BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

28 Ekim İngiltere Basın Özeti

Bugün İngiltere basınında Tunus'taki seçimler, Suriye'deki IŞİD ilerleyişi ve Boko Haram'ın kaçırdığı kadın ve kızların durumuna ilişkin rapor yer alıyor.

Abone ol

Independent gazetesinde Robert Fisk'in Suriye'yle ilgili bir yazısı yer alıyor.

Fisk, İdlib'de atağa geçen IŞİD ve El Nusra militanlarının vilayet binasına saldırdığını ve rejime bağlı üst düzey görevlileri öldürdüğünü belirtiyor.

Buna göre kenti neredeyse ele geçiren militanlar, çoğu üst düzey en az 70 askeri başlarını keserek öldürdü.

Yazıda, özellikle Lazkiye ve Halep arasındaki İdlib'in stratejik önemine dikkat çekildi ve kentin düşmesinin Suriye rejimi için yıkıcı sonuçlar doğurabileceği belirtildi.

Tunus'ta seçimler

Financial Times, Tunus'ta zafer kazanan Nida Tunus partisine geniş yer verilmiş.

Haberde, ülkenin seküler partisi Nida Tunus'un meclisteki 217 koltuktan en az 83'ünü kazandığı belirtiliyor.

Gazete ayrıca ana muhalefet partisi Nahda'nın mecliste 65 koltuğu garantiye aldığını yazıyor.

Seçimi izleyen uluslararası kuruluşların barışçıl ortamı takdir ettiği vurgulanan haberde, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun ise önümüzdeki ay yapılacağı ifade ediliyor.

Boko Haram'ın kaçırdığı kızlar

Times gazetesinde bugün Boko Haram'ın kaçırdığı kız öğrencileri ellerindeki rehineleri öldürmeye zorladığı yazıyor.

Gazete, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporuna yer veriyor. Buna göre örgütün, 2009 yılından bugüne kadar 500 kadın ve kız çocuğunu kaçırdığı belirtiliyor.

Raporda, kaçırılan bazı kızların yem olarak kullanıldığı, bazılarının temizlik ve yemek işlerinde çalıştırıldığı ve neredeyse tüm kaçırılanların fiziki, psikolojik ve cinsel şiddete maruz bırakıldığı ifade ediliyor.

'Libya petrolü tehlikede'

Daily Telegraph gazetesi, Mısır'ın İslamcı militanlarla ilgili uyarılarına değiniyor. Buna göre İslamcı militanlar, Libya'daki petrol tesislerini ele geçirmeye hazırlanıyor.

Londra'ya ziyaretinde konuşan Mısır Dışişleri Bakanı'nın şu sözlerine yer veriliyor:

"Bizim mücadelemiz benzer örgütlere karşı devam ediyor. Müslüman Kardeşler gibi terörist ideolojileri olan bu örgütler birbirlerini destekliyor. IŞİD'in terörünün Irak ve Suriye'den Nijerya'ya kadar nasıl ilerlediğini gördük. Bu örgütlerin aralarındaki bağlantı görülmeli."