BIST 10.261
DOLAR 32,32
EURO 34,77
ALTIN 2.389,47
HABER /  GÜNCEL

24 Aralık 2012 Basın Özeti

GDO somon ABD kurumundan "olur" aldı... Financial Times Ortadoğu'yu baş makalesine taşıdı. Guardian, Aston Villa'nın Chelsea hezimetini nasıl duyurdu?

Abone ol

Financial Times, İngiltere parlamentosundaki partilerarası bir grubun, bankacılık yasasını katı kurallar doğrultusunda değiştirmesi için hükümete baskı yaptığını bildiriyor.

Haberde, söz konusu parlamento grubunun baskıyı neden şimdi artırdığı hakkında da ipuçları veriliyor.

Habere göre Maliye Bakanı George Osborne, bankacılık sisteminde gelecek sene değişiklikler yapacak.

Bankacılık sisteminin "çökmesine izin verilemeyecek kadar büyük" olduğu savı da bu değişiklik adımlarının uğrak noktalarından biri olacak.

Haberde, maliye bakanının gelecek sene için yapmayı planladığı değişikliğin özellikle perakende bankacılığı merkeze alacağı söyleniyor.

İngiltere'de su baskınları

İngiltere'de yoğun yağışın kimi bölgelerde su baskınlarına yol açmasıyla ilgili haberinde FinancialTimes, zararın sigorta şirketlerine 1 milyar sterline mal olacağını aktarıyor.

Guardian gazetesi, "Öldüren İlaçlar" diye başlayan birinci sayfa haberinde, hastalıkların Afrika'da sahte ilaçlar nedeniyle yayıldığını bildiriyor.

"Nerdeyse herkes gol attı"

Futbolda çok sık olmayan bir "fark" gazetelerdeki yerini alıyor.

Guardian, Chelsea'nin dünkü maçta Aston Villa'yı 8-0 yenerken, nerdeyse takımın bütün oyuncularının rakip kalenin filelerini havalandırdığını belirtiyor.

Suriye ve Ruslar

"Suriye'deki Rus askeri uzmanlar" diyor Guardian "Amerika Birleşik Devletleri'nin gelecekte bir müdahalede bulunmasını zorlaştırıyor."

Guardian'ın haberine göre, Suriye'deki daha gelişmiş hava savunma sistemlerindeki personele artan sayıda Rus askeri danışman dahil oluyor.

Gazetelerin Suriye'den ortak olarak aktardıkları gelişme Hama'daki bir fırında olduğu anlaşılan meydana gelen ve onlarca kişinin öldüğü söylenen patlama... Hükümet ve gerillalar birbirlerini suçluyor.

"Suriyeli muhalifler silahlandırılırsa..."

FinancialTimes, gazetenin görüşlerini yansıtan baş makalesinde "Suriyeli muhalifler şimdi silahlandırılırsa" Beşar Esad'ın "zaten geldi" dediği sonunun daha da çabuk geleceği görüşünü ortaya atıyor.

Gazete, Batı'dan gelecek silahlar "Hem cihat uğruna savaşanların tırmanışını keser hem de muhalefeti birleştirir." diyor.

Financial Times'ın baş makalesinde İran, Filistin sorunu ve Arap Baharı olarak anılan süreçle ilgili görüşler de var.

Arap Baharı tanımlamasına gönderme yapan gazete baş makalesine "Arap uyanışı henüz başladı" başlığını atıyor.

Gazeteye göre, İran'ın nükleer programı yeni bir savaşa neden olabilir, onun için Washington Tahran'ın düşük ayarlı uranyum üretmesine izin vermeli...

"Prens Herry Taliban öldürdü"

Afganistan'daki güçlerde görev yapan Prens Herry ile ilgili bir haber DailyTelegraph'da... Gazete, "Apachi savaş helikopteri mürettebat üyesi olan Herry, ilk kez Taliban savaşçısı öldürdü" başlığını atıyor.

Gazete, bunun bir iddia olduğunu belirttikten sonra, İngiliz tahtının ikinci sıradan veliahtı olan Prens Herry'nin silahçı ve seyir-yön sorumlusu olduğu helikopterin bir kurtarma operasyonu kapsamında Taliban savaşçılarına ateş açtığı yolundaki ifadeleri aktarıyor.

GDO somon

Independent, genetik kodları dönüştürülmüş ilk balığın yakında bazı sofralarda yerini alabileceğini haber veriyor.

Gazete, Amerika Birleşik Devletleri gıda güvenliği kurumunun bir karar aldığını ve genetik kodları dönüştürülen somon balığının insan sağlığı ya da çevre için bir tehdit oluşturmadığına hükmettiğini duyuruyor.