BIST 9.916
DOLAR 32,41
EURO 34,83
ALTIN 2.432,66
HABER /  GÜNCEL

22 Ocak İngiltere basın özeti

Independent ve Times gazetelerine konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Suriye sınırını kapatmamız imkansız" diyor. Financial Times ise Ankara'da gerçek gücün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da olduğunu vurguluyor.

Abone ol

İngiliz gazeteleri Independent ve Times'ta bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamaları yer alıyor.

Başbakan Davutoğlu'nun dün biten İngiltere gezisi sırasında Independent'ın Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn ve Times'ın diplomasi editörü Roger Boyes'a verdiği mülakatlara, iki gazete de geniş yer ayırmış.

Independent'ın manşeti "Gönüllü cihatçıların Suriye'ye akını 'durdurulamaz' ". Gazete, Başbakan Davutoğlu'nun uyarısının, IŞİD'in ele geçirdiği toprakların çoğunda kontrolü elinde tutmaya devam etmesi ihtimalini artırdığını belirtiyor.

Times ise Davutoğlu'nun sözleri ile ilgili olarak birinci sayfasında "Cihatçıları durdurmaya hayır" demiş. Gazetedeki haberin başlığı ise "Türkiye Başbakanı itiraf ediyor: Cihatçıların Suriye'ye gitmelerini durduramayız".

Independent ve Times'taki haberlerde, Ankara'nın dış politikasını eleştiren kesimlerin, Türkiye'nin cihatçıların IŞİD'in kontrolündeki topraklara girişlerini ve çıkışlarını engelleme konusunda daha fazla çaba harcayabileceklerini söyledikleri belirtilmiş.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Türkiye'nin Suriye sınırını kapatmasının mümkün olmadığını söylüyor. Davutoğlu, IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti) ise Irak Savaşı'nın ve bu ülkenin ABD tarafından işgalinin ürünü olduğunu belirtiyor.

Davutoğlu'nun açıklamalarının ayrıntılarını okuyabilirsiniz.

FT: Ankara'da gerçek güç Erdoğan'da

İngiliz Financial Times gazetesi ise Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı, Fransa'nın başkenti Paris'teki ünlü Versailles Sarayı'na benzetmiş. Gazete Ankara'da gerçek gücün bu saraydaki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da olduğunu yazıyor.

Financial Times, Global Insight (Küresel Kavrayış) köşesini bugün Türkiye'deki muhabiri Daniel Dombey'e ayırmış. Dombey'nin yazısının başlığı, "Erdoğan'ın 'Versailles'ı Ankara'da gerçek gücün nerede olduğunu gösteriyor".

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen hafta bir yabancı lideri ilk kez 16 Türk askeriyle karşıladığını, hafta başında da ilk kez kabineyi sarayda topladığını hatırlatan Dombey'nin yazısında şu satırlar yer alıyor:

"Kameraların yakaladığı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun-ki kendisi resmen parlamenter olan sistemde hükümetin başı- suratı kesinlikle asık görünüyordu. Bu tablo gerçekte iş başındaki kişinin kim olduğunu gösterdi."

"10 yıl Başbakan olarak görev yaptıktan sonra Türkiye'nin doğrudan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olması Sayın Erdoğan'a, özellikle de yargıdaki atama yetkileri ile eşi benzeri görülmemiş bir yetki verdi. Devlet Başkanı'nın tüm ihtişamı da Sayın Erdoğan'da. O da, tüm yetkisini kullanmakta kararlı."

Financial Times'taki yazının ayrıntılarını okuyabilirsiniz.

'Erdoğan partisine hükmediyor'

Daniel Dombey, Financial Times'ın internet sitesinde yayımlanan haberinde ise TBMM Genel Kurulu'nun "haklarında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları bulunan" Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) dört eski bakanı Yüce Divan'a göndermeme kararı aldığını aktarmış gazetenin okurlarına.

Haberde şu satırlar yer alıyor:

"İktidar partisinde, (eski) bakanlara karşı yasal prosedürlerin uygulanmasının önlenmesine yönelik endişeler dile getirilmişti. Ancak bu duruma karşın, oylama(lar), Sayın Erdoğan'ın partisine hükmetme yeteneğini gösteriyor."

Financial Times, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ise daha önce hükümetin yolsuzlukla mücadelede sert olacağı sözü verdiğini, danışmanlarından birinin (Etyen Mahçupyan) ise televizyonda "Yolsuzluk yapıldığını söylediğini" hatırlatmış.

Guardian: Erdoğan 'holiganlar ve teröristler' demişti

Eskişehir'deki Gezi protestoları sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz ile ilgili davada açıklanan kararla ilgili haber ise Guardian'ın internet sitesinde yer alıyor.

Polisler Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut'a 10 yıl hapis cezası verilmiş, üç kişi beraat etmiş, Kayseri'deki mahkeme salonu ise karar sonrası karışmıştı.

Gelişmeleri okuyucularına aktaran Guardian, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2013'te Başbakanken hükümet karşıtı gösterileri "darbe girişimi" olarak nitelendirdiğini hatırlatmış. Guardian Erdoğan'ın göstericileri de "holiganlar ve teröristler" olarak nitelendirdiğini yazmış.

Galatasaray zenginler listesinde 18. sırada

İngiliz gazetelerinin spor sayfalarında mali danışmanlık şirketi Deloitte'un hazırladığı dünyanın en zengin kulüpleri listesi yer alıyor.

Deloitte "Futbol Para Ligi" raporunu her yıl Ocak ayında yayımlıyor. 2013-2014 sezonunda da ilk sırada Real Madrid var. İspanyol devini Manchester United, Bayern Münih, Barcelona ve Paris Saint-Germain izliyor.

Geçen yıl 16. sırada olan Galatasaray ise bu yıl listede 18. sırada yer alıyor.

Yıllık geliri 161 milyon 900 bin Euro olan Galatasaray, Avrupa'nın beş büyük ligi dışında (La Liga-İspanya, Premier Lig-İngiltere, Bundesliga-Almanya, Serie A-İtalya ve League 1-Fransa) oynayıp listede yer alan tek takım.

Daily Telegraph gazetesi yazarı Ben Rumsby, geçen sezon İngiltere Premier Ligi'nde oynayan 20 kulübün de listede ilk 40 sırada yer aldığına dikkat çekiyor.

Rumsby, özellikle naklen yayın gelirlerinin etkisiyle yakında listenin ilk 30 sırasında 20 İngiliz kulübünün olabileceğini yazmış.