BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,87
ALTIN 2.432,22
HABER /  GÜNCEL

3. dünya savaşı mı çıktı? Suriye'de şok gelişmeler

SURİYE 'den gelen son dakika haberleri endişe yarattı. Rusya ve Esad kara harekatına başladı. Son dakika açıklama NATO'dan geldi: 'Türkiye'ye asker göndeririz.'

Abone ol

SURİYE'de adı konmamış 3. dünya savaşı yaşanırken arka arkaya son dakika haberler geliyor. NATO acil Türkiye için olarak toplandı  son dakika açıklama da sözcüden geldi. NATO 'Gerekirse Türkiye'ye asker göndeririz' diye çıkış yaptı.

Suriye'de ise Rusya ve Esad kara harekatına başladı. İran ve Çin'in de işin içinde olduğu iddiaları var. Hazar Denizi'nden atılan Rus füzeleri ise 'Bizde oyunda varız' mesajı olarak yorumlandı. İşte Suriye savaşındaki son durum ve endişe verici sıcak gelişmeler; 


Suriye'deki iç savaşa Rusya'nın dahil olmasıyla birlikte ortalık tam bir cehenneme döndü. Rusya uçaklarının bir haftadır yaptığı bombardımanların ardından kara harekatı başladı. Beşar Esad ile birlikte Rusya 'da kara harekatında aktif yer alıyor. Üç koldan başlatılan Kara harekatında Hama hedefte. Rusya uçaklarının desteğinde Esad ordusu Özgür Suriye Ordusu'na saldırdı.

KARA HAREKATI BAŞLADI
rusya-füzeleri-suriye-savaşi.jpg
Ceyşu'n Nasr (Zafer Ordusu) Basın Müdürü Muhammed Raşid, rejim güçlerinin Rus ordusuna ait savaş uçaklarının desteğiyle Hama'nın kuzey kesimlerinde kara operasyonu başlattığını doğruladı.

RUS UÇAKLARI HAVADAN BOMBALIYOR
Rus uçaklarının Hama kırsalında muhaliflerin cephe hatlarına ve sivil yerleşim yerlerine ''misket bombalarıyla'' saldırdığı haber veriliyor.

PUTİN : KARA HAREKATINI DESTEKLEYECEĞİZ
Rusya Devlet Başkanı Putin, hava kuvvetlerinin Esed güçlerinin kara operasyonlarını destekleyeceğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile yaptığı görüşmeden bahseden Putin, “Paris’e son ziyaretimde Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, ilginç bir fikirden bahsetti. Onun düşüncesine göre; Devlet Başkanı Esed’in hükümet güçleriyle, Özgür Suriye Ordusu olarak anılan oluşumun çabalarını bir araya getirmeye çalışmak mümkün olabilir” dedi.

NATO DEVREYE GİRDİ SON DAKİKA TÜRKİYE AÇIKLAMASI
Rusya savaşı kızıştırınca NATO da devreye girdi. Bugün Brüksel'de olağanüstü toplantı yapılıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den Türkiye- Rusya arasındaki hava sahası krizi için son dakika açıklamalar geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,  “Gerekirse Türkiye’ye birlik göndeririz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'yı Suriye lideri Beşar Esad'a destek vermeyi bırakmaya çağırdı. Stoltenberg, Rusya'nın Türk hava sahasını ihlal etmesine ilişkin olarak da "Müttefiklerimizi korumaya hazırız" dedi.mig_29-rusya-savaş-uçaği-suriye.jpg

RUSYA'DAN YENİ AÇIKLAMA: "OPERASYONLARLA TÜRKİYE'Yİ KORUMAYI AMAÇLIYORUZ"

Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonlarıyla Türkiye’nin hava sahasını ihlâline Türkiye ve NATO'dan gelen tepkiler üzerine Kremlin açıklama yaptı. Türkiye ile iyi ilişkileri korumak istediklerini söyleyen Kremlin sözcücü "Rusya, Türkiye ile ilişkilerini iyi tutmak istiyor. Operasyonlarla Türkiye sınırını da korumayı amaçlıyoruz' dedi.

ERDOĞAN'DAN FLAŞ RUSYA AÇIKLAMASI

SURİYE'deki sıcak gelişmelerle ilgili sorulara Belçika'dan Japonya'ya geçerken yanıt veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın ihlallerle ilgili açıklamalarının ciddiyetle bağdaşmadığını söyledi. Erdoğan'ın "Putin’le görüşecek misiniz" sorusuna yanıtı ise "Yaşananlardan dolayı elbette kırgınlık içindeyiz. Bu şartlarda aramamın bir anlamı yok” oldu.

RUSYA HAZAR'DAN SURİYE'YE FÜZE ATTI
rusya-hazardan-füze-atti.jpgSuriye savaşına topyekün dahil olmuş görünen Rusya Hazar bölgesindeki uzun menzilli füzelerini de devreye soktu. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Hazar Denizi’ndeki Rus savaş gemilerinin Suriye’deki IŞİD mevzilerine 26 füze fırlattığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ülkesinin devlet başkanı Vladimir Putin’le Soçi’de görüştü. Televizyonda yayınlanan görüşmede Şoygu, IŞİD’e düzenledikleri operasyonlarla ilgili bilgi verdi.

