BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.471,04
HABER /  GÜNCEL

23 yıllık iktidar 28 günde devrildi!

Tunus'ta yaşanan kargaşadan kaçıp Türkiye'ye sığınanlar THY'nin özel uçağıyla İstanbul'a geldi

Abone ol

''Yasemin'' devriminden sonra olayların sürdüğü Tunus'tan 8'i bebek 333 Türk vatandaşı THP'ye ait özel bir uçakla İstanbul'a getirildi.



Cumhurbaşkanı Bin Ali'nin Tunus'u terk etmesine de neden olan "Yasemin devrimi" olarak adlandırılan gelişmeler sonrası yağmalama olayları başladı.

Siyasi çevrelerce "namuslu bir siyaset adamı" olarak ün salmış Başbakan Muhammed Gannuşi, Bin Ali'nin kaçışından sonraki açıklamasında, ülkedeki siyasi partilerin temsilcileriyle istişarelere başlayacağını belirtirken, Demokratik Emek ve Özgürlükler Forumu (FDTL) partisi lideri Mustafa Bin Cafer, sokağın baskısıyla ülkesinden kaçan Bin Ali'nin geri dönmeyeceğine inandığını bildirdi.

"Bin Ali geri dönmeyecek, nihai olarak gittiğine eminim" diyen ve bunun da ülkenin kan gölüne dönmemesi ve halkın isteklerinin yerine gelmesi için bir gereklilik olduğunu söyleyen Bin Cafer, Gannuşi'den ilan edilen değişiklikleri geciktirmemesini beklediğini de belirtti ve ulusal birlik hükümetinin kurulmasıyla sonuçlanacak biçimde krizden çıkış yolu olarak bir ulusal komite kurulmasını önerdiklerini anlattı.

İlerici Demokratik Parti (PDP) lideri Necip Şebbi de benzer görüşleri savunduğu açıklamasında, Gannuşi'nin içinde bütün siyasi bileşenlerin temsil edildiği bir hükümet kurmak için gayret göstermesi gerektiğini belirterek, bu hükümetin de demokratik ve özgür cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri hazırlaması gerektiğini, seçim döneminin de uluslararası gözlemciler tarafından izlenmesini istediğini söyledi.

Radikal dinci hareket Ennahda'nın sürgündeki lideri Raşid Gannuşi ise "Bizim rolümüz, hukuk devletinin inşası için sivil toplum ve siyasi hareketlerle birlikte çalışmak olacaktır" açıklamasında bulundu.


Bir diğer muhalif lider Hamma Hammami ise, ortada anayasal bir ihlal bulunduğunu belirttiği açıklamasında, Bin Ali'nin vekil tayin etme yetkisinin bulunmadığını kaydetti.
İnternetteki sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta da birçok Tunuslu, Hammami gibi düşünüyor ve Gannuşi'nin vekil tayin edilmesinde "yeni bir diktatörlük projesi" sezinlediklerini belirtiyor. Bu arada Tunus muhalefet lideri Necip Çebbi, ülkede uluslararası gözlemcilerin denetimdeki seçimlerin 6-7 ay içinde yapılabileceğini söyledi.

TÜRK VATANDAŞLARIİSTANBUL'DA

Tunus'tan 333 Türk vatandaşını getiren THY uçağı İstanbul Atatürk Havalimanına indi.
Tunus'taki Enfidha Havaalanından TSİ 18.00'da kalkan ve içinde 8'i bebek 333 Türk vatandaşı ile 13 mürettebat bulunan THY'nin Boeing 777 tipi ''Anadolu'' adlı uçağı, saat 20.50'de Atatürk Havalimanına iniş yaptı. Türk vatandaşları, Atatürk Havalimanında yakınları tarafından sevinç gözyaşlarıyla karşılandı. Uçak Atatürk Havalimanı'na inince bir alkış kıyameti koptu. Tüm yolcular Türkiye'ye kavuşmanın sevincini alkışlarla dile getirdi. THY uçağının personeli de yolculuk süresince yolcularla tek tek ilgilenerek, onların yaşadığı sorunları bir nebze de olsa unutturmaya çalıştı.

Atatürk Havalimanı'na gelen yolcular kendileri için ayrılan pasaport bankosundan geçerek yorucu bir günün ardından evlerinin yolunu tuttu. THY'ye ait özel uçakla İstanbul'a gelen 333 yolcu, Atatürk Havalimanı'nda kendileri için ayrılan özel bankodan giriş işlemlerini yaptırdı. Yolcular arasında bulunan Türkiye'nin Tunus Büyükelçiliği Müsteşarı Nilüfer Kaygısız, ülkede belirsizliğin hakim olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Tunus'ta yaşanılanlar her saat değişiyor. Biz uçağa binmeden önce Başbakan Muhammed Gannuşi'yi görevden aldılar. Anayasa gereği temsilciler başkanı görevi devraldı. Yine yasa gereği 45-50 gün içerisinde seçim yapılacak. Ardından cumhurbaşkanlığı seçimleri söz konusu ama bununla ilgili net bir şey yok. Tam bir belirsizlik hakim. Sokaklarda gösteri ve yağmalamaların devam ettiğini biliyoruz. TAV şirketinin inşa ettiği havaalanına gittik ve uçağı 5-6 saat bekledik. Belirli bir süre Türkiye'de kalacağım ve olaylar durulduktan sonra Tunus'a döneceğim. Çocuklarımın geri dönmesi gerektiği için Türkiye'ye geldim.''

