BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

3 madde değişse kıyamet mi kopar?

Bakan Hayati Yazıcı anayasanın değişmez maddeleri için tepki çekecek bir açıklama yaptı.

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, anayasanın değişmez maddeleri konusunda açıklamalarda bulundu, "Buna değişmez madde niteliğini kim verdi? Niye değişmez yani? Türkiye'nin başkenti, bayrağı, Cumhuriyeti, nitelikleri değişmez. Buna bir itiraz yok. O maddeler yeniden değişirse kıyamet mi kopar?" dedi.

Rize Valiliği'nde Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yatırımlarının ele alındığı toplantıya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, daha sonra da Milliyet Gazetesi'nin 'Geleceğimize yatırım, Türkiye'ye yatırım' toplantısına katıldı.

Burada konuşan Yazıcı, en büyük güçlerinin ve sermayelerinin kardeşlikleri olduğunu belirterek, bunu bozmaya yönelik terörist unsurlarla 30 yıldır mücadele ettiklerini söyledi. Sorunun çözümüne yönelik olarak partilerinin kuruluş aşamasından itibaren görüşleri olduğunu anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Bize, '10 yıldır iktidardasınız, şimdi niye yapıyorsunuz?' diyorlar. Bu tür sorunların çözülmesi uygun ortamın oluşmasına bağlı. Türkiye'de arzu etmediğimiz, istemediğimiz, aydınlatıldığında hicap duyabileceğimiz eylem ve işlemlerde olmuştur. Bunları gözardı edemeyiz.

Temiz ve hijyen olmayan ortamlar nasıl ki hastalık üretirse, ekonomik ve soysal olarak geri bırakılmış, hak ve özgürlükler alanında baskı altında tutulmuş, göz ardı edilmiş olgular, işlemler ve eylemler elbette ki terörü hedefleyen ve yönlendiren kesimler için uygun ortamlar oluşturmuştur. Terör bunları araç olarak kullanmıştır. Bu alanlara ilişkin Türkiye'de önemli ölçüde iyileştirmeler gerçekleştirilmiştir."

O MADDELER YENİDEN DEĞİŞİRSE KIYAMET Mİ KOPAR?

Yazıcı, "Bazıları şart koşuyor, 'Değişmez madde var, bunlara dokunursanız olmaz diyor. Buna değişmez madde niteliğini kim verdi? Niye değişmez yani? Türkiye'nin başkenti, bayrağı, Cumhuriyeti, nitelikleri değişmez. Buna bir itiraz yok. O maddeler yeniden değişirse kıyamet mi kopar? Ona değişmez niteliği veren kim? Ona da darbe döneminde vermişler.

Diğer maddeleri darbeciler yaptı diye değiştireceksin, darbecilerin değişmez dediği o 3 maddeyi değiştiremeyeceksin. Böyle mantık olmaz. Milletin dediği yerde değişmez diye bir şey olmaz. Ben bunları söylerken değişelim, başka bir şey ekleyelim demiyorum. Anayasa yapma hakkı millete aitse millet bu anayasayı yapar" diyerek konuşmasını tamamladı.