BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

3 Rum bankasına not şoku

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, üç Rum bankasının kredi notunu düşürdü.

Abone ol

Rum radyosuna göre,  Fitch, Rum tarafındaki ''Kıbrıs Bankası, Laiki Bank ile Helenik (Yunan) Bankası''nın, uzun vadeli IDR'lerini, ''BB ''den ''BB''ye düşürdü, kredi not görünümlerini de ''negatif'' olarak belirledi.

Ficth, bankaların notunu, Rum hükümetinin ülkedeki büyük bankaları destekleme gücünün, Güney Kıbrıs'ın notunun düşürülmesinden sonra sınırlı kalması nedeniyle düşürüldüğünü açıkladı.

6 MİLYAR AVROYA İHTİYAÇ VAR

Fitch, Rum yönetiminin, bu üç bankayı desteklemek için muhtemelen 6 milyar avroya ihtiyacı olacağına da dikkati çekti.

Öte yandan ''Laiki Bank''ın ardından, Rum tarafının ''en büyük'' bankası konumundaki ''Kıbrıs Bankası'' da devletten destek istedi.

Bankanın, yeniden sermayelendirilmesi çalışmalarının başarıyla sonuçlanabilmesi için Rum Merkez Bankası'na başvuru yaptığı bildirildi.

''Kıbrıs Bankası'', dün yaptığı açıklamada sermayenin güçlenmesi ve çekirdek sermaye oranının yüzde 10'a ulaşmasına ilişkin talebin yerine getirilmesi çabalarına karşın hedefin şu ana kadar başarılamadığına dikkati çekti. Banka, hedefin başarılamamasında, Yunan tahvillerinin değerinin düşüşünü ve ekonomiye ilişkin beklentilerin artmasına yol açan olumsuz koşulları gösterdi.

Sermaye tabanının güçlendirilmesine ilişkin çabaların tamamlanması için zamanın uzatılmasını istediğini belirten banka, bu talebin Rum Merkez Bankası tarafından kabul edilmediğini, böylelikle destek için devlete başvurulmasına karar verildiğini açıkladı.

Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılmasında uygulanan ''tıraşlamadan'' dolayı, büyük oranda satın aldığı Yunan tahvilleri nedeniyle zarar eden Laiki Bank'a Rum hükümeti daha önce destek kararı almıştı.

Öte yandan, Rum yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu, AB destek mekanizmasına girilmesinin bankaları kamulaştırıp kamulaştırmayacağına ilişkin bir soru üzerine, bu sorunun, evet veya hayır ile cevaplanmasının mümkün olmadığını, bunun ciddi bir yaklaşım gerektiren konu olduğunu söyledi.

Kamulaştırma derken, bankaların satın alınmasının kast edildiğini ifade eden Stefanu, böyle durumların ele alınmadığını, devletin, bu konuları Merkez Bankası'yla birlikte incelediğini belirtti.

Yeni ekonomik tedbirler

Rum Yönetimi Maliye Bakanı Vasos Şarlis, Rum hükümetinin yeni ekonomik tedbirlerini açıkladı.

Rum basınına göre; 188 milyon avroluk tasarrufu öngören yeni pakette, bütçe açığının 2012 yılında, Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) yüzde 2,5'ine, 2013 yılında da yüzde 0,5'ine düşürülmesi hedefleniyor.

Tedbirler paketine göre; gelirlerin artırılmasına yönelik olarak, devletin 129 yetkilisinin ödeneklerinde kesinti yapılacak, alkollü içkiler ve tütün ürünleri gibi bazı vergilerde artış yapılacak, lüks araç ve taşınmazlara ek vergiler getirilecek, seyrüsefer ve tapu harçlarına zam yapılacak ve eşel mobil ödeneğinde birtakım değişiklikler yapılacak.