Bir Türkle evli olan, kızları Melek ve Rana ile İstanbul'a gelen Tunuslu Sonya İlyas da ''Bizim Tunus çok güzeldi ama şimdi cehennem oldu. Her tarafta ateş var. Geceleri evlere saldırıyorlar. Onun için buraya geldik. Askerler koruyor ama hala çok tehlike var'' şeklinde konuştu.

23 YILLIK İKTİDAR BÖYLE BİTTİ
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]



SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALKTI

Sokağı çıkma yasağının sona erdiği Tunus'ta garın tamamen yandığı, başkent dışında büyük bir mağaza zincirinin binasının hasara uğradığı ve yağmalandığı görülürken, Associated Press muhabiri, ordunun yağmayı durdurmaya çalıştığını söyledi.
Tunus resmi TAP haber ajansı ise olağanüstü hal ilan edilmesinin ardından kapatılan Tunus hava sahasının açıldığını ve tüm havaalanlarının uçuşlara açık olduğunu duyurdu.
Öte yandan, başkent Tunus'un kuzey çıkışında bir hipermarketin yağmalandığını haberleri alınıyor.

AFP foto muhabiri, ateşe verilen hipermarketin güvenlik güçlerinin yokluğunda yağmalandığını, kimi mağazaların camlarının kırıldığını, bir çevre yolunda boş market arabalarının sağa sola savrulmuş olduğunu aktardı.

Tunus'ta sokağa çıkma yasağı ilan ettikten sonra gizlice ülkeyi terk eden 23 yıllık devlet başkanı Zeynelabidin Bin Ali, kendisini kabul edecek ülke bulmakta zorlandı. Birçok ülkeye başvurdu, bir tek Suudi Arabistan kendisine kucak açtı.

Tunus'u 23 yıldır yöneten devrik devlet başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin sığınacak ülke bulması hiç de kolay olmadı. Tunus'tan havalanan Bin Ali'yi taşıyan uçak önce Fransa'ya yöneldi. Sarkozy'nin sığınma hakkı vermediği Bin Ali, Malta veya İtalya'ya gitmek istedi. Ancak hem Malta hem de İtalya'dan istediği izni alamayan Bin Ali, çareyi Suudi Arabistan'a başvurmakta buldu.

SUUDİLER KABUL ETTİ

Bin Ali ve ailesini taşıyan uçak, gece geç saatlerde Suudi Arabistan'ın Cidde kentine indi. Suudi Arabistan Kraliyeti tarafından yapılan açıklamada, "Tunus halkının içinde bulunduğu istisnai durum göz önünde tutularak" ve "Tunus halkı için barış ve güvenlik temennisiyle'' Bin Ali'nin ülkeye kabul edildiği belirtildi.

KADDAFİ'Yİ ARADI

Suudi Arabistan'a kaçan Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ilk işi, Libya Lideri Muammer Kaddafi'yi aramak oldu. Resmi ajans Jana'ya göre, "Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali devrim lideri kardeşi Kaddafi ile telefonda görüştü'' ifadesi kullanıldı. Görüşmeyle ilgili ayrıntı verilmeyen haberde, Kaddafi'nin "kardeş Tunus halkına sesleneceği'' kaydedildi.

BİN ALİ'YE İKTİDAR YOLU KAPANDI
Kuruluşundan beri Tunus'un ikinci devlet başkanı olan Zeynelabidin Bin Ali'ye iktidar yolu tamamen kapandı.
Tunus'un resmi ajansı TAP tarafından yapılan açıklamada, Anayasa Konseyinin aldığı kararla Bin Ali'nin iktidardan nihai olarak uzaklaştırılmasına karar verildiği ve devlet başkanlığı makamının boş olduğu belirtildi.
Anayasa gereği devlet başkanlığı seçimlerinin 60 gün içinde yapılması gerekiyor.

FİRST LADY'NİN HARCAMALARI ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Wikileaks'te geçtigimiz yıl aralık ayı başında yayınlanan ABD Dışişleri'ne ait belgelerin Tunus'taki halk devriminde büyük etkisi oldu. Ülkenin sembolü kabul edilen çiçekten dolayı Yasemin Devrimi olarak adlandırılan devrime, Wikileaks Devrimi adını verenler de var. Belgelerde Bin Ali'nin eşi Leyla Trabelsi ve ailesinin yolsuzluk olaylarına geniş yer veriliyor: "Bin Ali'nin ailesi yolsuzluğun merkezinde, mafya gibi. Tunus'taki iş dünyasının yarısı first ladynin akrabası." Bu arada, İngiltere'de yaşayan Tunuslular, Bin Ali'nin kaçmasını kutlamak için Londra'daki Tunus Büyükelçiliği önünde kutlama yaptı. Bir gösterici, Wikileaks ve destekçilerine teşekkür etti. Gösterici, "Wikileaks olmasaydı bu durumda olamazdık. Herkes bıkmıştı. Teşekkürler Wikileaks ve destekçileri" diye konuştu.