyor'

Financial Times "Yeni bir sayfa açılıyor" başlıklı analiz yazısında, sosyal paylaşım sitesi Facebook'un kamuya arzını, yani hisselerinin borsada işlem görmeye başlayacak olmasını değerlendiriyor. İşte haberden bazı satır başları:

"Kuruluş yılı 2004... Kullanıcı sayısı 800 milyon... Kullanıcı başına arkadaş sayısı 130... Facebook'ta günlük paylaşılan içerik 4 milyar parça... Sitede kullanılan dil sayısı 70... 2011 yılı tahmini geliri 4-4,5 milyar dolar... 2012 tahmini geliri 7-7,5 milyar dolar... Facebook'un kullanıcı sayısı bu yıl bir milyara ulaşacak... Hisselerinin işlem görmeye başlamasıyla, sosyal paylaşım sitesinin değerinin 100 milyar dolara ulaşması bekleniyor.