BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,76
ALTIN 2.492,38
HABER /  GÜNCEL

30 Nisan tatil mi memurlar yarın idari izinli mi olacak?

30 Nisan tatil mi, 30 Nisan yani yarın memurlar izinli mi, 30 Nisan Pazartesi çalışanlar idari izinli mi sayılacak soruları bir anda gündem oldu. 1 Mayıs İşçi Bayramı salı günü kutlanacak ve ülkemizdeli resmi tatillerden biri. Dolayısıyla 1 Mayıs'ta okullar tatil, memurlar izinli olacak. Peki 30 Nisan pazartesi günü tatil olacak mı, 1 Mayıs tatili 4 güne çıkacak mı? Bu konu hakkında henüz MEB'den ve Başbakanlık'tan resmi bir açıklama yok.

Abone ol

Yarın yani 30 Nisan tatil mi, 30 Nisan memurlara tatil mi, 30 Nisan'da devlet daireleri kapalı mı olacak soruları merak konusu oldu. 30 Nisan pazartesi günü tatili haberi hakkında henüz resmi kaynaklardan bir açıklama yok. Özellikle öğrenciler 30 Nisan pazartesi gününün tatil olması için MEB'e mesaj yağdırıyor. Peki 30 Nisan tatil olur mu, 30 Nisan memurlar idari izinli mi sayılacak?

1 Mayıs işçi bayramı ülkemizdeki resmi tatillerdendir ve o gün ülke genelinde okullar, üniversiteler, devlet daireleri, bankalar ve noterler kapalı olur. Peki 1 Mayıs tatili 4 güne çıkar mı, 30 Nisan ve haftasonu ile birlikte öğrenciler ve memurlar 4 gün tatil yapabilir mi? Bu konu hakkında tüm gelişmeleri ve haberleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

1 MAYIS RESMİ TATİL Mİ: Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmi tatil olarak kabul edilen 1 Mayıs geçtiğimiz yıllarda ülkemizde de resmi tatil olarak kutlanmış ve tatil yapılmıştı. Vatandaşlar şimdi ise 1 Mayıs'ın 2018 yılında tatil olup olmadığını merakla araştırıyor. Bu yıl da her yıl olduğu gibi 1 Mayıs 2018 tarihinde resmi tatil uygulaması geçerli olacak ve 1 Mayıs Salı günü okullar tatil olacak, kamu işçileri resmi tatil yapacak. Aynı zamanda özel sektörde de 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda şirketin isteğine göre tatil yapılmaktadır.

1 MAYIS NEDEN KUTLANIYOR ÖNEMİ NE: İlk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil’de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil’deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park’a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, ‘Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu’ şeklinde yorumlanmıştı.

Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayı’na yol açtı.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü ” olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs’ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.