BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.411,95
HABER /  GÜNCEL

23 Aralık 2010 Basın Özeti

ABD-Rusya silah anlaşması ertesinde Obama'nın başkanlığı, İngiltere ekonomisinde çelişkili işaretler, Avrupa Birliği'nin eski ve yeni üyeleri arasındaki krizler ve yeni keşfedilen bir insan türü

Abone ol

Guardian gazetesi, Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nden geçirilen son kanunlar çerçevesinde Obama'nın başkanlığının son dönem analizine geniş yer ayırıyor.

Analizde önce çıkan satırlar şöyle: "Seçimler ile ocakta başlayacak olan yeni Kongre dönemi arasındaki zaman genelde topal-ördek zamanı olarak adlandırılır. Ancak Obama koşullar aleyhine olmasına karşın bu dönemde bir vergi anlaşması imzaladı. Geçen haftasonu ise, tüm beklentilerin aksine, Kongre, ordunun eşcinsel askerlere dair 'sorma, söyleme' politikasını uygulamadan kaldırdı. Dün akşam saatlerinde ise Obama, şimdiye kadarki en büyük dış politika başarısına imza attı ve Amerika ile Rusya arasındaki silah antlaşması senatoda onaylandı."

Haberde, bu üç gelişmeye yanı sıra geçtiğimiz aylarda kabul edilen sağlık reformu da eklendiğinde, Obama'nın ülke tarihindeki en liberal başkanlardan biri olma yolunda ilerlediğinin görüldüğü belirtiliyor.

Gazeteye konuşan Brooking Enstitüsü'nün siyaset uzmanı Tom Mann de, son gelişmeler ışığında Obama'nın 2012 seçimlerini kazanacağı tahmininde bulunuyor.

Polisin yaklaşımı 'dehşet verici'

Guardian ayrıca, İngiltere'deki öğrenci protestoları sırasında polis tarafından kullanılan yöntemlere dair öne çıkan son gelişmelere de sayfalarında yer veriyor.

Haberde, İngiltere polisinin sivil haklar kurulunun polisin protesto sırasında öğrencileri belli bir bölgeye sıkıştırarak kontrol etme yöntemi olan "kettling"i kınadığı yazılıyor.

Haberde ayrıca, Londra Belediye Meclisi'nin Muhafazakar Partili üyesi Victoria Borwick'in de polisin eylemlerini "dehşet verici" olarak tanımladığı ve protestocuları resmi şikayette bulunma konusunda desteklediği belirtiliyor.

İngiltere Merkez Bankası'nın krizi

Financial Times, İngiltere'nin Merkez Bankası'nın ciddi bir politika kriziyle karşı karşıya olduğunu yazıyor.

Habere göre, son tahminler, ülkedeki enflasyonun bahar ayında yüzde 4'e ulaşacağı yolunda ve bu rakam da bir ay önce yapılan tahminlerin üzerinde.

Haberde, fiyatların istenenin iki katı hızda artmasının ve ekonominin büyümeye devam etmesinin, Merkez Bankası üzerinde teşvik uygulamalarından kaçınma baskısı yarattığı ancak işsizliğin yüksek oranlarda seyretmeye devam ettiği belirtiliyor.

İngiltere ekonomisine dair işaretlerin çelişkili olduğu ve büyüme göstergelerinin yanı sıra ticaret verilerinin zayıf olduğu da haberde altı çizilen noktalardan.

Romanya'dan 'ayrımcılığa' itiraz

Gazete ayrıca Romanya'nın Şengen bölgesine üye olmasına dair Fransa ve Almanya'nın itirazlarının, Avrupa Birliği'nin eski ve yeni üyeleri arasında gerilime neden olduğunu yazıyor.

Haberde, Romanya'ya karşı ayrımcılık yapıldığını söyleyen ülkenin Cumhurbaşkanı Traian Basescu şöyle alıntılanıyor: "Kimden olursa olsun ayrımcılığı kabul etmeyeceğiz, buna Avrupa Birliği'nin en güçlü ülkeleri de dahil."

