BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

24 Aralık İngiltere Basın Özeti

İngiltere'de gazeteler bugün Türkiye'deki yolsuzluk operasyonunun etkilerini, Yunanistan'a kaçan Suriyeli mültecilerin durumunu ve Rusya'da Pussy Riot üyelerinin serbest bırakılmasını sayfalarına taşıyor.

Abone ol

İngiltere'de gazeteler bugün Türkiye'deki yolsuzluk operasyonunun etkilerini, Yunanistan'a kaçan Suriyeli mültecilerin durumunu ve Rusya'da Pussy Riot üyelerinin serbest bırakılmasını sayfalarına taşıyor.

Financial Times gazetesi, Türkiye'deki yolsuzluk operasyonunun Türk iş dünyasını ve firmalarını etkilemeye başladığını duyuruyor.

Gazete, Halkbank'ın yasadışı hareket ettiği iddialarını reddettiğini ve bu sırada hükümet karşıtı şirketlerin hisselerinin değer kaybetmeye başladığını yazıyor. "Skandalın siyasi kalıntılarının ekonomik etkilerini göstermeye başladığını" yazan Financial Times'ın haberi şöyle devam ediyor:

"Genel müdürü hafta sonunda gözaltına alınan Halkbank, Borsa İstanbul'a yaptığı açıklamada işlemlerinde ulusal ve uluslararası tüm kurallara uyduklarını açıkladı.

Bankanın genel müdürü Süleyman Aslan da evinde ayakkabı kutuları içinde bulunduğu söylenen 4,5 milyon dolar nakit paranın çeşitli bağışlar olduğunu söylüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise iki bakanın oğullarının da gözaltına alındığı yolsuzluk soruşturmasının Türkiye'nin düşmanlarınca tasarlandığını söyleyip sorumluların 'ellerini kıracağını' açıkladı. Hafta sonunda yaptığı konuşmada Erdoğan ayrıca Halkbank'ın 'Türkiye'nin düşmanlarını korkuttuğunu' ekledi.

Soruşturma, Türkiye'de hükümet ile polis ve adli birimlere nüfuz edebilen Fethullah Gülen hareketinin arasında açılan çatlağın bir sonucu olarak görülüyor.

Bu çatlağın olası ekonomik etkilerine işaret edercesine Gülen hareketine yakın olan şirketlerin hisseleri değer kaybetmeye başladı.

İslami bir banka olan Bank Asya'nın hisseleri %13 oranında değer kaybetti. Gülen'e yakın olanların sahibi olduğu Koza Altın'ın hisseleriyse –şirketin ihaleler veya iş için hükümete bağımlı olmadığını açıklamasına rağmen- %11 oranında düştü.

Devletin %49 hissesine sahip olduğu Türk Hava Yolları da Gülen hareketinin gazetesi olan Zaman'ı satın almamaya başladı.

Skandal, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası'nın parasal teşviki azaltacağını açıklarken Türkiye ekonomisinin hâlâ kısa süreli sermaye akımına bağlı olmasından dolayı endişelerin arttığı bir dönemde patlak verdi.

Türk Lirası dün dolar karşında 2,096 seviyesinde işlem görüyordu – neredeyse en düşük seviyesi…

Hükümet destekçileri, İran'a milyarlarca dolarlık altın ihracatını gerçekleştirmesinden dolayı Halkbank'ın Türkiye'nin düşmanlarınca hedef haline geldiğine inanıyor. Hükümet yanlısı gazetelerse soruşturmadan Amerika'yı sorumlu tutuyor.

Washington bu iddiaları reddediyor."

Telegraph: 'AB'den Türkiye'ye polis uyarısı'

Yolsuzluk operasyonlarını sayfalarına taşıyan bir başka İngiliz gazete Telegraph ise polislerin görevlerinde alınmasına Avrupa Birliği'nin verdiği tepkiyi okuyucularına aktarıyor.

Gazetenin haberi şöyle: "Brükselli yetkililer, hassas bir yolsuzluk soruşturmasını engellemeye çalışmakla suçladıkları Türkiye'nin İslamcı başbakanını, ülkesinin Avrupa Birliği'ne üye olma girişimini baltalama riskiyle karşı karşıya olduğu yönünde uyardı.

Erdoğan partisinin üst kadrolarına kadar ulaşan bir yolsuzluk operasyonunun uygulanmasına yardımcı olan yaklaşın bin polisi görevden aldı. Kendisi operasyonun siyasi bir karalama kampanyasının parçası olduğunu söylediyse de, iddialar daha şimdiden yaz aylarında görülen protestoların tekrarına yol açtı.

Dün gece eylemciler ve polis İstanbul sokaklarında çatışırken Avrupa Birliği, Türkiye'nin AB üyeliği için hayati önem taşıyan adaletin bağımsızlığı şartını ihlal ettiği yönünde Erdoğan'ı uyardı.

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Stefan Füle'nin bir sözcüsü 'Son gelişmeler ve emniyet müdürlerinin görevden alınması, soruşturmaların bağımsızlığı, verimliliği ve tarafsızlığı konusunda ciddi soru işaretleri oluşturuyor." dedi.

Guardian: 'Yunanistan'da kayıplara karışan Suriyeli mülteciler'

Guardian gazetesi, 150 Suriyeli mültecinin ortadan kaybolmasından dolayı Yunanistan'ın eleştirilerin odağı haline geldiğini yazıyor.

Gazete, 150 Suriyeli mültecinin Türkiye sınırını aşarak Yunanistan'ın kuzeydoğusunda bulunan Praggi'ye geldiğini; mültecilerin bir kısmının bir kilisenin bahçesinde soğuktan dişleri titreyerek oturduğunu, bazılarının da yakınlardaki bir ormana sığındığını yazıyor.

Guardian, daha sonra beyaz minibüslerin köye gelmesiyle tüm Suriyelilerin bir anda ortadan kaybolduğunu söylüyor.

Gazete, kendilerine konuşan göçmen ve mülteci hakları savunucusu avukat Vasillis Papadopoulos'un "O olaydan sonra kendileriyle iletişimimiz koptu. İzlerini süremiyoruz. Türkiye'ye geri gönderildiklerini düşünüyoruz." dediğini aktarıyor.

Guardian, eylemcilerin, avukatların, insan hakları örgütlerinin, muhalefet milletvekillerinin ve uluslararası yetkililerin, göçmenleri geri çevirme amacıyla Yunan yetkililerin attığı sert adımlarından endişe duyduğunu yazıyor.

Guardian ayrıca Amnesty International tarafından yakın geçmişte yazılan bir raporda Yunanistan'ın mülteci adaylarına –özellikle de iç savaştan kaçan Suriyelilere- yönelik "içler acısı davranışlarından" dolayı sert biçimde eleştirildiğini hatırlatıyor.

Times: 'Serbest bırakılan Pussy Riot, Rusya'yı büyük bir hapishane olarak niteledi'

Times gazetesi, Rusya'da yakınlarda af yasasının kabul edilmesiyle serbest bırakılan Pussy Riot üyelerinin hapisten çıkar çıkmaz Putin karşıtlığını yeniden dile getirdiğini yazıyor.

Gazete, Pussy Riot üyelerinden Nadezhda Tolokonnikova'nın Rusya'nın çehresinin hapishanelerden oluştuğunu söylediğini aktarıyor.

Times ayrıca yine Pussy Riot üyesi olan Maria Alekhina'nın affı Soçi'de yapılacak Kış Olimpiyatları öncesinde "kozmetik bir süs" olarak nitelediğini yazıyor.