BIST 9.107
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.325,98
HABER /  DÜNYA

3 yıl içinde vize uygulaması kalkmazsa...

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, AB ile 2013'te imzalanan anlaşma uyarınca 3 sene içinde vizelerin tamamen kaldırılması gerektiğini, kalkmazsa altı ay içinde anlaşmayı feshetme yetkilerinin olduğunu açıkladı.

Abone ol

Yurt dışına çıkmayı planlayanların başını ağrıtan "vize" alma sorunuyla ilgili yeni AB Bakanı Bozkır'dan flaş bir çıkış geldi. Bozkır 3 yıl içinde vizeler kalkmazsa, AB ile geri kabul anlaşması feshedilecek.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB ile Aralık 2013'te imzalanan Geri Kabul Anlaşması ile birlikte yeni bir sürecin başladığını belirterek, "Bu süreç, anlaşmanın imzalanmasını takip eden üç sene içinde vizelerin tamamen kaldırılmasını öngörüyor. Eğer üç yıl içinde vizeler kalkmazsa geri kabul anlaşmasını ve bu süreci başlatırken varılan mutabakata göre altı ay içinde anlaşmayı feshetme yetkimiz var" dedi.

İşte Bozkır'ın o açıklaması:

“ÜÇ YIL İÇİNDE AB İLE VİZELER KALKMAZSA…”

"Geri kabul anlaşmasının (Aralık 2013’te) imzalanmasıyla birlikte bir süreç başladı. Bu süreç, anlaşmanın imzalanmasını takip eden üç sene içinde vizelerin tamamen kaldırılmasını öngörüyor. Şu ana kadar yürütülen bütün müzakereler gayet iyi gidiyor. İki taraf da anlaşmanın onay sürecini tamamladı, gayet iyi bir adım da atılmış oldu. Eğer üç yıl içinde vizeler kalkmazsa geri kabul anlaşmasını ve bu süreci başlatırken varılan mutabakata göre altı ay içinde anlaşmayı feshetme yetkimiz var. Bunu arzu etmiyoruz. Geri kabul anlaşması, sadece Avrupa'nın illegal olarak göç etmiş kişileri Türkiye'ye iade etmesine imkan veren bir sistem değil. Burada Türkiye'nin sınır güvenliği, bütün hudutlarda yeni bir sistemin kurulması, biyometrik pasaportlar sayesinde Türk insanının cebinde taşırken iftihar ettiği pasaportlara kavuşması da önemli. Ayrıca bu pasaportlar, bizim yurtdışına gidişlerimizde vatandaşlarımızı kontrol eden kişiler bakımından da kolaylık sağlıyor. Bütün bu sistem içinde, bir anlamda biz kendi düzenimizi de güçlendiriyoruz. Bu sayede Türkiye çok daha iyi bir konuma gelecek. İllegal göç, sadece AB'nin değil, Türkiye'nin de sorunu. Türkiye ne kadar az illegal göçle karşılaşırsa, ne kadar az illegal göç Türkiye'den kaynaklanmazsa, Türkiye'nin de kendi içinde daha huzurlu yaşaması, bu işten para kazanan illegal göç örgütlenmesini yapan kişilerin bir süre bu işe tevessül etmemesini sağlayacaktır. İnşallah üç yıl sonra... Türk insanının kendisini en kötü hissettiği anlar vize başvurusu yaptığı anlardır. Burada görevli iken ya da Dışişleri Komisyonu Başkanı iken, milletvekillerinden veya dostlardan aldığım en büyük talep, vize konusunda yardımcı olunmasıydı. Gidip o sefaret önünde beklemeler, iyi muamele etmemeler... O durumlar artık kalkmalı."

"ZANNETTİKLERİ GİBİ, AB KAPILARI AÇINCA TÜRKLER AB'Yİ İŞGAL ETMEYECEK"

"Türk insanı belli bir refah seviyesine ulaştı. AB'nin zannettiği gibi AB kapıları açınca, vizeyi kaldırınca milyonlarca insanın Avrupa'ya gidecek, iş piyasasını ve şehirleri işgal edecek hali yok. Türkiye bugün altyapısını, birçok Avrupa şehrinden daha geliştirdi. Türkiye'de iş dolu. Belçika'da bir yılda 10 bin firma iflas etti, işsizlik had safhada; Fransa'da öyle, İtalya'da öyle. İspanya'da yüzde 20 işsizlik, Yunanistan'da yüzde 25 işsizlik var. Vizeleri kaldırsalar, böyle bir niyet olsa insanlarımız gidip iş bulamayacak. Niye gitsinler? Bir tarafta ekonomik büyüme sıfır, eksi; Türkiye'de ise ekonomik refah artıyor. Oradan bu yana baskı olacaktır. Espri mahiyetinde söylüyorum; belki Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye doğru gelenleri önlemek için biz kapıları kapatacağız. Ben ona inanıyorum. AB'nin hiç bir endişe duymasına gerek yok, Türkiye'de iş çok."