1500 KİLOMETRE MESAFE VAR
Şoygu, Hazar Denizi’ndeki 4 Rus savaş gemisinin Suriye’deki 11 IŞİD hedefine 26 füze fırlattığını söyledi. Bu aradaki mesafe bin 500 kilometre. Şoygu, 30 Eylül’den bu yana Suriye’de düzenledikleri operasyonlarda 112 hedefe saldırdıklarını belirterek, “Saldırılarımızın kuvveti artıyor” ifadesini kullandı.

RUSYA UÇAKLARI YİNE TÜRKİYE'Yİ TACİZ ETTİ
türkiye-rusya-hava-tacizi.jpgSuriye'deki Rusya uçaklarının Türk hava sahasına yönelik tacizlerine bir üçüncüsü eklendi. Genelkurmay Başkanlığı, Suriye'de konuşlu SA füze sistemlerinin dün sınırda devriye uçuşu yapan 8 Türk F-16 uçağına 1 dakika 30 saniye boyunca tacizde bulunduğunu açıkladı.

SURİYE'DE ADI KONMAMIŞ 3. DÜNYA SAVAŞI
SURİYE konusunda son bir haftada yaşanan sıcak gelişmeler adı konmamış 3. dünya savaşının başladığını işaret ediyor. Bir yanda Katar, Suudi Arabistan, Türkiye ve ABD ile batı ülkelerinin desteklediği ÖSO, diğer yanda Rusya, İran, Çin ve Esad ittifakı yer alıyor. Rusya'nın savaşa dahil olmasının ardından İran'ın da kara harekatında Esad ordusuyla birlikte yer aldığı iddiaları var. Çin'in de bir uçak gemisiyle işin içinde olduğu öne sürülüyor.

suriye-haritasi-son-durum.jpg
NATO TÜRKİYE İÇİN SAVAŞIR MI?
SURİYE savaşının orta yerinde kalan Türkiye Rusya'nın hava sahası ihlalleri nedeniyle çok sıkıntılı günler yaşıyor. NATO bugün Brüksel'de Türkiye için toplandı. NATO Genel Sekreteri 'Gerekirse Türkiye'ye asker göndeririz' dedi. Peki bu olur mu? Sınırdaki PATRİOT savunma füzeleri yaz aylarında geri çekilmişti. O füzeler yeniden geri gelir mi NATO Türkiye için ne kadar özveride bulunur? Bu konuda BBC önemli kaynaklardan bir analiz derledi.

NATO SAVAŞ MI AÇACAK?
Eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin Suriye, NATO ve Rusya konusunda şu yorumlarda bulundu;

"Rusya için Doğu Akdeniz’de tek üs şansı Lazkiye. Konu sadece Esad’ı savunmak değil. Lazkiye’deki üssünü korumak istiyor. Türkiye bir NATO ülkesi. Sınır ihlali de oldu. NATO’nun böyle bir kınama yapması doğal. Kendi üyesi bir ülkenin hava sahasının ihlali söz konusu. Ama bunun daha ötesine gideceğini sanmıyorum. Savaş mı açacak? Öyle bir şey yapamaz. Böyle bir fikir birliği de sağlayamaz".

VAHİM OLMASINA RAĞMEN ÇEKTİLER
Türkiye'de konuşlandırılmış olan Patriot füze savunma sisteminin çekilmesiyle ilgili olarak ise "Onlar süreli geldiler ama olay geçmişe göre daha vahim olmasına rağmen çektiler. İsterlerse uzatabilirlerdi ama istemediler" diye konuşuyor.

NATO TÜRKİYE'YE RUSYA'NIN KUCAĞINA BIRAKIR MI?

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkanı ve emekli büyükelçi Özdem Sanberk, NATO’nun tepkisini "en asgari" düzeyde diye niteliyor ve sürdürüyor:

"NATO ilk reaksiyonu gösterdi. Bu mesaj hem Rusya’ya hem Türkiye kamuoyuna. Bu aşamada yapabilecekleri en asgari şey bu. NATO çok tahrik edici bir tutum içinde değil ama çok net ve açık mesajları var. Daha sert bir açıklama yapabilir miydi? Yapabilirdi. Ama yapmaması belki iyi de oldu."

Rusya’nın Türkiye hava sahasını ihlal ederek aslında Türkiye’yi test ettiğini ama aynı zamanda NATO’yu da test ettiğini söyleyen Sanberk, 'NATO’nun Türkiye’yi kolay kolay Rusya’nın kucağına bırakmayacağını" dedi.

RUSYA BU İŞİ BURADA BIRAKMAZ

Rusya’nın "işi burada bırakmayacağını" düşünen eski büyükelçi Sanberk, şu an kamuoyuna yansımayan diplomatik temaslar sürdürüldüğünü söylüyor.

Sanberk, "Şu sırada temaslar var Dışişleri Bakanlıklarında, NATO üyesi ülkelerin bakanlıklarıyla konuşulan konu budur. Diplomatik bir süreç devam ediyor. Bunun dışında açıklanmayan diplomatik girişimler de var. Türkiye bir NATO ülkesidir ve Rusya’ya NATO’nun temel dayanışma prensibi hatırlatılıyordur" diyor.