Haberde öne çıkan satırlar şöyle: "Fransa ve Almanya tarafından Avrupa Birliği yetkililerine bu konuda yazılan mektup, Birliğin batılı ve doğulu ülkeleri arasındaki gerilimi artırdı. Geçen hafta Fransa ve Almanya İngiltere'ye Avrupa Birliği'nin önümüzdeki on yıllık bütçesini dondurma konusunda destek vermişti. Bu hareket de Birliğin kalkınma fonlarından yararlanan doğudaki yeni üyeleri üzerinde orantısız bir etki yaratacak."

Macaristan'ın 'yeni otokratları'

Times gazetesi ise, Avrupa Birliği'ne hakim olan başka bir gerilimi yazıyor.

Gazetenin, Macaristan'ın basın özgürlüğüne getirdiği kısıtlamaların Avrupa'nın değerlerini ihlal ettiğini söyleyen başyazısından öne çıkan satırlar şöyle: "Komünist rejimin son yıllarında Macaristan'ın liderleri kendilerin, liberalleşmenin ön saflarında gördüler, ancak daha sonra çoğunluğun özgürlük talebini anlamadılar ve doğu Avrupa'nın diğer otokratları gibi ortadan kalktılar. Seleflerinin de anayasal siyaset ve basın özgürlüğüne duyduğu saygı çok daha fazla değilmiş."

Macaristan'ın 1 Ocak tarihinden itibaren altı ay süresince Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını yapacağının hatırlatıldığı yazıda, Avrupa Birliği'ne Avrupalı ülkelerin değerlerini çiğneyen Macaristan'ı toplu olarak protesto etme çağrısı yapılıyor.

Haitili yetimler Fransa'da

Independent, bir yıllık yoğun diplomatik çabalar sonrasında Fransa'daki aileler tarafından evlat edinilen Haiti'li 100 aşkın yetimin dün yeni evlerine ulaştığını yazıyor.

Haberde, Haitili yetimlerin evlat edinme işlemlerinin depremden önce tamamlandığı, ancak deprem sırasında kaybolan belgeler ve eski dışişleri bakanı Bernard Kouchner'in Fransa'nın Haiti'deki durumdan faydalandığı suçlamasıyla karşı karşıya kalacağı endişeleri nedeniyle sürecin uzadığı belirtiliyor.

Gazze'de artan gerilim

Independent, dış haberlerinde Gazze sınırında artan gerilime de yer veriyor.

Haberde, İsrail ve Gazze Şeridi'ndeki İslamcı militanlar arasındaki gerilimin iki sene önce İsrail tarafından gerçekleştirilen ve 1,400 Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan operasyondan beri en yüksek noktasına ulaştığı belirtiliyor.

Haberde öne çıkan satırlar şöyle: "Analistler, her iki tarafın da binlerce Filistinlinin evsiz kaldığı ancak İsrail'in varlığına karşı olan Hamas'ın sonunun getirilemediği bu operasyonun tekrarının yaşanmasını istemediğini söylüyor. Ancak İsrailli gözlemciler, İsrail'in barış görüşmelerine devam etmesi için Amerika'nın baskısı altında olduğu ve askeri girişimde bulunmasının daha zor olduğu bu dönemde Hamas'ın militanlarını daha serbest bırakma baskılarına boyun eğebileceğini düşünüyor."

İsrail'in Gazze şeridinden atılan roketleri sert bir şekilde kınaması için Birleşmiş Milletler'e çağrı yaptığı da haberde belirtiliyor.

Yeni insan türü: 'Devisovan'

Daily Telegraph, araştırmacıların modern insanın akrabası olan, 30 bin yıl önce yaşamış bir insan türünü keşfettiğini yazıyor.

Sibirya'nın güneyinde bulunan bir parmak kemiği ve diş parçasından alından DNA örnekleri ile yapılan keşif sonrasında bulunan insan türüne Denisovan adı verildiği de haberde belirtiliyor.